Másfél éves csúcson az MNB vállalati konjunktúraindexe

2024. 02. 08., 18:40

Az MNB vállalati konjunktúraindexe a decemberi mínusz 11 pontról +2 pontra nőtt, ami az elmúlt másfél év legmagasabb értéke.

A jelenlegi helyzet és a várakozások indexe is jelentősen javult decemberhez képest. Előbbi mínusz 27-ről mínusz 18 pontra, utóbbi pedig +5-ről +21 pontra nőtt. A jelenlegi helyzet megítélése tavaly április óta, a várakozásoké 2022 február óta nem volt ilyen kedvező.

Az 1 évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság az előző havi 89-ről 92 százalékra nőtt, az átlagos bevételi szint (95 százalék) viszont nem változott decemberhez képest.

A létszámbővítési tervek mutatója újra pozitív és az elmúlt 8 hónap legmagasabb értékét (+7 pont) mutatta januárban.

A beruházási tervek alindexe szintén jelentősen nőtt: a decemberi +22-ről +35 pontra, ami az elmúlt 7 hónap legkedvezőbb értéke.

Az üzleti hangulat számottevően javult a vizsgált iparágak és méretkategóriák döntő többségében az előző hónaphoz képest. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS