Melyek lehetnek a képzés-fejlesztési trendek 2024-ben?

2024. 01. 10., 18:10

Az [eureka] Consulting & Games csapata idén is elindította képzés-fejlesztési kutatását, hogy nagyobb rálátással rendelkezzünk azzal kapcsolatban, milyen kihívásokkal néznek szembe a vállalatok ezen a területen.

Az előző két évben közel 200 piaci szereplő részvételével készült el az országos, független Képzés-Fejlesztési Körkép kutatás. A koronavírus járvány óta a folyamatos változások korát éljük. A jelenlegi munkavállalók zöme megélte a járványt, majd a háború hatásait, a gazdasági változásokat és most a mesterséges intelligencia használata és az új munkavállalói generációk piacra lépése vet fel új kérdéseket, amelyek új megoldásokat is követelnek. Ezen változások lenyomatát összegzi a Képzés-Fejlesztési Körkép. Célja, hogy mélyebb rálátást adva a témára, utat nyisson, így a közös információcsere lehetőségével élve a cégek tanuljanak, fejlődjenek.

Melyek voltak a tavalyi mutatók?

A kutatásban résztvevő vállalkozások több mint 71 százaléka esetében a vezetők fejlesztésén volt a legnagyobb hangsúly, azonban ezzel egyidőben megfigyelhető, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál inkább eltolódik a fókusz az egyéni fejlesztésről a csoportos fejlesztés felé.

A tavalyi évben vált igazán hangossá az a tendencia is, miszerint „házon belüli megoldásokkal” dolgoznak a vállalkozások. Egyre több cég különített el arra erőforrásokat, hogy bizonyos képzéseket a vállaltba integrált munkatársak segítségével, külső partner bevonása nélkül oldjon meg. A külső partnerek felé pedig megfogalmazódott az igény, hogy a „dobozos” termékek helyett az ügyfél egyedi helyzetére és igényeire szabott megoldással álljon elő.

Mit hozhat az idei év?

A Képzés-Fejlesztési Körkép következő kiadványa már nem csak az idei évre vonatkozó adatokat taglalja majd, hanem azokat összehasonlítva vizsgálja a 2022-2023-as évekkel. A tavalyi eredmények és az idei válaszok segítségével kirajzolódhatnak mintázatok és olyan szokások, hagyományok, amiket lehet, hogy sejtettünk, de sosem tudtunk alátámasztani.

Vizsgálják az év egyik legfontosabb kérdését is: Milyen szerepet tölt be a mesterséges intelligencia a képzés-fejlesztések területén? Továbbá azt is, mennyire éleződnek ki a generációs különbségek a munka világának ezen területén is.

Dr. Kalmár Péter, az [eureka] Consulting & Games alapítója szerint a kutatás egyik legsokatmondóbb kérdésköre a költségvetések köré szerveződik.

„A 2022-es év után 2023-ban is meglehetősen turbulens gazdasági környezetben kellett képzés-fejlesztési döntéseket meghozniuk a vállalkozásoknak, ami sok esetben az erre szánt keret csökkentését jelentette. Az idei, költségvetésre vonatkozó válaszokból már felsejlik majd, mennyire optimisták a piaci szereplők az év tervezésekor. Számítok arra is, hogy az egykor slágertémának számító hibrid működéssel kapcsolatos fejlesztések már nem lesznek hangsúlyosak idén, hiszen, ahol erre szükség volt, mára már kiépült és működő folyamatokról beszélhetünk. Azonban valószínűsíthető, hogy a reziliencia velünk marad kiemelt kérdéskörként 2024-ben is.”

Válaszaiddal Te is segítenéd a kutatás sikerét? Az alábbi linken kitöltheted a kérdőívet: https://forms.office.com/r/uMaLJ5mxVy

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS