Széchenyi MAX+: a kkv-k kedvező hitele

Széchenyi MAX+: a kkv-k kedvező hitele
2023. 04. 25., 17:22

„Az SZKP MAX+ jelenleg tervezhető, kiszámítható és ami a legfontosabb, alacsony fix kamatozású hiteleket biztosít a magyarországi kkv-szektornak.”

2022-ben a magyar kkv-szektor jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel: 2023-ra megduplázta, 290 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Az intézkedés elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak – kezdi friss bejegyzését Almási Levente, az RSM Hungary M&A és cégértékelési üzletágának partnere, vezetője.

Növekvő infláció, jegybanki szigorítás és a háború hatása a KKV-k finanszírozására

2022-ben a magyar kkv-szektor a növekedő infláció, a jegybanki szigorítás és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság miatt is jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A tavalyi évben a Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel. 

A Magyar Nemzeti Bank 2023. márciusi Hitelezési folyamatok jelentése alapján 2022. negyedik negyedévéven szigorodtak a vállalati hitelezési feltételek, mely tendencia 2023-ban várhatóan tovább folytatódik.  A szigorítások mellett, 2022. utolsó negyedévében az új kihelyezésű, forintban denominált hitelek átlagos kamatlába 17,99 százalékra, az euróban denominált hitelek kamatlába átlagosan 3,49 százalékra emelkedett. A kamatok jelentős emelkedése főleg az 1 és 3 hónapos BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb – Budapest Interbank Offered Rate) kamatláb jelentős emelkedése vezérelte. 

A növekvő infláció, a bizonytalanság és az esetleges recessziótól való félelem hatására a beruházási célú hitelek volumene jelentősen csökkent, az új beruházási hitelkibocsátások mintegy harmada az SZKP MAX keretén belül történt, ami kedvező feltételekkel nyújtott hitelt a kkv-szektor számára. A gazdasági bizonytalanság hatására, 2022. során főleg a deviza- és a rövid lejáratú hitelek iránt élénkült meg a kereslet, a vállalati kockázatvállalási kedv is visszaesőben volt.

Széchenyi Kártya Program MAX+ tovább folytatódik a kedvező kamatozású hitelprogram a magyar KKV-k számára

A Magyar Kormány 2023-ban is jelentős hitelprogramokkal igyekszik a gazdaságot tovább élénkíteni, köztük a Széchenyi Kártya Program MAX+ (SZKP MAX+) keretében. A hitelprogram a jelenlegi kamatkörnyezethez képest jelentősen kedvező, fix kamatfizetésű konstrukcióval támogatja a magyar kkv-szektort: a főleg mikro- és kisvállalkozásokra szabott MAX+ program keretében a vállalkozások a piaci kamatozású hitelekhez képest 13 százalékos kamatkülönbözetet spórolhatnak meg. 

Az SZKP MAX+ jelenleg tervezhető, kiszámítható és ami a legfontosabb, alacsony fix kamatozású hiteleket biztosít a magyarországi kkv-szektornak. A kiszámíthatóság a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben kifejezetten előnyös szempontnak számíthat új hitel igénylése vagy finanszírozás megújítása esetén.

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS