Uniós támogatással épített új raktárt Vámospércsen a Platanus-H Kft.

2024. 03. 09., 13:10

Mintegy 150 millió forintból bővítette raktározási kapacitását a tormakereskedelemmel foglalkozó vámospércsi székhelyű Platanus-H Kft., amellyel az eddigi háromszorosára növelheti forgalmát.

A Hajdú-Bihar megyei társaság a fejlesztéshez 107,55 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott. A beruházás keretében felépítettek a telephelyükön egy 468 négyzetméteres csomagoló és hűtött raktárt, új eszközöket szereztek be és telepítettek egy 50 kilowattos napelemes rendszert.

A projekt célja a raktározási kapacitás bővítése és a meglévő, valamint az új vevői igények minél gyorsabb kiszolgálása volt. A fejlesztés keretében vettek egy targoncát, egy csomagológépet és egy zsugoralagutat. Ez utóbbiak használatával az eddigi 1,5–2 tonnás csomagolt tormamennyiséget 5-6 tonnára növelhetik. Az így keletkező árbevétel-növekedést további fejlesztésekre, versenyképességük fokozására és létszámbővítésre fordítja a 2002-ben alapított cég. A vállalkozás jelenleg 12 főt foglalkoztat.

Horváth Zsolt, a cég ügyvezetője az MTI-nek elmondta: Hajdú- Bihar vármegyében 7–8 falu foglalkozik tormatermesztéssel, főként tőlük vásárolják a tormát.

A Platanus-H Kft. is exporttal foglalkozik, hazai piacra mindössze 1 százalék kerül a termékeiből. A vállalkozás éves szinten 30 tonna tormát termeszt, ehhez vásárol fel még további 1000 tonnát. Magyarországon körülbelül 15–20 ezer tonna terem tormából, így a Platanus-H Kft. a hazai termés kevesebb mint 10 százalékával kereskedik – magyarázta Horváth Zsolt.

2023-ban mintegy 750 millió forint árbevételt ért el a cég, ami kissé elmarad a 2022-es több mint 789 milliótól. A nyereségük 2022-ben 56 millió forint volt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS