Vállalkozó nagyágyúk a Fiatal Vállalkozók Hetén

2018. 11. 06., 08:45

A generációváltás lesz az egyik hangsúlyos téma a Fiatal Vállalkozók Hetén, amelyet november 12. és 16. között rendeznek meg – mondta Kovács Patrik az Üzletem.hu-nak. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége alapító elnöke szerint sürgősen szükség van ezt a folyamatot segítő programokra, amelynek kidolgozásában a FIVOSZ is szerepet vállal.

– Mi a Fiatal Vállalkozók Hete idei rendezvénysorozatának mottója, mi a fő tematika?

– A mottónk idén: „Vállalkozz az életre!” A több mint egy évtizede megrendezésre kerülő Fiatal Vállalkozók Hetén idén olyan hazai vállalkozó nagyágyúk szólalnak fel, mint például az ország egyik leggazdagabb embere, Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa, aki először vesz részt a rendezvényen. Itt mutatja majd be új vállalkozásait Palásti József, a Fornetti alapítója, aki ingyenes kóstolót is hoz a résztvevőknek. A kiállítók standjain a résztvevők értékes információkat kaphatnak vállalkozásindítás- és fejlesztés, valamint karrierépítéssel kapcsolatos kérdéseikre, miközben Magyarország legújabb egészséges gyorsételét az első hazai digitális büféből fogják felszolgálni. Célunk ezúttal is az, hogy biztos segítséget adjunk a fiatal vállalkozóknak ebben a bizonytalan, változó világban. A Fiatal Vállalkozók Hete ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A nagy érdeklődésre való tekintettel és a helyszín befogadó kapacitása miatt érdemes mielőbb bebiztosítani a helyeket.

– A vidéki programok közül mely témák ígérkeznek a legizgalmasabbaknak? Hány városban tartják a rendezvényeket?

– Budapesten, a Bálnában rendezzük meg a Fiatal Vállalkozók Hetét. Emellett kilenc vidéki nagyvárosban párhuzamosan is zajlanak majd a konferenciák. Az érdeklődők Miskolcon, Szegeden, Győrben, Nyíregyházán, Gyöngyösön, Zalaegerszegen, Pécsett, Szombathelyen és Kecskeméten is ellátogathatnak a rendezvénysorozat programjaira. Ezekről a FIVOSZ Facebook-oldalán találhatóak a legfrissebb híreink.

– Kiket hívtak még meg előadónak?

– A már említett vállalkozók mellett büszkék vagyunk arra, hogy november 14-én a „Vállalkozz az Életre Napra” elfogadta a meghívásunkat Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország vezérigazgatója, valamint Marco Iannaccone, az UniCredit Bank vezérigazgató-helyettese is. November 15-én a „Generációváltás napon” érdemes azoknak figyelniük, akik egy családi vállalkozás átvételén gondolkoznak, hiszen rájuk válogatott hazai családi vállalkozások és szakemberek várnak. Előadást tart majd Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, valamint Molnár Ferenc, az idén 60 éves Ilcsi márkáról ismert Ilcsi Szépítő Füvek Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Olyan neves előadóink vannak még, mint Kovi, Korda György és Balázs Klári, Hajas László, Törőcsik Dalma (Amway) vagy Bacher László, a GfK Hungary ügyfélkapcsolati igazgatója. A még mindig bővülő listát megnézhetik a FIVOSZ honlapján.

– Valóban sokan és sokat beszélnek a vállalkozásoknál a generációváltás problémájáról. Mivel tud ebben segíteni a FIVOSZ?

– A generációváltás kérdése komoly dilemma, mert egyszerűen nincs elég fiatal vállalkozó és kialakult módszertan a cégek hatékony átvételére. Sürgős szüksége van a gazdaságnak olyan programokra, amelyek a generációváltás folyamatát támogatják akár családon belül vagy azon kívül is – mi is ilyeneken dolgozunk. A témában nagyra tartja a segítségünket mások mellett az OECD is.

– A generációváltás más országokban is hasonlóan kiemelt probléma? Melyek az európai tapasztalatok?

– A generációváltás nem csak Magyarországon, hanem egész Európában mindenhol kihívás. A megoldásban igyekszünk az élen járni. A gazdaság jövője a fiatalok kezében van, ezért őket kell most támogatni, hogy minél többen vállalkozzanak, vagy átvehessenek cégeket, hiszen ezen fog múlni, hogy el tudjuk-e kerülni a generációváltásból adódó lehetséges összeomlást.

– Van elég példakép a fiatal vállalkozók előtt? Mennyire segítőkész az idősebb generáció?

– Szerencsére sok olyan vállalkozót tudhatunk a tagjaink között az idősebb generációból, akik örömmel segítik a fiatalokat. Kulcsszereplő ebben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is, ahol társelnökként segítem a generációk közti kapcsolatépítést.

– Milyen kérdésekben várják ma a fiatal vállalkozók a legnagyobb segítséget?

– Üzlet, fejlődés, közösség – ez a három legfontosabb pont. Tapasztalataink szerint főként aktuális tudásra és kapcsolatrendszerre van szükségük a fiatal vállalkozóknak. Ezeket a FIVOSZ is meg tudja nekik adni az olyan rendezvényeken, mint a Fiatal Vállalkozók Hete, ami az ország legnagyobb üzleti showja több ezer résztvevővel.

– Az utóbbi évek tapasztalatai alapján könnyebb vagy nehezebb ma Magyarországon vállalkozásba fogni? Milyen a gazdasági környezet?

– Pozitív trendeket látunk. Szerencsére a cégalapítás nagyon könnyű, de a sikeres vállalkozáshoz kimondottan fontos a megfelelő kapcsolatrendszer, ezért is szervezünk számos kapcsolatépítő rendezvényt.

– A korábbi országos hetek után kimutathatóan nőtt a FIVOSZ tagsága?

– A Fiatal Vállalkozók Hete alatt mindig megnő a FIVOSZ tagsága, de az még nagyobb öröm a számunkra, hogy a rendezvény kedvet ad fiataloknak vállalkozni: sok konkrét cég születik ezalatt a néhány nap alatt. Emellett tudást és közösségi élményt is ad, hiszen rengeteg barátság és üzlet születik ezen a rendezvényen. Érdemes egyébként még a Fiatal Vállalkozók Hete előtt FIVOSZ-taggá válni, mert a tagok a rendezvényen ingyenesen léphetnek be a VIP-ba, ahol frissítőkkel és az előadókkal való találkozási lehetőséggel várjuk őket.

– Eddig hány pályázat érkezett a fiatal vállalkozói díjra?

– Az Országos Fiatal Vállalkozói Díjjal a FIVOSZ azokat a mindennapi hősöket ismeri el, akik fiatal koruk ellenére komoly értéket teremtenek mind pénzügyileg, mind társadalmilag. A díjakat a Fiatal Vállalkozók Hete utolsó napján adjuk át ünnepélyesen a zárógálán. A pályázatokat még mindig várjuk a weboldalunkon. Idén is szoros verseny elé nézünk, már több tucat jelentkezőnk van.

Szerdahelyi Csaba

Fotó: FIVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-06 19:22:00
Október 6-án lkezdődött a 19. Budapest Design Week. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS