Ez volt a Vajda-Papír eddigi legköltségesebb beruházása

Ez volt a Vajda-Papír eddigi legköltségesebb beruházása
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 12. 02., 11:04

A tavalyi 12 milliárdos kötvény kibocsátás után idén elsőként léptünk ipari termelő vállalatként a zöldkötvény-piacra, egy újabb 9,9 milliárd forintos kibocsátással – mondta az Üzletemnek Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 12. cikkében a Vajda-Papír legjeit Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Egyértelműen az, hogy az önellátás adja a legnagyobb biztonságot. A Vajda-Papír higiéniai papírtermék gyártása és egy gépbeszerzésnek köszönhetően most már maszkgyártása is képes kielégíteni a hazai igényeket. A Vajda-Papír éves higiéniai alappapír gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország önellátása biztosított ezekből a termékekből, még a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett is. Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a higiéniai papírtermékekből – toalettpapír, papír zsebkendő, háztartási papírtörlő –, a Vajda-Papír csoport éves kapacitása pedig 140 ezer tonna. Az önellátás képessége óriási jelentőséggel bír mára, ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda-Papír napi 1 millió orvosi eszköz minőségű arcmaszkot képes gyártani dunaföldvári gyárában. Mivel a belföldi igény körülbelül évi 100 millió darab, így a Vajda-Papír kormányzati támogatással nem csak a belföldi igényeket képes kielégíteni, de exportpiacain is megjelenhetett egészségipari új termékével.

Az idei év LEGNEHEZEBB feladata:

Leszorítani a növekvő költségek árdrágító hatását. A papírtermékek alapanyaga a cellulóz 60 százalékkal drágult a tavalyihoz képest, nőttek a szállítási költségek, az energia és a munkaerő is drágult. Annak érdekében, hogy minél kisebb áremelésre kényszerüljünk, minden hatékonyságnövelő, energiamegtakarító megoldást fel kell kutatnunk. Fontos kiemelni, hogy a Vajda-Papír a magas cellulóz árak mellett is tartani tudja tervezett termelését, de az árak ezeknél a termékeknél is emelkedni fognak.

A jövő év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Jövőre adjuk át a dunaföldvári gyárunk 16 milliárd forintból felépített második üzemét, és előkészítjük a harmadik gyáregységet megteremtő kapacitásbővítő beruházásunkat is. A növekvő termelés mellett a környezetvédelem is egyre nagyobb hangsúlyt kap, növeljük az újrahasznosított anyagok arányát.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása:

Az önellátás biztosítása a higiéniai papírtermékek és a maszkgyártás területén; a fejlesztésekhez szükséges finanszírozás megteremtése két sikeres kötvénykibocsátással. A tavalyi 12 milliárdos kötvény kibocsátás után idén elsőként léptünk ipari termelő vállalatként a zöldkötvény-piacra, egy újabb 9,9 milliárd forintos kibocsátással. De büszkék vagyunk arra is, hogy húsz év után komoly részesei lehettünk a papíripari szakképzés magyarországi újraindításának.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében:

A cellulóz árgrafikonjának követése. Szinte napról napra drágult az alapanyag.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

A pandémiás körülmények között megszervezni a termelést, a home office bevezetését, az egészségügyi óvintézkedések bevezetését és betartatását, valamint a munkahelyek biztonságossá tételét nevezném meg.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Az energiatakarékos üzemelési megoldások bővítése, a digitális megoldások növelése és a gyár számára szükséges alapanyaggyártás biztosítása a cégen belül.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

A dunaföldvári két üzemünk, a meglévő 14 milliárd forintból épült meg, a második, most zajló ütem 16 milliárdba kerül. 2022. áprilisában elkészül a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének újabb gyáregysége Magyarországon, így a háromszorosára növeli alappapír gyártási kapacitásait a Vajda-Papír, és világszínvonalú alappapírgyártó-géppel biztosítjuk a vállalat további növekedését, úgyhogy a beruházásunk megtérül és többszáz munkahelyet őriz meg.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani:

A fenntartható bővülésre, zéró kibocsátásra, a műanyagok teljes leépítésére a csomagolóanyagoknál. A vállalat az elmúlt 10 évben 20 milliárd forintot fordított arra, hogy a gyártás és az üzemeltetés a lehető legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg, a következő években pedig a környezetkímélőbb megoldások alkalmazására évente további jelentős összegeket szánunk.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni:

Magas minőség, versenyképes működés, így versenyképes árak és erősebb környezetvédelmi termékjellemzők. Az idén 21 éves Vajda-Papír ma már a régió meghatározó papíripari szereplője. A 2011-ben született Ooops! brand az egyik legismertebb higiéniai papírmárka a magyar fogyasztók körében, amely köré egy empatikus Ooops!-os közösség épült, akikre rendre számíthatunk a már hagyományosnak mondható jótékonysági kampányainkban. Hiszek abban, hogy ha vásárlók látják a vállalat elkötelezett társadalmi felelősségvállalását, az erősíti a márkahűségüket is, mert szívesen tartanak velünk ezekben az akciókban, amire mi nagyon büszkék vagyunk.

Ezzel a LEGBONYULTABB ma megbirkózni az üzleti életben:

Egyértelműen a pandémia miatti kiszámíthatatlanságot kell megemlítenem. Hektikus a kereslet, az alapanyag-piacon rángatják az árakat, és a közlekedés, szállítás megszervezése is akadozó, a termelésben pedig a munkavállalók maximális biztonságát is garantálnunk kell.

(Fotó: Vajda-Papír)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-24 08:15:29
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.