Ez várható a vállalati flottapiacon 2020-ban

2020. 01. 31., 13:15

Mintegy 16 százalékkal emelkedtek az új gépjármű értékesítések a tavalyi évben, és növekvő tendencia határozhatja meg a vállalati flottapiac idei alakulását is. Az új autók nagyobb részét ugyanis elsősorban a vállalati piacra szánják, ahol nem ritka az sem, hogy kétévente egy teljes flottát lecserélnek. Idén a KKV-k több mint 70 százaléka tervez valamilyen fejlesztési beruházást, a tervek között pedig a harmadik helyen a céges járműpark fejlesztése szerepel. A Mercarius Flottakezelő kereskedelmi igazgatója elárulja, mi vár a flottapiacra 2020-ban.

A 2019-es év a növekedésről szólt, és 2020 is lendületesnek ígérkezik az új gépjárművek piacán. A hazai értékesítés teljes volumene mintegy 16 százalékkal emelkedett, ami annak ellenére is jelentős hatással lehet a vállalati flottapiacra, hogy az idei évre lassulást jeleznek a szakértők.

Az értékesítési adatok azt mutatják, hogy a Magyarországon értékesített új gépjárművek 50 százalékát cégek vásárolják meg. Ezzel összefüggésben a flottapiacon az előre jelzett, szén-dioxid-kibocsátási normák szigorítása miatti lassulással együtt is jelentős potenciál rejlik.

A kis- és középvállalkozások 2020-ra vonatkozó tervei alapján úgy tűnik, hogy a gyártók nem alaptalanul számolnak a vállalati szegmens vásárlóerejével. Egy a KKV-k beruházási szándékait vizsgáló felmérés szerint ugyanis a hazai kisvállalkozásoknak több mint 70 százaléka tervez 2020-ra valamilyen fejlesztési célú beruházást, amelyek közül az informatikai beruházások és a gépek-, valamint egyéb berendezések beszerzése után a céges gépjárműflotta fejlesztése a legfontosabb számukra.

Így, ha lassul is az új autók értékesítésének üteme, a vállalati flották terén folytatódhat a növekedés. Főként az e-autók terén lehet dinamikus növekedésre számítani, köszönhetően a cégautóadó-mentességnek, az ingyenes parkolási lehetőségnek és a jelentősen kedvezőbb üzemeltetési költségeknek.

„A 2019-es év jelentős növekedést hozott a Mercarius Flottakezelő számára is. Sikerként könyveltük el, hogy tavaly közel 1200 gépjárművet adtunk át tartós bérletbe, így a kihelyezett gépjárműveink száma meghaladta az 5300-at. Terveink szerint idén év végére a 7000-et is elérheti a kihelyezett autóink száma. Meglévő ügyfeleink mellett pedig szeretnénk tovább erősíteni pozícióinkat a kis és középvállalkozások és a nagyvállalatok körében is” – mondta el Szabó Gyula, a Mercarius Flottakezelő kereskedelmi igazgatója.

„A keresletet illetően azt látjuk, hogy a teljeskörű flottakezelési és mobilitási szolgáltatások mellett egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság is. Noha a vállalati mobilitás területén az e-autókra egyelőre alacsony a kereslet, ez egy-két éven belül drasztikusan változhat” – tette hozzá a szakember.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.