Így állt össze a magyar kkv-k TOP 100-as listája

2019. 02. 18., 16:00

2019-ben is rangsorolják Magyarország meghatározó kis- és középvállalkozásait. A teljes listát és a kategóriák dobogósait március 21-én jelentik be a budapesti Aquincum Hotelben a KKV TOP100 Díjátadó Gálán.

A kis- és középvállalkozások a hátukon viszik a gazdaságot és az országot, de a napi munkában a vezetőknek alig marad idejük a tájékozódásra és az üzleti kapcsolatok építésére. A KKV TOP100 esemény küldetése, hogy a legeredményesebb kkv-k megkapják azt az elismerést és segítséget, amit megérdemelnek.

Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary Zrt. vezérigazgatója, a kuratórium elnöke elmondta, Magyarországon az utóbbi években az látszik a kkv-szektorban, hogy nyílik az olló a vállalkozások között.

Megfigyelhető, hogy a cégek között egyre több a kiemelkedően sikeres, de még mindig rengeteg az olyan, amelyik komoly elmaradásban van a többiekhez képest. A két csoport közt hatalmas szakadék tátong. A digitalizáció mindenkit hatványozottan érint a szektorban, a termelékenység és hatékonyság növelése pedig komoly kihívást jelent, hiszen fel kell venni a versenyt mind a belföldi, mind pedig a külföldi piacokon a helyi kkv-kel, valamint multinacionális társaságokkal isl” – véli a szakértő.

A szervezők által vizsgált cégek bázisát azon vállalkozások alkották, amelyek az Európai Unió kkv besorolása szerint minősülnek kis- és középvállalkozásnak. A szakmai zsűri mezőgazdaság, ipar, építőipar, kereskedelem és szolgáltatás kategóriában kereste a legjobb kis- és középvállalkozásokat.

Kalocsai Zsolt elmondta, a listát objektív értékelési szempontrendszer alapján állították össze.

A zsűri a legrelevánsabb adatokat vette górcső alá, úgymint pénzügyi és létszámadatok, az abból számolt hatékonysági mutatók. Így az árbevétel arányos eredmény és az egy főre jutó eredmény, valamint a cég hosszú távú stabilitását is mutató alapítási dátum. Emellett nem hagyták figyelmen kívül a cégek forrás és piac oldali diverzifikáltságát sem, így azt is megvizsgálták, hogy nyertek-e EU-s pályázatot vagy közbeszerzést, illetve végeznek-e export tevékenységet” – fogalmazott.

Az adatok elemzése után a kuratórium rögzítette a pontos módszertant, amely alapján a rangsor összeállt.

Az illusztris céglista jelentőségét jól érzékeltetik a számok is: az 500 cég összesített árbevétele meghaladja a 2640 milliárd forintot, melyet közel 250 milliárd profittal együtt értek el, míg az általuk foglalkoztatott munkavállalók száma eléri az 50 ezer főt, derül ki az OPTEN adatbázisából.

A díjazott vállalkozásoknak névre szóló, gravírozott kristálytrófeával és a KKV TOP100 kiadványban való bemutatásával fejezik ki a cégeknek az elismerésüket a szervezők. Az első helyezettek egy éves tagságot kapnak az Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége Zrt. milliárdos cégek vezetőit tömörítő üzleti csoportjában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS