Családi vállalatok: ami biztos, az a bizonytalan

2023. 03. 22., 14:09

A legnagyobb nehézséget idén a megugró kamatköltségek és a munkaerő megtartása jelentheti a családi cégek számára – derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi eseményén. A költségek tervezéséhez biztos, hogy több forgatókönyvre is szükség lesz, mivel az energiaárak, a bérek és a termelési költségek terén is folyamatos változásra lehet számítani.

Kihívásokkal teli évnek néznek elébe a hazai családi vállalatok. Tavaly az energia- és az alapanyagköltségek is megemelkedtek, azonban ezt a vállalatok eddig érvényesíteni tudták az eladási árakban, mivel a kereslet nem csökkent. Európai uniós szinten a legnagyobb mértékben nőttek a profitráták Magyarországon 2022 harmadik negyedévében, az agráriumot kivéve. A továbbiakban azonban tartósan magas beszerzési árakra lehet számítani, miközben a lakossági fogyasztás is csökken.

„Az idei év a hatékonyságnövelésről fog szólni a vállalatok számára. Igaz ez a munkaerőre, a finanszírozási források és az energiafelhasználásra.   Csak így lehet ugyanis a továbbiakban kigazdálkodni a minden téren megemelkedett költségeket” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője a legutóbbi klubrendezvényen, amelyen a hazai családi cégek gazdasági kilátásait és lehetőségeit vizsgálták.

A 70-es évektől megháromszorozódott a globális energiafelhasználás, tehát a vállalati és lakossági energiaigény egyre magasabb, a háború miatt pedig már csak hosszabb szállítási útvonalon keresztül érhetők el az energiahordozók, az energiaárak esetében hosszú távon magas árszintre kell berendezkedni. Emiatt nemcsak lakossági szinten, de a vállalatoknál is az energiahatékonyság növelésére van szükség, ami részben az energiafelhasználás csökkentését jelenti, másrészt a vállalati beruházások jól láthatóan már az energetikai korszerűsítésre, zöld energiaátmenetre fókuszálnak. Mégsem ez okozhatja a cégek számára 2023-ban a legnagyobb nehézséget – hiszen még az energiaintenzív ágazatok is jól teljesítettek az elmúlt évben.

„A családi vállalatok elmondása alapján jelenleg a kamatköltségek és a likviditás fenntartása okozza számukra a legnagyobb kihívást. A termelést ugyanis szinte mindenki valamilyen külső forrásból finanszírozza, aminek jelentősen megemelkedtek a költségei. Másrészt a tartósan magas energia-, alapanyag- és bérköltségeket a lassuló kereslet mellett egyre nehezebb kigazdálkodni” – tájékoztatott a szakértő.

Ami biztos, az a bizonytalan – azaz, hogy a termelési költségek növekedését senki nem tudja előre. A költségtervezést ezért többféle forgatókönyvre is meg kell nézni. A cél a likviditás és a munkatársak megőrzése lehet – hiszen e kettő elengedhetetlen a hosszú távon biztonságos működéshez. „A béremeléseken sok múlik. Mivel a bérnyomás tovább gyorsíthatja az inflációt, és a megemelkedett működési költségek mellett a cégek sem feltétlenül tudják kigazdálkodni a magasabb fizetéseket, ezért a megoldást a kulcsdolgozók megtartása jelentheti” – mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024. 12. 11., 09:11
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-10 18:10:00
A következő két évben jelentősen nőnek a céges autókra kivetett adóterhek. Ezek a változások komoly kihívásokat, ugyanakkor jelenleg még kihasználható lehetőségeket is jelentenek a vállalkozások számára. A legfontosabb tudnivalókat Jakus László, az Ayvens pénzügyi igazgatója foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS