Ezeket javasolja a VOSZ a kis kutasok kárenyhítésére

Ezeket javasolja a VOSZ a kis kutasok kárenyhítésére
2022. 02. 21., 18:50

Kárenyhítő juttatás, kamatmentes hitel vagy adó- és járulékkedvezmény. Ezeket is javasolja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), hogy a kis kutasok üzemanyagárstop miatti kárát mérsékelni lehessen.

A VOSZ és a benzinkutasok képviselői hétfőn tárgyaltak első körben a megoldási módokról az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM).

Perlusz László, a VOSZ főtitkára az Infostartnak elmondta, hogy a május 15-ig érvényes árfixálás terheit nem csak a benzinkutasoknak és a kiskereskedőknek kell vállalniuk. A főtitkár elismerte, hogy az árstop kényszerű lépés az infláció megfékezésére, de úgy fogalmazott: „ha így marad a helyzet, abba a kisvállalkozások belerokkannak”.

A VOSZ a következőket javasolta a probléma megoldására:

  • meg kell vizsgálni az áfa- és jövedékiadó-kivetés szerkezetét,
  • az érintett magyar vállalkozói kört valamilyen kárenyhítő juttatásban kell részesíteni a veszteség, az árbevétel vagy a forgalmazási mennyiség arányában vagy településnagyságra vonatkozóan,
  • meg kell vizsgálni, hogy a nagykerárhoz igazodjon a kiskereskedelmi ár,
  • kedvezményes pénzügyi lehetőségek: kedvező kamatozású vagy kamatmentes hitel,
  • a piaci bizonytalanság csökkentése: döntés arról, hogy mi lesz az árstoppal három hónap múlva, illetve ki milyen terheket visel akkor.

Az egyeztetés után György László, az ITM államtitkára azt mondta: „az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány – ahogy eddig is – a magyar családok oldalán áll, ezért vezették be a benzinárstopot, a kamatstopot, az élelmiszerárstopot és tartják fenn a rezsicsökkentést.”

Az ármaximalizálás alapján a 95-ös benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára nem lehet több literenként 480 forintnál, ugyanakkor a jelenlegi beszerzési ár miatt a kutak literenként már 10 forintnál is nagyobb veszteséget termelnek.

A helyzetet tovább rontja, hogy a határokon túl egyre többen járnak át Magyarországra, hogy nálunk literenként 40-50 forinttal olcsóbban tankoljanak.

A hétfői egyeztetésről részletesen ITT OLVASHAT.

A VOSZ helyzetértékelését ITT OLVASHATJA.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS