Hódos Ferenc: Tervszerűen, de rugalmasan működik a Pannonia Bio

Hódos Ferenc: Tervszerűen, de rugalmasan működik a Pannonia Bio
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 06. 01., 11:06

Több lépéssel előrébb látni, egy lépéssel előrébb járni. A Pannonia Bio sikere a saját kutató-fejlesztő csapatában, a változó körülményekre való felkészülési- és alkalmazkodási képességében rejlik, ami biztosítja meghatározó szerepét a gabonafeldolgozási technológiák továbbfejlesztésében – mondta az Üzletemnek Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 29. cikkében a Pannonia Bio Zrt. legjeit Hódos Ferenc stratégiai igazgató osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Az ember és a közösség a legnagyobb érték. A pandémia erre csak ráerősített és bebizonyította, hogy összefogással a vészhelyzetekből adódó kihívások is leküzdhetők; ennek érdekében pedig szokatlan módszereket is érdemes alkalmazni. Sokakat megleptünk azzal, hogy 2021 novemberében úgy tettük kötelezővé a koronavírus elleni vakcina felvételét dolgozóinknak, hogy jelentős bónuszt fizettünk nekik, miután bemutatták az oltási igazolást. A munkavállalók egészsége mellett folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi szerepvállalásra. Úgy gondolom, minden vállalatnak az üzleti gyakorlat részévé kellene tennie, hogy tisztelje és támogassa a szűkebb és tágabb közösséget, amelyben dolgozik, létezik, működik. Számunkra ilyen a dél-dunántúli régió, tágabban pedig a teljes magyar agrárium.

Az idei év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Vállalatunk 2020. és 2022. között összesen 200 millió eurót fektetett, illetve fektet be tevékenysége további fejlesztésébe, a program legfontosabb eleme egy új árpafeldolgozó üzem elindítása idén ősszel. A folyamatos innováció fenntartása mellett most ez a legfontosabb feladatunk.

A vállalkozás eddigi LEGJELENTŐSEBB sikere:

Nem emelnék ki egyszeri, egy eseményhez köthető sikert. Arra vagyok ugyanis a legbüszkébb, hogy vállalatunk teljesítményének is köszönhetően Magyarország a világ élvonalába került biofinomításban. Az Európai Unióban végrehajtott ágazati beruházások fele nálunk valósult meg az elmúlt évtizedben, az egy főre eső etanolgyártásban csak az Egyesült Államok és Brazília előzi meg hazánkat. Ez 10 év kemény munkájának eredménye, Magyarország sikere.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a történetükben:

A bosszankodás nem megoldás, tudomásul kell venni, hogy az úgynevezett zöld átmenet, a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok érvényesítése nem megy egyik pillanatról a másikra. Egy hosszú folyamat elején járunk, és jól látható, hogy az átalakulásnak ezúttal is lesznek nyertesei és vesztesei. Vállalatunk elkötelezett abban, hogy a változás a veszteségek minimalizálásával, minél több győztessel valósuljon meg. A választ nem megkerülve és egy területet kiemelve: minél több embert, szervezetet, döntéshozót, ágazati szereplőt szeretnénk meggyőzni arról, hogy például az energiatermelésben, a közlekedésben a megújuló források felhasználása jelenti a megoldást a környezetet nagymértékben károsító fosszilis alapanyagok kiváltására. Ezen a téren vannak néha bosszantó pillanataink.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

A 10 éves múltra visszatekintő vállalatunk életében nem volt még két egyforma félév, a folyamatos fejlesztések a változások állandó, naprakész menedzselését követelik meg tőlünk. Tervszerűen, de rugalmasan működünk a szinte napról napra átalakuló környezetben, így drasztikus váltásra nem tudok példát felhozni.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Nem lehet hátra dőlni, megpihenni. Állandóan keresni kell a jobb, hatékonyabb megoldásokat. Jól látható, hogy egy új ipari, mezőgazdasági, élelmezési forradalom küszöbén állunk, amely a közeljövőben teljesen meg fogja változtatni a minket tápláló állatok etetésének módját, átalakítja azt is, hogy milyen alapanyagokból készülnek a saját ételeink, és azt is, hogy honnan és hogyan szerezzük be a világunk működéséhez, fenntartásához szükséges energiát. Hatékonyságunkat az határozza meg, hogy miként oldjuk meg ezeket a feladatokat.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Az árpa fehérje koncentrátum gyáregység. A beruházás is jól mutatja, hogy vállalatunk a jövőben kiemelt figyelmet fordít a fejlett, GMO- és antibiotikummentes fehérjetermékek előállítására, amelyek egy része emberi élelmiszerek alapanyagául szolgál, más típusaik pedig kiváló minőségű állati takarmányok előállítására használhatók.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBBET költeni:

Új termékeink felhasználhatósági területeinek további bővítésére, a hozzáadott érték növelésére a gyártási folyamatokban, hogy a Made in Hungary, Invented in Hungary kifejezéseknek még nagyobb súlyuk, tekintélyük legyen a világban.

A LEGERŐSEBB konkurenssel így kell versenyezni:

Több lépéssel előrébb látni, egy lépéssel előrébb járni. A Pannonia Bio sikere a saját kutató-fejlesztő csapatában, a változó körülményekre való felkészülési- és alkalmazkodási képességében rejlik, ami biztosítja meghatározó szerepét a gabonafeldolgozási technológiák továbbfejlesztésében.

Ma ezzel a LEGBONYULTABB megbirkózni az üzleti életben:

Tényekkel felülírni a gyakran megalapozatlan vagy hiányos információkra épülő, de a közhiedelemben mélyen meggyökerező tévhiteket. A lehető leggyorsabban feldolgozni, hasznosítani a legfrissebb tudományos eredményeket. Lépést tartani a folyamatosan változó piaccal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS