K&H: hat éve nem terveztek ilyen alacsony arányban fejlesztést a kkv-k

2023. 12. 13., 16:10

Egy éve hullámzóak a cégek pénzügyi várakozásai, jelenleg az előző negyedévhez képest enyhén alacsonyabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel terveznek. Átlagosan 7,9 százalékos bevétel-, és 3,9 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami továbbra is alulmarad a 2024-re prognosztizált inflációval szemben – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből.

Továbbra sem mernek nagy pénzügyi eredményről álmodni a cégek a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbieredménye szerint.

„A vállalkozások pénzügyi várakozásaiban egy oldalazó trend alakult ki az elmúlt egy évben. Az előző negyedévi enyhe javulást követően most ismét visszafogottabb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak: átlagosan 7,9 százalékos árbevétel- és 3,9 százalékos profitbővülést valószínűsítenek, szemben az előző negyedévi 8,6 és 4,4 százalékkal. Ahhoz képest, hogy októberben már 10 százalék alá süllyedt az infláció és az előrejelzések szerint 2024-ben a 4-6 százalékos sávban mozoghat, továbbra sem mondhatók túl erősnek a cégek következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai” – mondta Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A középvállalkozások bizakodóak

A cégméret nem befolyásolja jelentősen a várt pénzügyi eredményeket, ám az árbevételt tekintve a középvállalkozások a legbizakodóbbak. Egyedül náluk emelkedett – 7,1 százalékról 8,6 százalékra – a várt árbevétel-növekedés az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a mikrovállalkozások várakozásai 8,6 százalékról 7,9 százalékra, a kisvállalkozásoké pedig 9 százalékról 7,8 százalékra mérséklődtek.

A profitvárakozások is hasonló képet mutatnak: a következő egy évben szintén a középvállalkozások várják a legnagyobb, 4,2 százalékos bővülést, igaz ők az előző negyedévben extrém alacsony, mindössze 0,9 százalékos növekedéssel számoltak. Tőlük nem sokkal lemaradva a mikrocégek 4,1, a kisvállalkozások pedig 3,5 százalékkal nagyobb nyereséget valószínűsítenek a következő 12 hónapban.

Tovább romlott a beruházási kedv

A beruházási szándék már 2018 óta mérséklődik, de 2021 év vége óta látványos mértékben. „Jelenleg a vállalkozások 57 százaléka tervez valamilyen beruházást a következő egy évben, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb aránya. A kkv-k fejlesztési szándékán azonban nagyot lendíthet, hogy 2024-ben is kedvező kamattal lesznek elérhetőek a Széchenyi Kártya Program MAX+ különböző konstrukciói” – hívta fel a figyelmet a szakértő. A beruházási célokban viszont nem történt változás: továbbra is legnagyobb részben informatikai fejlesztésekre (27 százalék) készülnek a cégek. Ezt követik a gépek, berendezések (21 százalék) és a céges autós flotta korszerűsítése (16 százalék), míg ingatlanberuházásban minden tizedik cég gondolkodik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS