KÉSZ Csoport: Odatette magát az építőipar

2021. 11. 12., 19:00

Erős hónapot zárt szeptemberben a magyar építőipar, amely a járvány okozta megtorpanástól eltekintve az utóbbi években hozzájárult a gazdasági fejlődéshez, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt ért el, továbbá a pandémia utáni tartós növekedésben is számítani lehet az ágazatra.

2021. szeptemberében ütemes növekedést ért el az építőipar, az ágazat termelése éves összevetésben 14,2 százalékkal nőtt, havi szinten pedig több mint 4 százalékos volt a bővülés.  

Két számjegyű többlet idén

„Bár az idei évben voltak olyan hónapok, amikor az előző hónaphoz képest visszaesett a termelés, éves összevetésben azonban - részben a járvány miatti alacsony bázisteljesítményből adódóan – többnyire kedvezően alakul az ágazat termelése. A szeptemberi adatok azt mutatják, hogy lendületben van az ágazat, ezt bizonyítja az is, hogy az év első kilenc hónapjában 10,5 százalékos volt a növekedés” – kommentálta az adatokat Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.  

Összességében az építőipar fontos szerepet játszik a járvány okozta sokk utáni gazdasági fellendülésben. Hosszabb időtávon pedig az is látszik, hogy a magyar építőipari termelés 2018 nyara óta átlagosan -- a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint – 50 százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet, ez pedig uniós szinten is kiemelkedő eredménynek számít.  

Kedvező kilátások

Az építőipar gazdasági növekedésben betöltött fokozódó szerepe pedig abból is látható, hogy 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben az építőipar bruttó hozzáadott értéke 13-21 százalékkal nőtt az előző évhez képest, majd a járvány miatt megtorpant a sikersorozat. A pandémiához köthető bizonytalanság, alapanyag-ellátási zavarok enyhülése után - a magasabb építőipari termelői árak ellenére - újra tartós bővülés várható az ágazatban, így a szektor hosszabb távon támaszt adhat a GDP-bővülésnek.  

Az említett problémák remélhetőleg átmenetiek, a jelenlegi kilátások pedig kedvezőek Vida Tamás szerint. Az építési kedv és a kereslet is optimizmusra ad okot, az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene közel 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az alágazatok közül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,4, az egyéb építményeké pedig 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.  

A jövőben várhatóan az uniós és állami forrásokon alapuló infrastrukturális fejlesztések mellett a lakásépítések, épületépítések is segítik majd a fejlődést. A KÉSZ Csoportnál úgy látják, hogy a járvány előtti sikerévekben kiépült kapacitások pedig – ha nehezen is –, de várhatóan elbírják a fokozott tempót a következő időszakban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 17:10:00
Lezárult a NAV KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00035 számú, „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” elnevezésű kiemelt projektje, amelyben a hivatal 2018. és 2023. között több ütemben, összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és 5,317 milliárd forint saját forrással fejlesztette elektronikus szolgáltatásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS