Nincs generációváltás ajtócsapkodás nélkül

2018. 11. 09., 15:30

A családi vállalkozások és a generációváltás kihívásairól rendezett konferenciát és workshopot a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége november 9-én Budapesten, az Egyszülős Központban.

Elég sommásnak tűnhet a megállapítás, miszerint nincsen generációváltás ajtócsapkodás nélkül, de szinte valamennyi előadó egyet értett abban, hogy bőven vannak súrlódások az utódkereséskor és a feladatok átadásakor.

Természetesen vannak ellenpéldák is, amikor ideálisan minden simán megy, amelyekből szintén lehet tanulni. A FIVOSZ konferenciája és workshopja kiválóan illeszkedik az idei „Családok éve” rendezvénysorozatba.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes-államtitkára szerint a mai nonstop online generáció nagyon fontosnak tartja a családot, így a családi vállalkozásokban való részvételük a jövőben hangsúlyosan fontos lesz. A legutóbbi ifjúsági felmérés egyébként azt mutatta, hogy a fiatalok TOP 3 problémája/félelme között már nem említették a munkanélküliséget. Ez visszatükrözi, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010 előtti több, mint 25 százalékról napjainkra 11 százalék csökkent.

A helyettes-államtitkár úgy látja, ma az az egyik legfontosabb feladat, amelyhez a kormány különböző programokkal már több milliárd forint forrást biztosított, hogy a fiatalokat arra buzdítsák: merjenek vállalkozni! Így aztán az is fontos, hogy merjék átvenni a vezető/tulajdonosi pozíciókat a családi vállalkozásokban.

Erre azért is nagy szükség van, mert egyre öregszik a családi vállalkozások tulajdonosainak életkora. Erre már Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke hívta fel a figyelmet. A FIVOSZ évek óta tudatosan foglalkozik a problémával. Ahogy Kovács Patrik fogalmazott: az a tét, hogy néhány éven belül ne tűnjön el több tízezer kisebb-nagyobb cég az utódlási gondok miatt. Tény, hogy az utódnak sokszor nem egyszerű a szülővel együtt dolgozni (lehet, hogy a szülő ugyanezt mondja a gyerekről…), gyakran megcsappan a bizalom, a szülő mindent egyedül akar megoldani. Ugye, az ő mobiljában van az összes létfontosságú kontakt, ami nélkül nem megy a biznisz…

Más kérdés, hogy néha a gyereknek esze ágában sincs tovább vinni a céget, mert azt látja, hogy a napi 10-12 óra mellett nem marad idő a családra. Az szintén felmerül, hogy az utód fél a felelősségtől: nehogy elrontson valamit a sikeres cégben. Kovács Patrik is arra bíztatta a fiatal vállalkozókat, hogy ne hagyják elveszni a családi cégeket, legyenek büszkék arra, amit az elődök teremtettek, és építkezzenek tovább.

A rendezvény színhelyének otthont adó kerület, Józsefváros polgármestere, Sára Botond saját családi példát említett. Azt javasolta éppen munkahelyet váltó feleségének, hogy kezdjen inkább valamilyen neki tetsző vállalkozásba. De azt a választ kapta, hogy világ életében alkalmazott volt, és az is szeretne maradni. Vagyis a nők és a családanya vállalkozók helyzete minden bizonnyal nehezebb a férfiakénál.

Józsefváros egyébként minta értékű együttműködést kötött a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központtal, kedvezményes vállalkozói mikrohitelt nyújtanak a 40 évnél fiatalabbaknak. Sára Botond elmondta, hogy náluk a női vállalkozók pozitív diszkriminációban részesülnek, mert nekik a kedvezményes hitel kamatai még alacsonyabbak.

A konferencia kerekasztal beszélgetésén sok jótanácsot hallhattak a résztvevők. Például azt, hogy a gyereket nem egy irodába kell zárni a főnöki székbe ültetve, hanem engedni kell, hogy végigküzdje magát az összes létrafokon. Arra szintén nagyon vigyázni kell, hogy a törvényszerű vitákat ne vigyék a dolgozók elé, magyarán: azokat a bizonyos ajtókat tessék családi körben csapkodni – ha nagyon muszáj. Bár Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezetője megjegyezte: náluk elég gyorsan üvegajtóra cserélték az ajtókat – azokat pedig nem nagyon érdemes csapkodni…

Ha valaki most lemaradt a tanácsokról, november 12. és 16. között a Fiatal Vállalkozók Hetén – Budapesten és 9 vidéki városban – sok  mindent bepótolhat. Az eseményre még ingyenesen lehet regisztrálni a FIVOSZ honlapján.

A Fiatal Vállalkozók Hete előtt beszélgettünk Kovács Patrikkal, a FIVOSZ alapító elnökével. Az interjút ITT olvashatja.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS