Hódos Ferenc: Tervszerűen, de rugalmasan működik a Pannonia Bio

Hódos Ferenc: Tervszerűen, de rugalmasan működik a Pannonia Bio
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 06. 01., 11:06

Több lépéssel előrébb látni, egy lépéssel előrébb járni. A Pannonia Bio sikere a saját kutató-fejlesztő csapatában, a változó körülményekre való felkészülési- és alkalmazkodási képességében rejlik, ami biztosítja meghatározó szerepét a gabonafeldolgozási technológiák továbbfejlesztésében – mondta az Üzletemnek Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 29. cikkében a Pannonia Bio Zrt. legjeit Hódos Ferenc stratégiai igazgató osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Az ember és a közösség a legnagyobb érték. A pandémia erre csak ráerősített és bebizonyította, hogy összefogással a vészhelyzetekből adódó kihívások is leküzdhetők; ennek érdekében pedig szokatlan módszereket is érdemes alkalmazni. Sokakat megleptünk azzal, hogy 2021 novemberében úgy tettük kötelezővé a koronavírus elleni vakcina felvételét dolgozóinknak, hogy jelentős bónuszt fizettünk nekik, miután bemutatták az oltási igazolást. A munkavállalók egészsége mellett folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi szerepvállalásra. Úgy gondolom, minden vállalatnak az üzleti gyakorlat részévé kellene tennie, hogy tisztelje és támogassa a szűkebb és tágabb közösséget, amelyben dolgozik, létezik, működik. Számunkra ilyen a dél-dunántúli régió, tágabban pedig a teljes magyar agrárium.

Az idei év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Vállalatunk 2020. és 2022. között összesen 200 millió eurót fektetett, illetve fektet be tevékenysége további fejlesztésébe, a program legfontosabb eleme egy új árpafeldolgozó üzem elindítása idén ősszel. A folyamatos innováció fenntartása mellett most ez a legfontosabb feladatunk.

A vállalkozás eddigi LEGJELENTŐSEBB sikere:

Nem emelnék ki egyszeri, egy eseményhez köthető sikert. Arra vagyok ugyanis a legbüszkébb, hogy vállalatunk teljesítményének is köszönhetően Magyarország a világ élvonalába került biofinomításban. Az Európai Unióban végrehajtott ágazati beruházások fele nálunk valósult meg az elmúlt évtizedben, az egy főre eső etanolgyártásban csak az Egyesült Államok és Brazília előzi meg hazánkat. Ez 10 év kemény munkájának eredménye, Magyarország sikere.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a történetükben:

A bosszankodás nem megoldás, tudomásul kell venni, hogy az úgynevezett zöld átmenet, a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok érvényesítése nem megy egyik pillanatról a másikra. Egy hosszú folyamat elején járunk, és jól látható, hogy az átalakulásnak ezúttal is lesznek nyertesei és vesztesei. Vállalatunk elkötelezett abban, hogy a változás a veszteségek minimalizálásával, minél több győztessel valósuljon meg. A választ nem megkerülve és egy területet kiemelve: minél több embert, szervezetet, döntéshozót, ágazati szereplőt szeretnénk meggyőzni arról, hogy például az energiatermelésben, a közlekedésben a megújuló források felhasználása jelenti a megoldást a környezetet nagymértékben károsító fosszilis alapanyagok kiváltására. Ezen a téren vannak néha bosszantó pillanataink.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

A 10 éves múltra visszatekintő vállalatunk életében nem volt még két egyforma félév, a folyamatos fejlesztések a változások állandó, naprakész menedzselését követelik meg tőlünk. Tervszerűen, de rugalmasan működünk a szinte napról napra átalakuló környezetben, így drasztikus váltásra nem tudok példát felhozni.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Nem lehet hátra dőlni, megpihenni. Állandóan keresni kell a jobb, hatékonyabb megoldásokat. Jól látható, hogy egy új ipari, mezőgazdasági, élelmezési forradalom küszöbén állunk, amely a közeljövőben teljesen meg fogja változtatni a minket tápláló állatok etetésének módját, átalakítja azt is, hogy milyen alapanyagokból készülnek a saját ételeink, és azt is, hogy honnan és hogyan szerezzük be a világunk működéséhez, fenntartásához szükséges energiát. Hatékonyságunkat az határozza meg, hogy miként oldjuk meg ezeket a feladatokat.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Az árpa fehérje koncentrátum gyáregység. A beruházás is jól mutatja, hogy vállalatunk a jövőben kiemelt figyelmet fordít a fejlett, GMO- és antibiotikummentes fehérjetermékek előállítására, amelyek egy része emberi élelmiszerek alapanyagául szolgál, más típusaik pedig kiváló minőségű állati takarmányok előállítására használhatók.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBBET költeni:

Új termékeink felhasználhatósági területeinek további bővítésére, a hozzáadott érték növelésére a gyártási folyamatokban, hogy a Made in Hungary, Invented in Hungary kifejezéseknek még nagyobb súlyuk, tekintélyük legyen a világban.

A LEGERŐSEBB konkurenssel így kell versenyezni:

Több lépéssel előrébb látni, egy lépéssel előrébb járni. A Pannonia Bio sikere a saját kutató-fejlesztő csapatában, a változó körülményekre való felkészülési- és alkalmazkodási képességében rejlik, ami biztosítja meghatározó szerepét a gabonafeldolgozási technológiák továbbfejlesztésében.

Ma ezzel a LEGBONYULTABB megbirkózni az üzleti életben:

Tényekkel felülírni a gyakran megalapozatlan vagy hiányos információkra épülő, de a közhiedelemben mélyen meggyökerező tévhiteket. A lehető leggyorsabban feldolgozni, hasznosítani a legfrissebb tudományos eredményeket. Lépést tartani a folyamatosan változó piaccal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS