Egyedi kormánydöntéssel adható támogatások: fókuszban a K+F, a megújuló energia és az SSC-k

2023. 12. 16., 18:46

A Külgazdasági és Külügyminisztérium december 11-én késő este társadalmi egyeztetésre bocsátotta a 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet („EKD rendelet”) módosításának tervezetét. A szövegjavaslat értelmében újabb bővítések várhatók az elérhető egyedi kormánydöntéssel adható támogatások terén, melyek fókuszában a kutatás-fejlesztés, az energetikai beruházások és az SSC-k lesznek.

Az tervezet legfontosabb pontjait a PwC Magyarország szakértői foglalták össze.

Kutatás-fejlesztés

A tervezett módosítás értelmében a Budapesten kívül megvalósított K+F projektek esetében a maximális elérhető támogatási intenzitás 25-ről 40 százalékra emelkedne. Az alkalmazott kutatási projektrészek esetében (ha van ilyen) az intenzitás – megvalósítási helyszíntől függetlenül – akár az 50 százalékot is elérheti. Az alkalmazott kutatás és a kísérleti fejlesztés arányának meghatározásához előzetes dokumentáció lenne szükséges.

Új elszámolható költségként (50 százalékos mértékig) megjelenne az egyetemektől megrendelt K+F szolgáltatás is, emellett a maximális támogatási összeg 15-ről 25 millió euróra emelkedik.

Kiegészítő energetikai beruházás

A kiegészítő energetikai beruházás Budapesten is 45 százalékos intenzitással válhat elérhetővé (a korábbi 30 százalékhoz képest), valamint a támogatás maximális összege 30 millió euróra emelkedhet.

Ez a konstrukció továbbá elérhető lesz bérköltség-alapú, SSC kialakítására vagy bővítésére irányuló beruházás esetén is.

Megújuló energia termelése és tárolása

Az uniós jogszabály-változásokkal összhangban kifejezetten támogathatóvá válhatnak a hidrogén és biogáz alapú energiatermelést, valamint az energiatárolást célzó beruházások, utóbbi esetben akkor, ha a tárolóegységeket legalább 75 százalékban megújuló forrásból töltik fel.

Egyéb tervezett változások

A képzési támogatás maximális értéke 2-ről 3 millió euróra emelkedhet.

Nagyberuházások esetén emelkednek a bizottsági notifikációs határértékek (az általános csoportmentességi rendelethez igazodva), így nő a bejelentés nélkül adható támogatás összege.

Beruházások egybeszámítása esetén - az uniós szabályozással párhuzamban - már csak az azonos vagy hasonló tevékenységre irányuló beruházásokat kell megvizsgálni.

A tervek szerint 50-ről 25 főre csökkenhet az újonnan nyíló vagy bővülő SSC-k esetén a minimálisan létrehozandó új munkahelyek száma, valamint induló beruházásnak minősülhet egy meglévő SSC szolgáltatásportfóliójának bővítése is.

Új támogatási jogcímek

Az amerikai-magyar adóegyezmény megszűnése, valamint a GloBE kapcsán várhatóan új jogcímekkel bővül a rendelet:
– Profit repatriálása: támogatás nyújtható 2024-ben elindított eszközalapú beruházásra vagy legalább 10 fős SSC megvalósítására. A támogatási intenzitás meghatározó tényezője lesz a beruházó által kapott osztalék mértéke.
– Eredmény alapú támogatás: a GloBE egyes hatásait szeretné ellensúlyozni a jogalkotó ezzel a – beruházás befejezését követően igénybe vehető – támogatási konstrukcióval.

A minisztérium 2023. december 19-ig várja a tervezettel kapcsolatos javaslatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.