Családi vállalatok: ami biztos, az a bizonytalan

2023. 03. 22., 14:09

A legnagyobb nehézséget idén a megugró kamatköltségek és a munkaerő megtartása jelentheti a családi cégek számára – derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi eseményén. A költségek tervezéséhez biztos, hogy több forgatókönyvre is szükség lesz, mivel az energiaárak, a bérek és a termelési költségek terén is folyamatos változásra lehet számítani.

Kihívásokkal teli évnek néznek elébe a hazai családi vállalatok. Tavaly az energia- és az alapanyagköltségek is megemelkedtek, azonban ezt a vállalatok eddig érvényesíteni tudták az eladási árakban, mivel a kereslet nem csökkent. Európai uniós szinten a legnagyobb mértékben nőttek a profitráták Magyarországon 2022 harmadik negyedévében, az agráriumot kivéve. A továbbiakban azonban tartósan magas beszerzési árakra lehet számítani, miközben a lakossági fogyasztás is csökken.

„Az idei év a hatékonyságnövelésről fog szólni a vállalatok számára. Igaz ez a munkaerőre, a finanszírozási források és az energiafelhasználásra.   Csak így lehet ugyanis a továbbiakban kigazdálkodni a minden téren megemelkedett költségeket” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője a legutóbbi klubrendezvényen, amelyen a hazai családi cégek gazdasági kilátásait és lehetőségeit vizsgálták.

A 70-es évektől megháromszorozódott a globális energiafelhasználás, tehát a vállalati és lakossági energiaigény egyre magasabb, a háború miatt pedig már csak hosszabb szállítási útvonalon keresztül érhetők el az energiahordozók, az energiaárak esetében hosszú távon magas árszintre kell berendezkedni. Emiatt nemcsak lakossági szinten, de a vállalatoknál is az energiahatékonyság növelésére van szükség, ami részben az energiafelhasználás csökkentését jelenti, másrészt a vállalati beruházások jól láthatóan már az energetikai korszerűsítésre, zöld energiaátmenetre fókuszálnak. Mégsem ez okozhatja a cégek számára 2023-ban a legnagyobb nehézséget – hiszen még az energiaintenzív ágazatok is jól teljesítettek az elmúlt évben.

„A családi vállalatok elmondása alapján jelenleg a kamatköltségek és a likviditás fenntartása okozza számukra a legnagyobb kihívást. A termelést ugyanis szinte mindenki valamilyen külső forrásból finanszírozza, aminek jelentősen megemelkedtek a költségei. Másrészt a tartósan magas energia-, alapanyag- és bérköltségeket a lassuló kereslet mellett egyre nehezebb kigazdálkodni” – tájékoztatott a szakértő.

Ami biztos, az a bizonytalan – azaz, hogy a termelési költségek növekedését senki nem tudja előre. A költségtervezést ezért többféle forgatókönyvre is meg kell nézni. A cél a likviditás és a munkatársak megőrzése lehet – hiszen e kettő elengedhetetlen a hosszú távon biztonságos működéshez. „A béremeléseken sok múlik. Mivel a bérnyomás tovább gyorsíthatja az inflációt, és a megemelkedett működési költségek mellett a cégek sem feltétlenül tudják kigazdálkodni a magasabb fizetéseket, ezért a megoldást a kulcsdolgozók megtartása jelentheti” – mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS