Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma

2019. 10. 30., 21:01

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2019. október 21-én alakuló ülésre hívta a kárpát-medencei magyar vállalkozói szervezeteket.

A 2019. évi KÁRPÁT EXPOrt keretében, a Millenárison rendezett találkozón a VOSZ és tizennégy határon túli vállalkozói szervezet elfogadta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma alapító okiratát és meghatározta az elkövetkező évek irányvonalát is. A Fórum egy integratív és konzultatív szervezet a VOSZ-on belül, amelynek küldetése a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése a térségben.

A vállalkozók közötti természetes kapcsolat annál könnyebben kialakul, minél erősebbek a közös kulturális és történelmi gyökerek. A Kárpát-medence vállalkozói között sok a magyar nyelvű és magyarországi hátterű vállalkozás, különösen az országgal szomszédos területeken. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – a határ két oldalán élő vállalkozók igényeinek megfelelően – az elmúlt években a határ menti vállalkozói-gazdasági kapcsolatok fejlesztésében már több fontos lépést is tett. Az első lépések között említhetjük a vajdasági mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére és nemzetközi szerepvállalásának elősegítésére egy évtizeddel ezelőtt indított, képzési és tanácsadási programot, a legutóbbi sikerek között pedig a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségével az évek során kialakult szoros kapcsolatot, amely oda vezetett, hogy a KMVSZ tavaly a VOSZ társult tagszervezetévé vált. A magyar-magyar együttműködés és közös fellépés iránti, egyre nagyobb igényre reagálva, a VOSZ 2019 áprilisában létrehozta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumát és csatlakozásra szólította fel az érdeklődő magyar vállalkozói szervezeteket. A VOSZ Elnökségi határozatát követően megkezdődött az alakuló ülés előkészítése, a csatlakozó szervezetek megkeresése. A Fórum elnöke, Czomba Csaba és titkára, Varga Julianna részt vett több csatalakozni vágyó határon túli szervezet rendezvényén, így a Romániai Magyar Üzleti Egyesület Krízismenedzsment konferenciáján, Kolozsváron és a Vállalkozói Expón, Dunaszerdahelyen, valamint a KMVSZ küldöttértekezletén és a Turul Expo rendezvényen, Tiszapéterfalván.

A mintegy 30 megkeresett vállalkozói szervezet közül 16 szervezet már az első felhívásra örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, 3 szervezet megfigyelőként jelezte részvételi szándékát.

A Fórum alakuló ülésére a 2019. évi KÁRPÁT EXPOrt keretében, 2019. október 21-én került sor. Ez a nagyszabású rendezvény – amelyen számos kiállító cég és szervezet volt jelen és előadást tartott Prof. Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter, Dr. Nagy István agrárminiszter és a díszvacsorán beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke is – jó alkalmat teremtett az alakuló ülés megtartásához. Segítő partnerünk volt a rendezvény házigazdája, a Csík László ügyvezető igazgató úr által vezetett CED Közép-európai gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. is, akiknek ezúton is köszönjük, hogy befogadták rendezvényünket és támogatták céljainkat.

A Fórum alakuló rendezvényén 15 határon túli magyar vállalkozói szervezet elnöke, képviselője és munkatársa volt személyesen is jelen:

 • Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete
 • Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége
 • Gazda Polgári Társulás (Felvidék)
 • Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság
 • Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete
 • Magyar Kanizsa Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete
 • Palicsi Vállalkozók Fóruma PAVAFO
 • Dunatáj Egyesület Nyugat Bácska Fejlesztéséért
 • Csiki Vállalkozói Egyesület
 • Székelyudvarhelyi Vállalkozók és Egyesületek Szövetsége
 • Erdélyi Fiatal Vállalkozók Szövetsége
 • Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége
 • Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége
 • St. Georgius Manager Klub Marosvásárhely
 • Szatmárnémeti Kisiparosok Kamarája Egyesület

A csatlakozott szervezetek közül nem voltak jelen az alakuló ülésen:

 • Topolya Község Vállalkozóinak általános Egyesülete
 • Nagybecskereki Magyar Vállalkozók Egyesülete
 • Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE)
 • Székelyudvarhelyi Mikro Vállalkozások Szövetsége

A Fórum 20 szervezett társulásával alakult meg.

Az alakuló ülés elfogadta a Fórum Szervezeti és Működési Szabályzatát – megerősítve Czomba Csaba elnöki, valamint Varga Julianna titkári tisztségét – valamint a tevékenység főbb irányvonalait. Ezek szerint a Fórum célja, hogy a Kárpát–medencében működő magyar vállalkozókat, az őket képviselő szervezeteket egy közös platformba tömörítse, az érdekeiket képviselje és erősítse a magyar–magyar gazdasági kapcsolatokat, a közös gazdasági fellépést.

A Fórum egy nyílt, befogadó szervezet, amely – a társult szervezetek önállóságának maximális tiszteletben tartása mellett – a VOSZ égisze alatt működik és várja további határon túli magyar vállalkozói szövetségek csatlakozását. Horvátországból még nincs tagja a Fórumnak, célunk, hogy mielőbb csatlakozzanak az ottani vállalkozói szövetségek is. Tevékenységünk során erősítjük a határ két oldalán élő és működő vállalkozások közötti kapcsolatokat. A közös nyelv és kultúra hozzásegíti tagjainkat ahhoz, hogy együtt minél eredményesebben vegyenek részt a nemzetközi együttműködésekben, az EU-s pályázatokon történő közös indulástól kezdve a közös gyártásig és közös vállalkozások létrehozásáig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS