Ezeket javasolja a VOSZ a kis kutasok kárenyhítésére

Ezeket javasolja a VOSZ a kis kutasok kárenyhítésére
2022. 02. 21., 18:50

Kárenyhítő juttatás, kamatmentes hitel vagy adó- és járulékkedvezmény. Ezeket is javasolja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), hogy a kis kutasok üzemanyagárstop miatti kárát mérsékelni lehessen.

A VOSZ és a benzinkutasok képviselői hétfőn tárgyaltak első körben a megoldási módokról az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM).

Perlusz László, a VOSZ főtitkára az Infostartnak elmondta, hogy a május 15-ig érvényes árfixálás terheit nem csak a benzinkutasoknak és a kiskereskedőknek kell vállalniuk. A főtitkár elismerte, hogy az árstop kényszerű lépés az infláció megfékezésére, de úgy fogalmazott: „ha így marad a helyzet, abba a kisvállalkozások belerokkannak”.

A VOSZ a következőket javasolta a probléma megoldására:

  • meg kell vizsgálni az áfa- és jövedékiadó-kivetés szerkezetét,
  • az érintett magyar vállalkozói kört valamilyen kárenyhítő juttatásban kell részesíteni a veszteség, az árbevétel vagy a forgalmazási mennyiség arányában vagy településnagyságra vonatkozóan,
  • meg kell vizsgálni, hogy a nagykerárhoz igazodjon a kiskereskedelmi ár,
  • kedvezményes pénzügyi lehetőségek: kedvező kamatozású vagy kamatmentes hitel,
  • a piaci bizonytalanság csökkentése: döntés arról, hogy mi lesz az árstoppal három hónap múlva, illetve ki milyen terheket visel akkor.

Az egyeztetés után György László, az ITM államtitkára azt mondta: „az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány – ahogy eddig is – a magyar családok oldalán áll, ezért vezették be a benzinárstopot, a kamatstopot, az élelmiszerárstopot és tartják fenn a rezsicsökkentést.”

Az ármaximalizálás alapján a 95-ös benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára nem lehet több literenként 480 forintnál, ugyanakkor a jelenlegi beszerzési ár miatt a kutak literenként már 10 forintnál is nagyobb veszteséget termelnek.

A helyzetet tovább rontja, hogy a határokon túl egyre többen járnak át Magyarországra, hogy nálunk literenként 40-50 forinttal olcsóbban tankoljanak.

A hétfői egyeztetésről részletesen ITT OLVASHAT.

A VOSZ helyzetértékelését ITT OLVASHATJA.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS