Ezeket javasolja a VOSZ a kis kutasok kárenyhítésére

Ezeket javasolja a VOSZ a kis kutasok kárenyhítésére
2022. 02. 21., 18:50

Kárenyhítő juttatás, kamatmentes hitel vagy adó- és járulékkedvezmény. Ezeket is javasolja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), hogy a kis kutasok üzemanyagárstop miatti kárát mérsékelni lehessen.

A VOSZ és a benzinkutasok képviselői hétfőn tárgyaltak első körben a megoldási módokról az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM).

Perlusz László, a VOSZ főtitkára az Infostartnak elmondta, hogy a május 15-ig érvényes árfixálás terheit nem csak a benzinkutasoknak és a kiskereskedőknek kell vállalniuk. A főtitkár elismerte, hogy az árstop kényszerű lépés az infláció megfékezésére, de úgy fogalmazott: „ha így marad a helyzet, abba a kisvállalkozások belerokkannak”.

A VOSZ a következőket javasolta a probléma megoldására:

  • meg kell vizsgálni az áfa- és jövedékiadó-kivetés szerkezetét,
  • az érintett magyar vállalkozói kört valamilyen kárenyhítő juttatásban kell részesíteni a veszteség, az árbevétel vagy a forgalmazási mennyiség arányában vagy településnagyságra vonatkozóan,
  • meg kell vizsgálni, hogy a nagykerárhoz igazodjon a kiskereskedelmi ár,
  • kedvezményes pénzügyi lehetőségek: kedvező kamatozású vagy kamatmentes hitel,
  • a piaci bizonytalanság csökkentése: döntés arról, hogy mi lesz az árstoppal három hónap múlva, illetve ki milyen terheket visel akkor.

Az egyeztetés után György László, az ITM államtitkára azt mondta: „az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány – ahogy eddig is – a magyar családok oldalán áll, ezért vezették be a benzinárstopot, a kamatstopot, az élelmiszerárstopot és tartják fenn a rezsicsökkentést.”

Az ármaximalizálás alapján a 95-ös benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára nem lehet több literenként 480 forintnál, ugyanakkor a jelenlegi beszerzési ár miatt a kutak literenként már 10 forintnál is nagyobb veszteséget termelnek.

A helyzetet tovább rontja, hogy a határokon túl egyre többen járnak át Magyarországra, hogy nálunk literenként 40-50 forinttal olcsóbban tankoljanak.

A hétfői egyeztetésről részletesen ITT OLVASHAT.

A VOSZ helyzetértékelését ITT OLVASHATJA.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS