KÉSZ Csoport: Odatette magát az építőipar

2021. 11. 12., 19:00

Erős hónapot zárt szeptemberben a magyar építőipar, amely a járvány okozta megtorpanástól eltekintve az utóbbi években hozzájárult a gazdasági fejlődéshez, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt ért el, továbbá a pandémia utáni tartós növekedésben is számítani lehet az ágazatra.

2021. szeptemberében ütemes növekedést ért el az építőipar, az ágazat termelése éves összevetésben 14,2 százalékkal nőtt, havi szinten pedig több mint 4 százalékos volt a bővülés.  

Két számjegyű többlet idén

„Bár az idei évben voltak olyan hónapok, amikor az előző hónaphoz képest visszaesett a termelés, éves összevetésben azonban - részben a járvány miatti alacsony bázisteljesítményből adódóan – többnyire kedvezően alakul az ágazat termelése. A szeptemberi adatok azt mutatják, hogy lendületben van az ágazat, ezt bizonyítja az is, hogy az év első kilenc hónapjában 10,5 százalékos volt a növekedés” – kommentálta az adatokat Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.  

Összességében az építőipar fontos szerepet játszik a járvány okozta sokk utáni gazdasági fellendülésben. Hosszabb időtávon pedig az is látszik, hogy a magyar építőipari termelés 2018 nyara óta átlagosan -- a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint – 50 százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet, ez pedig uniós szinten is kiemelkedő eredménynek számít.  

Kedvező kilátások

Az építőipar gazdasági növekedésben betöltött fokozódó szerepe pedig abból is látható, hogy 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben az építőipar bruttó hozzáadott értéke 13-21 százalékkal nőtt az előző évhez képest, majd a járvány miatt megtorpant a sikersorozat. A pandémiához köthető bizonytalanság, alapanyag-ellátási zavarok enyhülése után - a magasabb építőipari termelői árak ellenére - újra tartós bővülés várható az ágazatban, így a szektor hosszabb távon támaszt adhat a GDP-bővülésnek.  

Az említett problémák remélhetőleg átmenetiek, a jelenlegi kilátások pedig kedvezőek Vida Tamás szerint. Az építési kedv és a kereslet is optimizmusra ad okot, az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene közel 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az alágazatok közül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,4, az egyéb építményeké pedig 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.  

A jövőben várhatóan az uniós és állami forrásokon alapuló infrastrukturális fejlesztések mellett a lakásépítések, épületépítések is segítik majd a fejlődést. A KÉSZ Csoportnál úgy látják, hogy a járvány előtti sikerévekben kiépült kapacitások pedig – ha nehezen is –, de várhatóan elbírják a fokozott tempót a következő időszakban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS