A legnagyobb nehézséget idén a megugró kamatköltségek és a munkaerő megtartása jelentheti a családi cégek számára – derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi eseményén. A költségek tervezéséhez biztos, hogy több forgatókönyvre is szükség lesz, mivel az energiaárak, a bérek és a termelési költségek terén is folyamatos változásra lehet számítani.
Kihívásokkal teli évnek néznek elébe a hazai családi vállalatok. Tavaly az energia- és az alapanyagköltségek is megemelkedtek, azonban ezt a vállalatok eddig érvényesíteni tudták az eladási árakban, mivel a kereslet nem csökkent. Európai uniós szinten a legnagyobb mértékben nőttek a profitráták Magyarországon 2022 harmadik negyedévében, az agráriumot kivéve. A továbbiakban azonban tartósan magas beszerzési árakra lehet számítani, miközben a lakossági fogyasztás is csökken.
„Az idei év a hatékonyságnövelésről fog szólni a vállalatok számára. Igaz ez a munkaerőre, a finanszírozási források és az energiafelhasználásra. Csak így lehet ugyanis a továbbiakban kigazdálkodni a minden téren megemelkedett költségeket” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője a legutóbbi klubrendezvényen, amelyen a hazai családi cégek gazdasági kilátásait és lehetőségeit vizsgálták.
A 70-es évektől megháromszorozódott a globális energiafelhasználás, tehát a vállalati és lakossági energiaigény egyre magasabb, a háború miatt pedig már csak hosszabb szállítási útvonalon keresztül érhetők el az energiahordozók, az energiaárak esetében hosszú távon magas árszintre kell berendezkedni. Emiatt nemcsak lakossági szinten, de a vállalatoknál is az energiahatékonyság növelésére van szükség, ami részben az energiafelhasználás csökkentését jelenti, másrészt a vállalati beruházások jól láthatóan már az energetikai korszerűsítésre, zöld energiaátmenetre fókuszálnak. Mégsem ez okozhatja a cégek számára 2023-ban a legnagyobb nehézséget – hiszen még az energiaintenzív ágazatok is jól teljesítettek az elmúlt évben.
„A családi vállalatok elmondása alapján jelenleg a kamatköltségek és a likviditás fenntartása okozza számukra a legnagyobb kihívást. A termelést ugyanis szinte mindenki valamilyen külső forrásból finanszírozza, aminek jelentősen megemelkedtek a költségei. Másrészt a tartósan magas energia-, alapanyag- és bérköltségeket a lassuló kereslet mellett egyre nehezebb kigazdálkodni” – tájékoztatott a szakértő.
Ami biztos, az a bizonytalan – azaz, hogy a termelési költségek növekedését senki nem tudja előre. A költségtervezést ezért többféle forgatókönyvre is meg kell nézni. A cél a likviditás és a munkatársak megőrzése lehet – hiszen e kettő elengedhetetlen a hosszú távon biztonságos működéshez. „A béremeléseken sok múlik. Mivel a bérnyomás tovább gyorsíthatja az inflációt, és a megemelkedett működési költségek mellett a cégek sem feltétlenül tudják kigazdálkodni a magasabb fizetéseket, ezért a megoldást a kulcsdolgozók megtartása jelentheti” – mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.