Lokális megoldásokra épít a Metalconstruct

Lokális megoldásokra épít a Metalconstruct
2022. 01. 03., 17:29

A Metalconstruct Zrt. a megváltozott piaci igényekre reagálva jelentős átalakításokat, fejlesztéseket végzett kecskeméti telephelyén. Sirokban pedig a legmodernebb technológiákat felvonultató öntödei üzemegységet hozott létre. 2021 januárja óta maximális kapacitással szolgálják ki a vállalkozásokat, közöttük sok olyat, amely távol-keleti, kínai beszállítói helyett keresett lokális megoldást.

A koronavírus-járvány egyre nagyobb problémákat okozott az ellátási láncokban szinte minden piaci szegmensben. Aki a Távol-Keletről vagy Kínából rendelt árut, azzal szembesült, hogy egyáltalán nem, vagy nagyon sokára jutott hozzá a termékhez, ami fennakadásokat okozott a gyártásban és az értékesítésben. A cégek felismerték, hogy a zavartalan működés egyik kulcsa a lokális beszerzési lehetőségek kiépítése.

„Ezt a piaci átalakulást szem előtt tartva bővítettük és fejlesztettük vállalatunk termelőegységeit, hogy minél jelentősebb mértékben meg tudjunk felelni a megnövekedett piaci igényeknek” – mondta Kis Ernő, a Metalconstruct Zrt. vezérigazgatója.

Hét évtized szakértelme

A Metalconstruct 7 évtizedes múltú vállalat, az ez idő alatt felhalmozódott szakmai tudás a magyarországi aluminiumipar erős szereplőjévé teszi.

„1951-ben helyi vállalkozásként jött létre a Metalconstruct Zrt. jogelődje, ám pár év alatt sikerült elérni a nemzetközi piacot, ahol rövid időn belül már számottevő beszállítóként voltunk jelen” – ismertette cégük történetét a vezérigazgató.

Kezdetben a hagyományos gravitációs kokillaöntéses módszert alkalmazták, amelyet később felváltott a nyomásos öntészeti technológia. Ez utóbbi alkalmas nagy bonyolultságú, mérettartó termékek, továbbá magas darabszámú sorozatok hatékony gyártására is.

„A 2019-ben megnyert GINOP-1.3.3 európai uniós pályázatunk támogatása révén társaságunk közel egymilliárd forintos beruházást hajtott végre, amelynek eredményeként új és korszerű öntőüzemet tudtunk felépíteni. Sirokban már 3 új öntőcella kapott helyet – több más kiegészítő berendezéssel együtt – a meglévő másik két öntőgép mellett. A gyártásbiztonság és a termékminőség maximális biztosítása érdekében Ipar 4.0-ás megoldásokat vezettünk be, ez által is garantálva az öntési paraméterek optimális szinten tartását” – tudtuk meg Kis Ernőtől.

A siker indokolja a bővítést

A siroki öntödei üzemben tavaly januárban indult el a gyártás a nonautomotive (nem autóipari) szegmens kiszolgálására. Már az első negyedévben kapacitáscsúcsot ért el, és azóta is maximális kihasználtsággal működik.

„Ennek okán fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy ha ilyen mértékű piaci igény mutatkozik a szolgáltatásunkra, érdemes tovább bővíteni a komplexumot. Ezúttal is sikeresen pályáztunk, így 2022. januárjában 350 millió forint értékben újabb jelentős beruházást kezdhetünk meg a siroki telephelyen, amely csarnoképítést és gépbeszerzést is magába foglal majd, ezzel elősegítve a kapacitás növelését” – tájékoztatott a vezérigazgató.

Mit hoz a jövő?

A szakember úgy látja, hogy gépipari alapanyagok területén a fémek esetében a súlycsökkentés irányába mutatnak a tendenciák, aminek eredményeként az alumínium mind szélesebb körben váltja fel a nehezebb tömegű anyagokat, például az acélt.

„Emellett a kompozit műanyagok is egyre nagyobb teret nyernek, nem csupán az autóiparban, hanem sok más szektorban is. A rögzítési módszerek esetében is változásokat figyelünk meg, az eddig népszerű megoldások, mint a hegesztés, a szegecselés vagy a csavarozás helyett a ragasztás válik a legkedveltebb eljárássá, ugyanis használatával időt és munkaerőre fordított kiadást is meg lehet spórolni” – mondta Kis Ernő.

(Fotók: Metalconstruct)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS