Most van igazán szükség a jégkármérséklő rendszerre

2021. 07. 18., 10:00

Az előrejelzések szerint várható, hogy az elmúlt hétvégéken jellemző – szupercellákkal, viharokkal, jégesőkkel járó – szélsőséges időjárás ezen a hétvégén is megismétlődhet hazánkban, illetve Európa több országában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer fokozott készenlétben van, és minden esetben bekapcsol, amikor térségi riasztást kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Az országszerte 986 talajgenerátorból a felhőkbe ezüst-jodidot juttató rendszer általánosságban hatékonyan csökkenti a jégszemcsék méretét, mielőtt azok lehullanának. Ugyanakkor a határokon túlról érkező jéggel teli felhőzet, illetve a szupercellák ellen sehol a világon nem létezik hatásos megoldás.

A klímaváltozás hatására – nem csak Magyarországon – az időjárás sajnos egyre szélsőségesebbé válik, mutatják ezt a napi szinten megdőlő hőmérsékleti rekordok és a rövid idő alatt lehullott csapadékmennyiségek, illetve a szerte Európában jelentős károkat okozó szupercellák. Az országos jégkármérséklő rendszer általános esetben hatékonyan mérsékli a jégkárokat, ezt a hároméves működtetése alatt a mezőgazdaságban bejelentett, jégeső okozta károk jelentős csökkenése is igazolja.

Az agrárium mellett a lakossági, ipari, állami ingatlanokban, ingóságokban keletkező jégkárt is mérsékli.  Ugyanakkor elmondható, hogy sehol a világon nincs olyan technológia, amely által – az idei nyáron többször tapasztalt – extrém körülmények között teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. Például az országhatárokon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák esetében sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

Időjárási anomáliák Európa-szerte

Az időjárás idén nyáron nagyon szélsőséges jelenségeket hozott már eddig is. A napokban Németországban hatalmas károkat okoztak a heves esőzések, az utánuk következő áradásokban pedig már negyvennél több ember vesztette életét. Jelentős volt a csapadékmennyiség a Benelux-államokban és az Alpok északi régióiban is.

Június 25-én és július 9-én Magyarországon a hőséget lezáró markáns hidegfrontok révén heves zivatarok pattantak ki. Június 25-én például több mint 10 szupercella alakult ki; az időjárás extremitását jól mutatja, hogy egy nap alatt fele annyi (93 ezer) villámot regisztráltak, mint addig egész 2021-ben.

A szupercellák nagysága is rendkívüli volt: egy átlagos zivatarfelhő jégveszélyes része 5-10 négyzetkilométeres, de aznap százszor ekkora cellák alakultak ki. Július 9-én Kelet-Közép-Európában 800 km hosszú zivatarlánc fejlődött ki, ami határainkon túl még nagyobb károkat okozott, Csehországban halálos áldozatai is voltak. Hazánkban hét szupercella alakult ki ekkor, egy nap alatt közel 195 ezer villámot regisztráltak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS