Vállalkozó nagyágyúk a Fiatal Vállalkozók Hetén

2018. 11. 06., 08:45

A generációváltás lesz az egyik hangsúlyos téma a Fiatal Vállalkozók Hetén, amelyet november 12. és 16. között rendeznek meg – mondta Kovács Patrik az Üzletem.hu-nak. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége alapító elnöke szerint sürgősen szükség van ezt a folyamatot segítő programokra, amelynek kidolgozásában a FIVOSZ is szerepet vállal.

– Mi a Fiatal Vállalkozók Hete idei rendezvénysorozatának mottója, mi a fő tematika?

– A mottónk idén: „Vállalkozz az életre!” A több mint egy évtizede megrendezésre kerülő Fiatal Vállalkozók Hetén idén olyan hazai vállalkozó nagyágyúk szólalnak fel, mint például az ország egyik leggazdagabb embere, Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa, aki először vesz részt a rendezvényen. Itt mutatja majd be új vállalkozásait Palásti József, a Fornetti alapítója, aki ingyenes kóstolót is hoz a résztvevőknek. A kiállítók standjain a résztvevők értékes információkat kaphatnak vállalkozásindítás- és fejlesztés, valamint karrierépítéssel kapcsolatos kérdéseikre, miközben Magyarország legújabb egészséges gyorsételét az első hazai digitális büféből fogják felszolgálni. Célunk ezúttal is az, hogy biztos segítséget adjunk a fiatal vállalkozóknak ebben a bizonytalan, változó világban. A Fiatal Vállalkozók Hete ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A nagy érdeklődésre való tekintettel és a helyszín befogadó kapacitása miatt érdemes mielőbb bebiztosítani a helyeket.

– A vidéki programok közül mely témák ígérkeznek a legizgalmasabbaknak? Hány városban tartják a rendezvényeket?

– Budapesten, a Bálnában rendezzük meg a Fiatal Vállalkozók Hetét. Emellett kilenc vidéki nagyvárosban párhuzamosan is zajlanak majd a konferenciák. Az érdeklődők Miskolcon, Szegeden, Győrben, Nyíregyházán, Gyöngyösön, Zalaegerszegen, Pécsett, Szombathelyen és Kecskeméten is ellátogathatnak a rendezvénysorozat programjaira. Ezekről a FIVOSZ Facebook-oldalán találhatóak a legfrissebb híreink.

– Kiket hívtak még meg előadónak?

– A már említett vállalkozók mellett büszkék vagyunk arra, hogy november 14-én a „Vállalkozz az Életre Napra” elfogadta a meghívásunkat Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország vezérigazgatója, valamint Marco Iannaccone, az UniCredit Bank vezérigazgató-helyettese is. November 15-én a „Generációváltás napon” érdemes azoknak figyelniük, akik egy családi vállalkozás átvételén gondolkoznak, hiszen rájuk válogatott hazai családi vállalkozások és szakemberek várnak. Előadást tart majd Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, valamint Molnár Ferenc, az idén 60 éves Ilcsi márkáról ismert Ilcsi Szépítő Füvek Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Olyan neves előadóink vannak még, mint Kovi, Korda György és Balázs Klári, Hajas László, Törőcsik Dalma (Amway) vagy Bacher László, a GfK Hungary ügyfélkapcsolati igazgatója. A még mindig bővülő listát megnézhetik a FIVOSZ honlapján.

– Valóban sokan és sokat beszélnek a vállalkozásoknál a generációváltás problémájáról. Mivel tud ebben segíteni a FIVOSZ?

– A generációváltás kérdése komoly dilemma, mert egyszerűen nincs elég fiatal vállalkozó és kialakult módszertan a cégek hatékony átvételére. Sürgős szüksége van a gazdaságnak olyan programokra, amelyek a generációváltás folyamatát támogatják akár családon belül vagy azon kívül is – mi is ilyeneken dolgozunk. A témában nagyra tartja a segítségünket mások mellett az OECD is.

– A generációváltás más országokban is hasonlóan kiemelt probléma? Melyek az európai tapasztalatok?

– A generációváltás nem csak Magyarországon, hanem egész Európában mindenhol kihívás. A megoldásban igyekszünk az élen járni. A gazdaság jövője a fiatalok kezében van, ezért őket kell most támogatni, hogy minél többen vállalkozzanak, vagy átvehessenek cégeket, hiszen ezen fog múlni, hogy el tudjuk-e kerülni a generációváltásból adódó lehetséges összeomlást.

– Van elég példakép a fiatal vállalkozók előtt? Mennyire segítőkész az idősebb generáció?

– Szerencsére sok olyan vállalkozót tudhatunk a tagjaink között az idősebb generációból, akik örömmel segítik a fiatalokat. Kulcsszereplő ebben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is, ahol társelnökként segítem a generációk közti kapcsolatépítést.

– Milyen kérdésekben várják ma a fiatal vállalkozók a legnagyobb segítséget?

– Üzlet, fejlődés, közösség – ez a három legfontosabb pont. Tapasztalataink szerint főként aktuális tudásra és kapcsolatrendszerre van szükségük a fiatal vállalkozóknak. Ezeket a FIVOSZ is meg tudja nekik adni az olyan rendezvényeken, mint a Fiatal Vállalkozók Hete, ami az ország legnagyobb üzleti showja több ezer résztvevővel.

– Az utóbbi évek tapasztalatai alapján könnyebb vagy nehezebb ma Magyarországon vállalkozásba fogni? Milyen a gazdasági környezet?

– Pozitív trendeket látunk. Szerencsére a cégalapítás nagyon könnyű, de a sikeres vállalkozáshoz kimondottan fontos a megfelelő kapcsolatrendszer, ezért is szervezünk számos kapcsolatépítő rendezvényt.

– A korábbi országos hetek után kimutathatóan nőtt a FIVOSZ tagsága?

– A Fiatal Vállalkozók Hete alatt mindig megnő a FIVOSZ tagsága, de az még nagyobb öröm a számunkra, hogy a rendezvény kedvet ad fiataloknak vállalkozni: sok konkrét cég születik ezalatt a néhány nap alatt. Emellett tudást és közösségi élményt is ad, hiszen rengeteg barátság és üzlet születik ezen a rendezvényen. Érdemes egyébként még a Fiatal Vállalkozók Hete előtt FIVOSZ-taggá válni, mert a tagok a rendezvényen ingyenesen léphetnek be a VIP-ba, ahol frissítőkkel és az előadókkal való találkozási lehetőséggel várjuk őket.

– Eddig hány pályázat érkezett a fiatal vállalkozói díjra?

– Az Országos Fiatal Vállalkozói Díjjal a FIVOSZ azokat a mindennapi hősöket ismeri el, akik fiatal koruk ellenére komoly értéket teremtenek mind pénzügyileg, mind társadalmilag. A díjakat a Fiatal Vállalkozók Hete utolsó napján adjuk át ünnepélyesen a zárógálán. A pályázatokat még mindig várjuk a weboldalunkon. Idén is szoros verseny elé nézünk, már több tucat jelentkezőnk van.

Szerdahelyi Csaba

Fotó: FIVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS