Széchenyi MAX+: a kkv-k kedvező hitele

Széchenyi MAX+: a kkv-k kedvező hitele
2023. 04. 25., 17:22

„Az SZKP MAX+ jelenleg tervezhető, kiszámítható és ami a legfontosabb, alacsony fix kamatozású hiteleket biztosít a magyarországi kkv-szektornak.”

2022-ben a magyar kkv-szektor jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel: 2023-ra megduplázta, 290 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Az intézkedés elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak – kezdi friss bejegyzését Almási Levente, az RSM Hungary M&A és cégértékelési üzletágának partnere, vezetője.

Növekvő infláció, jegybanki szigorítás és a háború hatása a KKV-k finanszírozására

2022-ben a magyar kkv-szektor a növekedő infláció, a jegybanki szigorítás és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság miatt is jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A tavalyi évben a Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel. 

A Magyar Nemzeti Bank 2023. márciusi Hitelezési folyamatok jelentése alapján 2022. negyedik negyedévéven szigorodtak a vállalati hitelezési feltételek, mely tendencia 2023-ban várhatóan tovább folytatódik.  A szigorítások mellett, 2022. utolsó negyedévében az új kihelyezésű, forintban denominált hitelek átlagos kamatlába 17,99 százalékra, az euróban denominált hitelek kamatlába átlagosan 3,49 százalékra emelkedett. A kamatok jelentős emelkedése főleg az 1 és 3 hónapos BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb – Budapest Interbank Offered Rate) kamatláb jelentős emelkedése vezérelte. 

A növekvő infláció, a bizonytalanság és az esetleges recessziótól való félelem hatására a beruházási célú hitelek volumene jelentősen csökkent, az új beruházási hitelkibocsátások mintegy harmada az SZKP MAX keretén belül történt, ami kedvező feltételekkel nyújtott hitelt a kkv-szektor számára. A gazdasági bizonytalanság hatására, 2022. során főleg a deviza- és a rövid lejáratú hitelek iránt élénkült meg a kereslet, a vállalati kockázatvállalási kedv is visszaesőben volt.

Széchenyi Kártya Program MAX+ tovább folytatódik a kedvező kamatozású hitelprogram a magyar KKV-k számára

A Magyar Kormány 2023-ban is jelentős hitelprogramokkal igyekszik a gazdaságot tovább élénkíteni, köztük a Széchenyi Kártya Program MAX+ (SZKP MAX+) keretében. A hitelprogram a jelenlegi kamatkörnyezethez képest jelentősen kedvező, fix kamatfizetésű konstrukcióval támogatja a magyar kkv-szektort: a főleg mikro- és kisvállalkozásokra szabott MAX+ program keretében a vállalkozások a piaci kamatozású hitelekhez képest 13 százalékos kamatkülönbözetet spórolhatnak meg. 

Az SZKP MAX+ jelenleg tervezhető, kiszámítható és ami a legfontosabb, alacsony fix kamatozású hiteleket biztosít a magyarországi kkv-szektornak. A kiszámíthatóság a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben kifejezetten előnyös szempontnak számíthat új hitel igénylése vagy finanszírozás megújítása esetén.

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 13:10:00
A cégbírósági eljárások száma is csökkent, de a cégalapítási kedv 30 százalékkal elmaradt márciusban az előző hónaphoz képest – derül ki az Opten összesítéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS