Hódos Ferenc: Tervszerűen, de rugalmasan működik a Pannonia Bio

Hódos Ferenc: Tervszerűen, de rugalmasan működik a Pannonia Bio
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 06. 01., 11:06

Több lépéssel előrébb látni, egy lépéssel előrébb járni. A Pannonia Bio sikere a saját kutató-fejlesztő csapatában, a változó körülményekre való felkészülési- és alkalmazkodási képességében rejlik, ami biztosítja meghatározó szerepét a gabonafeldolgozási technológiák továbbfejlesztésében – mondta az Üzletemnek Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 29. cikkében a Pannonia Bio Zrt. legjeit Hódos Ferenc stratégiai igazgató osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Az ember és a közösség a legnagyobb érték. A pandémia erre csak ráerősített és bebizonyította, hogy összefogással a vészhelyzetekből adódó kihívások is leküzdhetők; ennek érdekében pedig szokatlan módszereket is érdemes alkalmazni. Sokakat megleptünk azzal, hogy 2021 novemberében úgy tettük kötelezővé a koronavírus elleni vakcina felvételét dolgozóinknak, hogy jelentős bónuszt fizettünk nekik, miután bemutatták az oltási igazolást. A munkavállalók egészsége mellett folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi szerepvállalásra. Úgy gondolom, minden vállalatnak az üzleti gyakorlat részévé kellene tennie, hogy tisztelje és támogassa a szűkebb és tágabb közösséget, amelyben dolgozik, létezik, működik. Számunkra ilyen a dél-dunántúli régió, tágabban pedig a teljes magyar agrárium.

Az idei év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Vállalatunk 2020. és 2022. között összesen 200 millió eurót fektetett, illetve fektet be tevékenysége további fejlesztésébe, a program legfontosabb eleme egy új árpafeldolgozó üzem elindítása idén ősszel. A folyamatos innováció fenntartása mellett most ez a legfontosabb feladatunk.

A vállalkozás eddigi LEGJELENTŐSEBB sikere:

Nem emelnék ki egyszeri, egy eseményhez köthető sikert. Arra vagyok ugyanis a legbüszkébb, hogy vállalatunk teljesítményének is köszönhetően Magyarország a világ élvonalába került biofinomításban. Az Európai Unióban végrehajtott ágazati beruházások fele nálunk valósult meg az elmúlt évtizedben, az egy főre eső etanolgyártásban csak az Egyesült Államok és Brazília előzi meg hazánkat. Ez 10 év kemény munkájának eredménye, Magyarország sikere.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a történetükben:

A bosszankodás nem megoldás, tudomásul kell venni, hogy az úgynevezett zöld átmenet, a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok érvényesítése nem megy egyik pillanatról a másikra. Egy hosszú folyamat elején járunk, és jól látható, hogy az átalakulásnak ezúttal is lesznek nyertesei és vesztesei. Vállalatunk elkötelezett abban, hogy a változás a veszteségek minimalizálásával, minél több győztessel valósuljon meg. A választ nem megkerülve és egy területet kiemelve: minél több embert, szervezetet, döntéshozót, ágazati szereplőt szeretnénk meggyőzni arról, hogy például az energiatermelésben, a közlekedésben a megújuló források felhasználása jelenti a megoldást a környezetet nagymértékben károsító fosszilis alapanyagok kiváltására. Ezen a téren vannak néha bosszantó pillanataink.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

A 10 éves múltra visszatekintő vállalatunk életében nem volt még két egyforma félév, a folyamatos fejlesztések a változások állandó, naprakész menedzselését követelik meg tőlünk. Tervszerűen, de rugalmasan működünk a szinte napról napra átalakuló környezetben, így drasztikus váltásra nem tudok példát felhozni.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Nem lehet hátra dőlni, megpihenni. Állandóan keresni kell a jobb, hatékonyabb megoldásokat. Jól látható, hogy egy új ipari, mezőgazdasági, élelmezési forradalom küszöbén állunk, amely a közeljövőben teljesen meg fogja változtatni a minket tápláló állatok etetésének módját, átalakítja azt is, hogy milyen alapanyagokból készülnek a saját ételeink, és azt is, hogy honnan és hogyan szerezzük be a világunk működéséhez, fenntartásához szükséges energiát. Hatékonyságunkat az határozza meg, hogy miként oldjuk meg ezeket a feladatokat.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Az árpa fehérje koncentrátum gyáregység. A beruházás is jól mutatja, hogy vállalatunk a jövőben kiemelt figyelmet fordít a fejlett, GMO- és antibiotikummentes fehérjetermékek előállítására, amelyek egy része emberi élelmiszerek alapanyagául szolgál, más típusaik pedig kiváló minőségű állati takarmányok előállítására használhatók.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBBET költeni:

Új termékeink felhasználhatósági területeinek további bővítésére, a hozzáadott érték növelésére a gyártási folyamatokban, hogy a Made in Hungary, Invented in Hungary kifejezéseknek még nagyobb súlyuk, tekintélyük legyen a világban.

A LEGERŐSEBB konkurenssel így kell versenyezni:

Több lépéssel előrébb látni, egy lépéssel előrébb járni. A Pannonia Bio sikere a saját kutató-fejlesztő csapatában, a változó körülményekre való felkészülési- és alkalmazkodási képességében rejlik, ami biztosítja meghatározó szerepét a gabonafeldolgozási technológiák továbbfejlesztésében.

Ma ezzel a LEGBONYULTABB megbirkózni az üzleti életben:

Tényekkel felülírni a gyakran megalapozatlan vagy hiányos információkra épülő, de a közhiedelemben mélyen meggyökerező tévhiteket. A lehető leggyorsabban feldolgozni, hasznosítani a legfrissebb tudományos eredményeket. Lépést tartani a folyamatosan változó piaccal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 0 / 0   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.