Csizmadia Gábor: 10 plusz/mínusz 2 százalék bérkorrekció várható

Csizmadia Gábor: 10 plusz/mínusz 2 százalék bérkorrekció várható
2022. 01. 24., 12:44

Vegyesen reagál a piac a minimálbér, garantált bérminimum 19,5 százalékos emelésére. A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége szerint összességében nagyságrendileg 10 +/- 2 százalékos piaci bérkorrekció prognosztizálható.

„Az infláció figyelembevételével összességében nagyságrendileg 10 +/- 2 százalék teljes piaci bérkorrekció várható” – foglalta össze eddigi tapasztalatait Csizmadia Gábor, az MMOSZ elnöke.

Akik a tavaly novemberi háromoldalú megállapodást követően már tavaly korrigálták a minimálbér közeli fizetések egy részét, erősítették a munkavállalói megtartás esélyét, csökkenteni tudták a fluktuációt.

Olyan cégekre is van példa, amelyeknél a törvényi kötelezettségnek eleget téve, idén emeltek az előírt mértékbenAzokat a piaci szereplőket, akik a minimálbérnél, garantált bérminimumnál jóval magasabb bérsávban foglalkoztatnak, nem érinti a változás.

Utóbbiaknál általános gyakorlat, hogy a január 1-je és június közötti időszakban korrigálják a béreket. Mivel sok esetben külföldi a tulajdonos, elcsúszik a pénzügyi év nyilvántartása a naptári évtől. A kölcsönzött dolgozók tekintetében elmondható, hogy „a munkáltatókat a piaci trendekről tájékoztatva, szövetségünk hatékony közbenjárásának és a munkaerő-piaci nyomásnak köszönhetően, ma már nem csak az ekvivalencia elvének törvényi kötelme szerinti 183 napot követően, de a munkába lépés pillanatától egyenlő bérrel és egyenlő esélyekkel indulnak a saját foglalkoztatottakkal.”

Az elnök szavai szerint, 65.000 betöltetlen állás van ma Magyarországon, amit várhatóan megdupláznak a folyamatban lévő, idén lezáruló ipari beruházások. Miközben a szinte teljes foglalkoztatás alacsony munkanélküliségi rátával párosul a piacon, egyre nagyobb szerepet kap az automatizálás, illetve a félautomatizálás, ami kvalifikáltabb munkavégzés lehetőségét biztosítva emeli magasabb szintre a humán erőforrást.

„A béremelés fontossága és szerepe, hogy csökkenti a fluktuációt, néhány területen már tetten érhetően segíti lépésről lépésre a felzárkózást az európai bérszínvonalhoz, valamint csökkenti az elvándorlás mértékét és adott esetben hazacsábítja a külföldön dolgozó magyarokat” – hangsúlyozta Csizmadia Gábor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS