Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat
2022. 05. 27., 10:57

A Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott „találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti.

Jelentős nemzetközi sikert könyvelhet el a magyar Gravity R&D. A perszonalizációval foglalkozó informatikai gyártó cég saját fejlesztésű szolgáltatásával az e-kereskedelem és a digitális média szereplőit segíti, hogy testreszabott ajánlatokat adhassanak a vásárlóiknak és ezzel növeljék forgalmukat. Az adattudomány és a gépi tanulás szakértői által 2007-ben alapított Gravity R&D-t most felvásárolja az amerikai Nasdaq tőzsdén jegyzett Taboola.

A Taboola az egész nyílt weben (open web) nyújt személyre szabott ajánlásokat, és segíti a felhasználókat a számukra érdekes dolgok felfedezésében. Ebben a szegmensben a Taboola a globális piac egyik legjelentősebb szereplője.

Pontos iránytű az online birodalomhoz

Az amerikai céghez jól passzol a magyar cég által fejlesztett, mélytanuláson alapuló Yusp szolgáltatás. A Gravity R&D kezdeti ismertségét azzal szerezte, hogy alapítói holtversenyben az első helyen végeztek a Netflix streamingszolgáltató által kiírt „Netflix Prize” nemzetközi gépi tanulási versenyén, amelynek célja a Netflix ajánlási technológiájának javítása volt, vagyis olyan tartalmak ajánlása, hogy a Netflix felhasználói minél tovább maradjanak előfizetők.

A Tikk Domonkos, Takács Gábor, Pilászy István és Németh Bottyán által alapított Gravity R&D-nek mára több mint 20 országban vannak ügyfelei, és jelenleg havonta több mint 35 milliárd ajánlást biztosít a kiskereskedelem, az e-kereskedelem és a digitális média vezető szereplőinek, többek között a Deutsche Telekom Magyarországnak, a spanyol piacvezető médiacsoportnak (La Vanguardia), vagy a legnagyobb török online piactérnek (n11.com).

Fejlesztői központ jön Magyarországra

A Taboola nem áll meg a Gravity R&D felvásárlásánál: a folyamatban lévő akvizíció keretében magas hozzáadott-értékű fejlesztői központot hoz létre Magyarországon. Az akvizíció része az amerikai cég céljának, hogy évente 100 millió dollárt – 36 milliárd forintot – fektessen be a kutatás-fejlesztésbe.

„A technológiába – mind a csapatba, mind az általuk készített szoftvertermékekbe – történő beruházásaink továbbra is stratégiai előnyt biztosítanak a Taboolának” – mondta Adam Singolda, az amerikai vállalat vezérigazgatója és alapítója.

Hozzátette: „A Gravity R&D befogadása a Taboola családjába azt jelenti, hogy a Taboola még pontosabb ajánlásokat tehet, és még jobban teljesíthet olyan területeken, mint a dinamikus kreatív optimalizálás és a személyre szabás, így pedig jobb eredményeket tud elérni a hirdetők számára, különösen az e-kereskedelem területén. Egy olyan magasan képzett csapatnál, amely éveket töltött ennek a technológiának a tökéletesítésével, nem volt alkalmasabb vállalat arra, hogy segítse a sikerünket ezen a területen.”

Tikk Domonkos, a Gravity R&D vezérigazgatója a felvásárlást és a Taboola fejlesztői bázisról szóló döntését kommentálva azt mondta: „Az e-kereskedelem és a digitális médiaszolgáltatás területén az ügyfelekért folytatott verseny továbbra is az ügyfélélmény és a testreszabás körül forog. Az elmúlt 12 évet a márkák életét megkönnyítő technológia fejlesztésével töltöttük, és a Taboolával együtt izgatottan várjuk, hogy ezt a technológiát több nagyságrenddel nagyobb új ügyfélkörhöz juttathassuk el”.

A zártkörű tranzakció részletei nem publikusak, a felvásárlás várhatóan 2022 második negyedévének végén vagy a harmadik negyedévének az elején zárul le.

(Fotó: Gravity R&D)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS