Vállalkozó nagyágyúk a Fiatal Vállalkozók Hetén

2018. 11. 06., 08:45

A generációváltás lesz az egyik hangsúlyos téma a Fiatal Vállalkozók Hetén, amelyet november 12. és 16. között rendeznek meg – mondta Kovács Patrik az Üzletem.hu-nak. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége alapító elnöke szerint sürgősen szükség van ezt a folyamatot segítő programokra, amelynek kidolgozásában a FIVOSZ is szerepet vállal.

– Mi a Fiatal Vállalkozók Hete idei rendezvénysorozatának mottója, mi a fő tematika?

– A mottónk idén: „Vállalkozz az életre!” A több mint egy évtizede megrendezésre kerülő Fiatal Vállalkozók Hetén idén olyan hazai vállalkozó nagyágyúk szólalnak fel, mint például az ország egyik leggazdagabb embere, Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa, aki először vesz részt a rendezvényen. Itt mutatja majd be új vállalkozásait Palásti József, a Fornetti alapítója, aki ingyenes kóstolót is hoz a résztvevőknek. A kiállítók standjain a résztvevők értékes információkat kaphatnak vállalkozásindítás- és fejlesztés, valamint karrierépítéssel kapcsolatos kérdéseikre, miközben Magyarország legújabb egészséges gyorsételét az első hazai digitális büféből fogják felszolgálni. Célunk ezúttal is az, hogy biztos segítséget adjunk a fiatal vállalkozóknak ebben a bizonytalan, változó világban. A Fiatal Vállalkozók Hete ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A nagy érdeklődésre való tekintettel és a helyszín befogadó kapacitása miatt érdemes mielőbb bebiztosítani a helyeket.

– A vidéki programok közül mely témák ígérkeznek a legizgalmasabbaknak? Hány városban tartják a rendezvényeket?

– Budapesten, a Bálnában rendezzük meg a Fiatal Vállalkozók Hetét. Emellett kilenc vidéki nagyvárosban párhuzamosan is zajlanak majd a konferenciák. Az érdeklődők Miskolcon, Szegeden, Győrben, Nyíregyházán, Gyöngyösön, Zalaegerszegen, Pécsett, Szombathelyen és Kecskeméten is ellátogathatnak a rendezvénysorozat programjaira. Ezekről a FIVOSZ Facebook-oldalán találhatóak a legfrissebb híreink.

– Kiket hívtak még meg előadónak?

– A már említett vállalkozók mellett büszkék vagyunk arra, hogy november 14-én a „Vállalkozz az Életre Napra” elfogadta a meghívásunkat Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország vezérigazgatója, valamint Marco Iannaccone, az UniCredit Bank vezérigazgató-helyettese is. November 15-én a „Generációváltás napon” érdemes azoknak figyelniük, akik egy családi vállalkozás átvételén gondolkoznak, hiszen rájuk válogatott hazai családi vállalkozások és szakemberek várnak. Előadást tart majd Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, valamint Molnár Ferenc, az idén 60 éves Ilcsi márkáról ismert Ilcsi Szépítő Füvek Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Olyan neves előadóink vannak még, mint Kovi, Korda György és Balázs Klári, Hajas László, Törőcsik Dalma (Amway) vagy Bacher László, a GfK Hungary ügyfélkapcsolati igazgatója. A még mindig bővülő listát megnézhetik a FIVOSZ honlapján.

– Valóban sokan és sokat beszélnek a vállalkozásoknál a generációváltás problémájáról. Mivel tud ebben segíteni a FIVOSZ?

– A generációváltás kérdése komoly dilemma, mert egyszerűen nincs elég fiatal vállalkozó és kialakult módszertan a cégek hatékony átvételére. Sürgős szüksége van a gazdaságnak olyan programokra, amelyek a generációváltás folyamatát támogatják akár családon belül vagy azon kívül is – mi is ilyeneken dolgozunk. A témában nagyra tartja a segítségünket mások mellett az OECD is.

– A generációváltás más országokban is hasonlóan kiemelt probléma? Melyek az európai tapasztalatok?

– A generációváltás nem csak Magyarországon, hanem egész Európában mindenhol kihívás. A megoldásban igyekszünk az élen járni. A gazdaság jövője a fiatalok kezében van, ezért őket kell most támogatni, hogy minél többen vállalkozzanak, vagy átvehessenek cégeket, hiszen ezen fog múlni, hogy el tudjuk-e kerülni a generációváltásból adódó lehetséges összeomlást.

– Van elég példakép a fiatal vállalkozók előtt? Mennyire segítőkész az idősebb generáció?

– Szerencsére sok olyan vállalkozót tudhatunk a tagjaink között az idősebb generációból, akik örömmel segítik a fiatalokat. Kulcsszereplő ebben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is, ahol társelnökként segítem a generációk közti kapcsolatépítést.

– Milyen kérdésekben várják ma a fiatal vállalkozók a legnagyobb segítséget?

– Üzlet, fejlődés, közösség – ez a három legfontosabb pont. Tapasztalataink szerint főként aktuális tudásra és kapcsolatrendszerre van szükségük a fiatal vállalkozóknak. Ezeket a FIVOSZ is meg tudja nekik adni az olyan rendezvényeken, mint a Fiatal Vállalkozók Hete, ami az ország legnagyobb üzleti showja több ezer résztvevővel.

– Az utóbbi évek tapasztalatai alapján könnyebb vagy nehezebb ma Magyarországon vállalkozásba fogni? Milyen a gazdasági környezet?

– Pozitív trendeket látunk. Szerencsére a cégalapítás nagyon könnyű, de a sikeres vállalkozáshoz kimondottan fontos a megfelelő kapcsolatrendszer, ezért is szervezünk számos kapcsolatépítő rendezvényt.

– A korábbi országos hetek után kimutathatóan nőtt a FIVOSZ tagsága?

– A Fiatal Vállalkozók Hete alatt mindig megnő a FIVOSZ tagsága, de az még nagyobb öröm a számunkra, hogy a rendezvény kedvet ad fiataloknak vállalkozni: sok konkrét cég születik ezalatt a néhány nap alatt. Emellett tudást és közösségi élményt is ad, hiszen rengeteg barátság és üzlet születik ezen a rendezvényen. Érdemes egyébként még a Fiatal Vállalkozók Hete előtt FIVOSZ-taggá válni, mert a tagok a rendezvényen ingyenesen léphetnek be a VIP-ba, ahol frissítőkkel és az előadókkal való találkozási lehetőséggel várjuk őket.

– Eddig hány pályázat érkezett a fiatal vállalkozói díjra?

– Az Országos Fiatal Vállalkozói Díjjal a FIVOSZ azokat a mindennapi hősöket ismeri el, akik fiatal koruk ellenére komoly értéket teremtenek mind pénzügyileg, mind társadalmilag. A díjakat a Fiatal Vállalkozók Hete utolsó napján adjuk át ünnepélyesen a zárógálán. A pályázatokat még mindig várjuk a weboldalunkon. Idén is szoros verseny elé nézünk, már több tucat jelentkezőnk van.

Szerdahelyi Csaba

Fotó: FIVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS