Mentőövet dobtak az önkéntes nyugdíjpénztáraknak

2023. 06. 23., 11:42

Megkapták az önkéntes nyugdíjpénztárak, amit régóta kértek: a rossz hozamú évek után is levonhatnak utólag működési díjat a nem fizető tagságtól. Az idei év azonban szerencsére eddig kiválóan alakul, sok portfólió már most két számjegyű pluszban áll – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Most már hivatalos: megkapják a régóta várt mentőövet a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak. A jövőben a nem fizető tagok számláiról akkor is levonhatják majd utólag a minimális tagdíjból elvonható összeget, ha nincs pozitív hozam. Az erről szóló jogszabály már megjelent a Magyar Közlönyben.

A pénztárak örülnek ennek az intézkedésnek, bár kissé elkésett vele a jogalkotó. A 2022-es fekete évben ugyanis a portfóliók többségénél nem volt hozam, miközben a tagok 52,4 százaléka nem fizet tagdíjat, így a rájuk eső költségeket a fizető tagok viselték. Ez az arány az elmúlt két válságos évben nőtt, 2019-ben, és 2020-ban még 50 százalék alatt volt. Az idén eddig úgy tűnik, minden esélyük megvan a pénztáraknak a szép hozamokra, a tavalyi év után viszont nem érvényesíthetik ezekből a levonást.

Ha viszont a jövőben ismét rosszak lesznek a hozamok, segíthet rajtuk az intézkedés. Tavaly a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint mindössze 149 millió forintot vont le az önkéntes nyugdíjpénztári szektor a nem fizető tagoktól, holott ez az összeg jellemzően milliárdos nagyságrendű egy átlagos esztendőben. Az idei első negyedévben viszont már jól alakultak a hozamok, így a kasszák 392 millió forintot szedtek be ezen a címe.

Minden portfólió erős pluszban áll

A második negyedév pedig az eddigi eredmények alapján szintén biztatóan fest. Az elmúlt öt és fél hónapban az árfolyamok emelkedtek, nincs olyan pénztári alap az MNB honlapján lévő árfolyamadatok szerint, amelyik mínuszban lenne az idén. Nem minden önkéntes nyugdíjpénztár közöl napi szinten árfolyamadatokat, de a nagyobb intézmények, amelyeknek a legnagyobb a tagsága, publikálják ezeket.

Már az első negyedévben is majdnem 37 milliárd forint volt a portfóliók eredménye, a második negyedév eddigi részében pedig hasítanak az alapok, nem ritka az év elejétől számított két számjegyű hozam sem. A klasszikus portfóliók árfolyamát az állampapírok piacán bekövetkezett hozamcsökkenés jellemzően 8-10 százalékos pluszba repítette. A kiegyensúlyozott alapok – ezekben van a legtöbb megtakarítás – szintén hasonló mértékben emelkedtek -- rja a Bank360.hu.

A részvénypiacok is emelkednek, ezért a növekedési portfóliók, dinamikus, részvényeket nagy arányban tartó nyugdíjalapok is jól állnak, ha nem is értek el eddig akkora hozamot még, mint az állampapírokat magas arányban tartók. 4-6 százalék körüli hozamot a többségük már elért az idén, de az Aegon növekedési portfóliója például 10,5 százalékot szedett magára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS