Ifj. Losonczi István: Innovációban nincs megállás

Ifj. Losonczi István: Innovációban nincs megállás
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 05. 22., 15:22

Mindig van valami, amit érdemes fejleszteni, vallja ifj. Losonczi István, a békéscsabai Losonczi Innovation Kft. cégvezetője. A két évtizede VOSZ-tag vállalkozás sorra nyeri a díjakat, legutóbb Almatiban prezentálhatták is díjnyertes terméküket.

„Nagy élmény volt, igazi innovatív csapat tagjai lehettünk az Almatiban rendezett díjátadó gálán” – mondta ifj. Losonczi István a vosz.hu-nak. A finn államfő által 2007-ben alapított innovációs szervezethez nagyon sok európai ország mellett már Kína, India és Kazahsztán is csatlakozott. A cégek először a nemzeti versenyen szerepelnek, ezen a Losonczi Innovation Kft. kis- és középvállalkozás kategóriában nyert.

Így jogot szereztek, hogy a nemzetközi megmérettetésen is részt vegyenek, ahol üzleti innováció kis- és középvállalkozó kategóriában ismerték el teljesítményüket. Idén február 24-én Almatiban (Kazahsztán) tartották a díjátadót, István két kollégájával vett részt a gálán, ahol arra is lehetősége volt, hogy angol nyelven prezentálja díjnyertes terméküket. Ez hatalmas élmény volt, hiszen a helyszínen lévők mellett online is csatlakoztak a világ sok részéről.

„Nálunk az innováció sosem áll le, mindig van mit, és kell is mit fejleszteni. Folyamatosan keressük az új, a jobb, vagy a költséghatékonyabb megoldásokat. Néhány év alatt már 7 rangos nagydíjat nyertünk, az AXIS PRO mérőkészülékünkkel legutóbb például tavaly a Mach-Tech & Automotive kiállításon lettünk Mach-Tech Nagydíjasok” – számolt be a cégvezető.

Jelenleg egy kutatás-fejlesztésen dolgoznak, készülékek felfekvés-ellenőrzését vizsgálják és fejlesztik. (Ehhez egy kis szakmai magyarázat: ha egy robot betesz egy tokmányba egy alkatrészt, a gépnek tudnia kell, hogy a robot megfelelő helyre rakta-e. Mert a robot csak leteszi azt, a gép indul, és ha a robot hibázott, például nem jól feküdt fel az alkatrész, az kirepül a gépből és nagy károkat okozhat. Most olyan készüléket fejlesztenek, amely képes kommunikálni a robottal és a géppel, s érzékeli, hogy az alkatrész a megfelelő helyre került.)

Idén már értékesítettek mérőkészüléket Németországban, Spanyolországban, illetve készülékeket Svédországban, vagyis a belföldi piac mellett egyre jobban figyelnek a külpiacokra is. Ez újdonság a számukra, hiszen kollégáik a helyszínen telepítették a berendezéseket, és tanítottak be a használatukra – ezen a téren jelenleg intenzíven gyűjtik a tapasztalatot.

Az 1995-ben alapított cég nem csak innovációban sikeres. A K&H Bank családi vállalkozások kiválósági díját 2021-ben nyerték el, vagyis a generációváltás sikerességét mások is észrevették. „Nálunk zökkenőmentes volt a feladatok átadása, szántunk rá időt, tudtuk, hogy nem megy egyik napról a másikra. Szerintem a generációváltás legnagyobb titka, hogy annak, aki átveszi az irányítást, tisztelnie kell a több évtizedes értékeket: az alapköveket nem szabad mozgatni. Annak viszont, aki átadja a cégirányítást, teret kell adnia az újításoknak, az innovációnak. Az új generáció felvetéseit nem lehet azzal lesöpörni, hogy mi nem így szoktuk csinálni… Fel kell ismerni a modern kori kihívásokat, hasznosítani kell az új tudást! Ha a két szemlélet találkozik, sikeres lehet a váltás” – fogalmazott ifj. Losonczi István.

Büszkék rá, hogy a Covid-alatt sem bocsátottak el munkatársakat, és a fizetéseket sem csökkentették. Tudták, hogy a jól dolgozó kollégáktól nem szabad megválni, mert később sokkal drágább lesz új munkaerőt szerezni. Ma már ott tartanak, hogy sok versenytárssal ellentétben összességében infláció feletti béremelést hajtottak végre tavaly májusban és idén márciusban. Erre volt „fedezetük”, mert 2022 volt a vállalkozás történetében a legsikeresebb év. Úgy tervezik, hogy belátható időn belül 40 főt foglalkoztathatnak, ami 10 százalékos bővülést jelent.

Idén látványosan előrelépett a 35. születésnapját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, amit kimondottan pozitívan értékel ifj. Losonczi István. A békéscsabai kft. működésének 28 évéből két évtizedet a Szövetség tagjaként töltött már el, így van összehasonlítási alapjuk.

A cégvezető szerint a VOSZ egyik legfontosabb feladata, hogy egyre többet foglalkozzon a generációváltás és a fiatalítás problémájával, ami nem csak a vállalkozások, hanem a Szövetség számára is megkerülhetetlen. Mint mondja: „rengeteg cégalapító elérte a nyugdíjas kort, ideje átadni a stafétabotot. A VOSZ hasonló pályán mozog, a fiatalítás megkezdődött, amit folytatni kell.

Nagy kérdés, hogy mire lenne egy cégnek a leginkább szüksége: innovációra, gondolkodásmód-váltásra, több anyagi forrásra, kapcsolatokra, a mostanában sokat emlegetett munkaerőre? István szerint ezek mind szükségesek, de mellettük elengedhetetlen a válságállóság. Csak az elmúlt három év olyan váratlan helyzeteket produkált, amelyekre nem voltunk felkészülve. Senki sem számolt a Covid-járvánnyal, az ukrajnai háborúval, az elszálló energiaárakkal, a nagyon magas inflációval. Ezek mindenkire sokkolóan hatottak, de akik ebből a helyzetből sikeresen jönnek ki, azok hosszú távon is sikeresek lesznek, véli.

Nagyon sokat tanultunk a negatívumokból, tudatosan igyekszünk csökkenti a külső hatások kockázatát”. Készülnek például arra is, hogy ne kerüljenek bele egy „nemfizetési” spirálba – faktorálnak, rövidebb fizetési határidőkre szerződnek. Ma már az sem lepné meg a céget, ha esetleg újra meredeken emelkednének az energiaárak. „Válságok a jövőben is lesznek, már a tervezésnél fel kell készülnünk, hogy minél kisebb legyen a kitettségünk, és akkor biztos nyerő pozícióban lehetünk”.

Hogy milyennek tartja a hazai gazdasági helyzetet? Nem meglepő módon rendkívül nehéznek, hiszen gyakran nem párosul gazdasági teljesítménnyel az infláció miatt elszabadult ár-bérspirál. Hihetetlenül forráshiányos időszakban magasabb költségek mellett sokan kisebb gazdasági eredményeket mutatnak fel. Sok vállalkozásnak szerencsére segít a Széchenyi Kártya Program, István úgy látja, hogy ez a VOSZ legsikeresebb és legismertebb terméke, ami az egyik legjelentősebb kapocs a vállalkozásokhoz. Ugyancsak fontos az állami Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, de a legtöbb szektort így is az általános forráshiány jellemzi. Az előbbi kedvezményes hitellehetőségek nélkül igencsak szűk lenne a beruházók köre. István szerint létszükséglet, hogy az ország gazdasága végre hozzájusson az uniós forrásokhoz, ez az alap ahhoz, hogy újra komoly növekedési pályára állhassunk. Kevés a pályázat, ma finoman fogalmazva sem a pályázatírók korát éljük.

A Losonczi Innovation Kft. cégvezetője továbbra is aktív VOSZ-tagként tartja a kapcsolatot más vállalkozásokkal. Hiánypótlónak, jó kezdeményezésnek tartja a VOSZPort fejlesztést, a vállalkozói vezérlőpulttal, testre szabott digitális eszközökkel és az ezekhez szükséges tudástárral. A cégvezető kíváncsian várja, hogy mi mindenben nyújt majd szakmai segítséget az új platform, amely megkönnyítheti az életüket.

A vállalkozásról még többet megtudhat az Üzletem.hu CÉGES LEGEK sorozatában megjelent cikkből.

(Fotók: Losonczi Innovation)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS