Május végéig több cég került felszámolási eljárás alá, mint 2022-ben összesen

2023. 06. 22., 16:41

Májusban is folytatódott a Magyarországon működő cégek számának csökkenése: több mint 8 ezerrel kevesebb cég volt, mint decemberben, ami elsősorban az alacsony cégalapítási kedv eredménye. Az újonnan beindított felszámolási eljárások száma meghaladta a 2300-at, ami rekordot jelent. Az eljárások nagy része, körülbelül 80 százalék olyan cégeket érint, amelyeknek adószámát már több mint egy éve törölték. Az újonnan indított, előzmények nélküli felszámolási eljárások száma is megnőtt, meghaladta a 200-at.

A cégek megszűnésének száma nem volt túlzottan magas a vizsgált időszakban, viszont jóval kevesebb új cégeket alapítottak az átlagnál. Az új cégalapítások száma ezres nagyságrenddel csökkent. „A megszűnéseken belül továbbra is a végelszámolási eljárások a meghatározók, és ez nem meglepő a tavalyi kata-változás során megugrott új végelszámolási eljárások számából kiindulva. A jövőre nézve ebben a körben csökkenésre számíthatunk, a tavalyi magas eljárások lezárulnak lassan, ami a számokban is megjelenik. Az idén meghaladja a 10 ezret az ebben a körben megszűnt cégek száma, ami „normál esetben” 3–5 ezer között szokott mozogni ezekben az időszakokban” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője. A kényszertörlés miatt bezárt cégek száma nem volt jelentős, kevesebb mint 1000. Ugyanakkor a felszámolás miatt megszűnt cégek száma, ami 700–800 között mozgott, fokozatosan erősödő tendenciát mutat.

Az újonnan indított eljárások terén a vállalkozások szembenéznek egy erősödő trenddel, hiszen általánosságban a kényszertörlési eljárások száma meghatározóbb volt a múltban, míg májusban a felszámolási eljárások kerültek előtérbe, számuk új csúcsot döntött. A vizsgált időszakban összesen 2356 vállalkozás volt felszámolással érintett, ami előre vetíti a felszámolási eljárások növekvő jelentőségét a céges környezetben.

Az újonnan indított felszámolási eljárások jelentős részét a viszonylag fiatal, 3–5 éves korban lévő cégek tették ki, amelyek az összes ilyen jellegű eljárás 40 százalékát képviselték ebben az időszakban. Regionális bontásban pedig Budapest és Pest vármegye állt az élre: az új felszámolási eljárások több mint 80 százalékát itt indították. Ez a szám – mivel a két régió a teljes cégszám kicsivel több mint 50 százalékát képviseli – jelentős mértékű.

Az előzmény nélküli felszámolási eljárások esetében azonban már más kép rajzolódik ki: a főváros és Pest vármegye itt már nem játszik domináns szerepet, hiszen az előzmény nélküli új eljárások aránya itt a 10 százalékot sem éri el. Ellenben Tolna és Békés megyében ez az érték már közelít a 100 százalékhoz.

A szektoronkénti vizsgálat során a legnagyobb számú új felszámolási eljárást az építőipar, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor szenvedte el. Emellett azonban érdemes kiemelni a szállítási és raktározási, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén működő vállalkozásokat is, amelyek szintén nagy arányban voltak érintettek az új felszámolási eljárásokban.

„A piac adhat aggodalomra okot, különösen az előzmény nélküli felszámolási eljárások számának növekedése miatt. Nagy hangsúlyt kell fektetni erre a területre, érdemes komolyan venni. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a májusi statisztikák nem feltétlenül jelzik egy átfogó válság kibontakozását. Mintegy 80 százalékban azok a vállalkozások kerültek felszámolás alá, melyek adószámát már több mint egy évvel ezelőtt törölték. Ezt figyelembe véve, jelenleg még nem beszélnék tömeges bedőlésről” – mondta Alföldi Csaba.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) májusi értéke átlagosan 11-12 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Vas, Jász-Nagykun és Somogy vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye produkálta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 09:10:00
2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS