Fókuszban a VOSZ új stratégiája a vállalkozói fórumokon

Fókuszban a VOSZ új stratégiája a vállalkozói fórumokon
2024. 03. 10., 18:10

A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja szerepel napirenden a szövetség vállalkozói fórumain.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, amelyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásra is sor kerül. A fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról.

Borsodban startolt a VOSZ 2024-es vállalkozói fórumsorozata

Eppel János, a VOSZ elnöke tájékoztatójában közölte: A szövetség legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen működtetett Széchenyi Kártya Program. A program működését a következő évekre is garantálja a kormány a támogatási források biztosításával is. Az elnök kiemelte: nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek témák, javaslatok, meglátások, amelyeket a VOSZ felkarolhat és képviselhet a megfelelő fórumokon.

A szövetségnek van válasza azokra az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, amelyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki; ilyenek a fenntarthatóság kérdései és az ESG témaköre. Az új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, amellyel a vállalkozások, a versenygazdaság érdekeit szem előtt tartva befolyásolható a gazdaságpolitika és a konkrét szabályozás is.

Nyíregyházán is bővül a szolgáltatások köre

Czomba Csaba, VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg vérmegyei elnöke beszámolójában közölte, hogy az utóbbi 2-3 évben ugrásszerűen nőtt a taglétszámuk, jelenleg 356-ot számlálnak. Különösen fontosnak nevezte a Széchenyi Kártya Programot, amelynek indulásától a vármegyében 14 214 kártyát adtak ki és 326 milliárd forint hitelt helyeztek ki. 2023-ban ez a szám 1923 kártya és 80 milliárd forint volt.

Dr. Ondi Sándor, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, Adóügyi Igazgatóhelyettese szerint közös cél, hogy támogassanak minden olyan vármegyei vállalkozást, amelyik jogkövető magatartással folytatja tevékenységét. Különösen a kezdő vállalkozásokat kívánják segíteni 12 hónapon át önkéntes mentorprogramjukkal.

A rendezvényen bejelentették a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezete között már évek óta zajló együttműködési megállapodás megújítását.

Debrecen számít a kkv-k fejlesztésében a VOSZ partnerségére

Papp László, Debrecen polgármestere úgy látja, hogy az önkormányzat és a VOSZ életében sok változás történt az elmúlt egy évben – sok minden az előnyére változott. A VOSZ vármegyei szervezete sokkal dinamikusabbá, kezdeményezőbbé vált. Debrecenben 9500 mikrovállalkozás, 900-nál több kis és középvállalat működik, a munkaerőpiacon rendkívül komoly a szerepük, 40 ezernél is több munkavállalót foglalkoztatnak. A polgármester szerint az érdekérvényesítésük korábban valamivel gyengébb volt, ám ez az utóbbi időben láthatóan erősödött. „Igazán sikeresek akkor leszünk, ha a kkv-k még jobban ki tudják venni a részüket a gazdaságfejlesztésből” – mondta Papp László.

Balogh Károly, VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei elnöke értékelésében emlékeztetett arra, hogy az új elnökség 2023 júniusa óta dolgozik. Az alapozással kezdtek, újraépítették a szervezetet, együttműködési megállapodást kötöttek a NAV-val, a Kamarával, a debreceni Város- és Gazdaságfejlesztési Központtal (EDC), valamint a Debreceni Egyetemmel. Cégekkel, köztük multikkal is megbeszélést folytattak. A vármegyei elnök az idei tervek között említette a regionális irodahálózat ki- és újjáépítését: szeretnének egyfajta gazdasági klubként is működni. Olyan tanácsadói szolgáltatást kívánnak nyújtani, amivel versenyképesebbek lesznek a kisvállalkozók. Motivációs tréningeket, képzéseket szerveznek, nagy hangsúlyt helyeznek a HR-munkára.

Nagy Mihály László átadta a stafétabotot Losonczi Istvánnak

A békéscsabai fórumon jelentette be Nagy Mihály László, a VOSZ Békés vármegyei elnöke, hogy 25 év után lemondott elnöki mandátumáról, de munkájával és tapasztalatival továbbra is támogatja a helyi küldöttgyűlés által megválasztott elnök és vármegye munkáját. Köszöntőjében visszaemlékezett az VOSZ indulásának időszakára, majd emlékeztetett arra, a mai napig nagyon fontos, hogy a különböző hatóságokkal folyamatos legyen a párbeszéd. Végül jelképesen átadta a stafétabotot az új megválasztott elnöknek, Losonczi Istvánnak, aki székfoglaló beszédében az elmúlt évek munkájának és sikereinek folytatására tett ígéretet.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere előadásában kiemelte, hogy a város komoly lehetőségek előtt áll, ugyanis a kormány fejlesztési programjának fókuszába került, és számottevő beruházások várhatóak a térségben.

Szegeden folytatódott a fórumsorozat

A fórumon a vállalkozók a VOSZ segítségét kérték az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitelkamatainak további csökkentéséhez. „A jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok jelentősebb csökkentést is indokolnának, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét” – jelentette ki Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

Sipos Tamás, a VOSZ Csongrád-Csanád vármegyei elnöke bejelentette, hogy idén együttműködést kezdeményeznek a Szegedi Tudományegyetemmel.

(A fotón Eppel János, a VOSZ elnöke.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS