Nincs generációváltás ajtócsapkodás nélkül

2018. 11. 09., 15:30

A családi vállalkozások és a generációváltás kihívásairól rendezett konferenciát és workshopot a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége november 9-én Budapesten, az Egyszülős Központban.

Elég sommásnak tűnhet a megállapítás, miszerint nincsen generációváltás ajtócsapkodás nélkül, de szinte valamennyi előadó egyet értett abban, hogy bőven vannak súrlódások az utódkereséskor és a feladatok átadásakor.

Természetesen vannak ellenpéldák is, amikor ideálisan minden simán megy, amelyekből szintén lehet tanulni. A FIVOSZ konferenciája és workshopja kiválóan illeszkedik az idei „Családok éve” rendezvénysorozatba.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes-államtitkára szerint a mai nonstop online generáció nagyon fontosnak tartja a családot, így a családi vállalkozásokban való részvételük a jövőben hangsúlyosan fontos lesz. A legutóbbi ifjúsági felmérés egyébként azt mutatta, hogy a fiatalok TOP 3 problémája/félelme között már nem említették a munkanélküliséget. Ez visszatükrözi, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010 előtti több, mint 25 százalékról napjainkra 11 százalék csökkent.

A helyettes-államtitkár úgy látja, ma az az egyik legfontosabb feladat, amelyhez a kormány különböző programokkal már több milliárd forint forrást biztosított, hogy a fiatalokat arra buzdítsák: merjenek vállalkozni! Így aztán az is fontos, hogy merjék átvenni a vezető/tulajdonosi pozíciókat a családi vállalkozásokban.

Erre azért is nagy szükség van, mert egyre öregszik a családi vállalkozások tulajdonosainak életkora. Erre már Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke hívta fel a figyelmet. A FIVOSZ évek óta tudatosan foglalkozik a problémával. Ahogy Kovács Patrik fogalmazott: az a tét, hogy néhány éven belül ne tűnjön el több tízezer kisebb-nagyobb cég az utódlási gondok miatt. Tény, hogy az utódnak sokszor nem egyszerű a szülővel együtt dolgozni (lehet, hogy a szülő ugyanezt mondja a gyerekről…), gyakran megcsappan a bizalom, a szülő mindent egyedül akar megoldani. Ugye, az ő mobiljában van az összes létfontosságú kontakt, ami nélkül nem megy a biznisz…

Más kérdés, hogy néha a gyereknek esze ágában sincs tovább vinni a céget, mert azt látja, hogy a napi 10-12 óra mellett nem marad idő a családra. Az szintén felmerül, hogy az utód fél a felelősségtől: nehogy elrontson valamit a sikeres cégben. Kovács Patrik is arra bíztatta a fiatal vállalkozókat, hogy ne hagyják elveszni a családi cégeket, legyenek büszkék arra, amit az elődök teremtettek, és építkezzenek tovább.

A rendezvény színhelyének otthont adó kerület, Józsefváros polgármestere, Sára Botond saját családi példát említett. Azt javasolta éppen munkahelyet váltó feleségének, hogy kezdjen inkább valamilyen neki tetsző vállalkozásba. De azt a választ kapta, hogy világ életében alkalmazott volt, és az is szeretne maradni. Vagyis a nők és a családanya vállalkozók helyzete minden bizonnyal nehezebb a férfiakénál.

Józsefváros egyébként minta értékű együttműködést kötött a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központtal, kedvezményes vállalkozói mikrohitelt nyújtanak a 40 évnél fiatalabbaknak. Sára Botond elmondta, hogy náluk a női vállalkozók pozitív diszkriminációban részesülnek, mert nekik a kedvezményes hitel kamatai még alacsonyabbak.

A konferencia kerekasztal beszélgetésén sok jótanácsot hallhattak a résztvevők. Például azt, hogy a gyereket nem egy irodába kell zárni a főnöki székbe ültetve, hanem engedni kell, hogy végigküzdje magát az összes létrafokon. Arra szintén nagyon vigyázni kell, hogy a törvényszerű vitákat ne vigyék a dolgozók elé, magyarán: azokat a bizonyos ajtókat tessék családi körben csapkodni – ha nagyon muszáj. Bár Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezetője megjegyezte: náluk elég gyorsan üvegajtóra cserélték az ajtókat – azokat pedig nem nagyon érdemes csapkodni…

Ha valaki most lemaradt a tanácsokról, november 12. és 16. között a Fiatal Vállalkozók Hetén – Budapesten és 9 vidéki városban – sok  mindent bepótolhat. Az eseményre még ingyenesen lehet regisztrálni a FIVOSZ honlapján.

A Fiatal Vállalkozók Hete előtt beszélgettünk Kovács Patrikkal, a FIVOSZ alapító elnökével. Az interjút ITT olvashatja.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-07 20:11:44
A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS