Nincs generációváltás ajtócsapkodás nélkül

2018. 11. 09., 15:30

A családi vállalkozások és a generációváltás kihívásairól rendezett konferenciát és workshopot a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége november 9-én Budapesten, az Egyszülős Központban.

Elég sommásnak tűnhet a megállapítás, miszerint nincsen generációváltás ajtócsapkodás nélkül, de szinte valamennyi előadó egyet értett abban, hogy bőven vannak súrlódások az utódkereséskor és a feladatok átadásakor.

Természetesen vannak ellenpéldák is, amikor ideálisan minden simán megy, amelyekből szintén lehet tanulni. A FIVOSZ konferenciája és workshopja kiválóan illeszkedik az idei „Családok éve” rendezvénysorozatba.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes-államtitkára szerint a mai nonstop online generáció nagyon fontosnak tartja a családot, így a családi vállalkozásokban való részvételük a jövőben hangsúlyosan fontos lesz. A legutóbbi ifjúsági felmérés egyébként azt mutatta, hogy a fiatalok TOP 3 problémája/félelme között már nem említették a munkanélküliséget. Ez visszatükrözi, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010 előtti több, mint 25 százalékról napjainkra 11 százalék csökkent.

A helyettes-államtitkár úgy látja, ma az az egyik legfontosabb feladat, amelyhez a kormány különböző programokkal már több milliárd forint forrást biztosított, hogy a fiatalokat arra buzdítsák: merjenek vállalkozni! Így aztán az is fontos, hogy merjék átvenni a vezető/tulajdonosi pozíciókat a családi vállalkozásokban.

Erre azért is nagy szükség van, mert egyre öregszik a családi vállalkozások tulajdonosainak életkora. Erre már Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke hívta fel a figyelmet. A FIVOSZ évek óta tudatosan foglalkozik a problémával. Ahogy Kovács Patrik fogalmazott: az a tét, hogy néhány éven belül ne tűnjön el több tízezer kisebb-nagyobb cég az utódlási gondok miatt. Tény, hogy az utódnak sokszor nem egyszerű a szülővel együtt dolgozni (lehet, hogy a szülő ugyanezt mondja a gyerekről…), gyakran megcsappan a bizalom, a szülő mindent egyedül akar megoldani. Ugye, az ő mobiljában van az összes létfontosságú kontakt, ami nélkül nem megy a biznisz…

Más kérdés, hogy néha a gyereknek esze ágában sincs tovább vinni a céget, mert azt látja, hogy a napi 10-12 óra mellett nem marad idő a családra. Az szintén felmerül, hogy az utód fél a felelősségtől: nehogy elrontson valamit a sikeres cégben. Kovács Patrik is arra bíztatta a fiatal vállalkozókat, hogy ne hagyják elveszni a családi cégeket, legyenek büszkék arra, amit az elődök teremtettek, és építkezzenek tovább.

A rendezvény színhelyének otthont adó kerület, Józsefváros polgármestere, Sára Botond saját családi példát említett. Azt javasolta éppen munkahelyet váltó feleségének, hogy kezdjen inkább valamilyen neki tetsző vállalkozásba. De azt a választ kapta, hogy világ életében alkalmazott volt, és az is szeretne maradni. Vagyis a nők és a családanya vállalkozók helyzete minden bizonnyal nehezebb a férfiakénál.

Józsefváros egyébként minta értékű együttműködést kötött a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központtal, kedvezményes vállalkozói mikrohitelt nyújtanak a 40 évnél fiatalabbaknak. Sára Botond elmondta, hogy náluk a női vállalkozók pozitív diszkriminációban részesülnek, mert nekik a kedvezményes hitel kamatai még alacsonyabbak.

A konferencia kerekasztal beszélgetésén sok jótanácsot hallhattak a résztvevők. Például azt, hogy a gyereket nem egy irodába kell zárni a főnöki székbe ültetve, hanem engedni kell, hogy végigküzdje magát az összes létrafokon. Arra szintén nagyon vigyázni kell, hogy a törvényszerű vitákat ne vigyék a dolgozók elé, magyarán: azokat a bizonyos ajtókat tessék családi körben csapkodni – ha nagyon muszáj. Bár Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezetője megjegyezte: náluk elég gyorsan üvegajtóra cserélték az ajtókat – azokat pedig nem nagyon érdemes csapkodni…

Ha valaki most lemaradt a tanácsokról, november 12. és 16. között a Fiatal Vállalkozók Hetén – Budapesten és 9 vidéki városban – sok  mindent bepótolhat. Az eseményre még ingyenesen lehet regisztrálni a FIVOSZ honlapján.

A Fiatal Vállalkozók Hete előtt beszélgettünk Kovács Patrikkal, a FIVOSZ alapító elnökével. Az interjút ITT olvashatja.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 18:09:48
A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak – a gyorsforgalmi utakon kívül –, amelyen egyébként tiltják haladásukat – hívja fel a balesetveszélyre a figyelmet az Agroinform.hu.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS