„Cápák között”: 10-ből 7 újonnan alapított vállalkozásnak van üzleti terve

2022. 02. 28., 15:03

Az újonnan alapított cégek majdnem háromnegyedének van üzleti terve és közel ötödük nyitott arra is, hogy banki hitelből valósítsa meg az ötletét – derül ki a K&H felméréséből. 23 százalék már vett is fel hitelt korábban, a legnépszerűbb konstrukció a likviditási problémák áthidalását segítő folyószámlahitel.

Az újonnan vagy nemrégen alapított vállalkozások 71 százalékának van már üzleti terve a K&H felmérése alapján, amelyet az RTL Klub Cápák között című műsorába jelentkezők körében végzett. A cég jelenlegi- és jövőbeli működését összegző dokumentumot közel hasonló arányban készítik el a vállalkozások üzlettársukkal (31 százalék) és egyedül (28 százalék). Pénzügyi szakértő segítségét viszont csak minden tízedik cég (9 százalék) veszi igénybe. „Az üzleti terv a jelenlegi és jövőbeli működés esszenciája. Általánosságban az induló vállalkozások nagyjából fele készíti el a cége piaci helyzetét, értékét és későbbi terveit keretrendszerbe foglaló dokumentumot. Az újonnan alapított vállalkozások viszont már tudatosabbak. Bár a tervek és a valóság jellemzően nincsenek tökéletes összhangban, az előzetes gondolkozás mindig kifizetődő, segítségével pontosabban lehet értelmezni az eredményeket is. Ebben a tudatos tervezésben tudunk mi is segíteni a K&H üzletetide oldalunkon elérhető e-tananyagokkal” – emelte ki Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetőjeaz üzleti tervezés fontossága kapcsán.

A vállalkozóknak van „B tervük” a finanszírozásra

Bár a jelentkezők a műsorban elsődlegesen tőkebefektetésre pályáztak, akkor sem adják fel, ha ez nem sikerül – mindössze 2 százalékuk halasztaná el emiatt ötlete megvalósítását. A megkérdezettek több mint fele (52 százalék) önerőből oldaná meg a finanszírozást, majd ezt követik az állami vagy EU-s források, pályázatok (28 százalék). Szintén sokan keresnének más kockázatitőke-befektetőket (23 százalék) vagy vennének fel hitelt (17 százalék) terveik megvalósításához.

Vannak, akik már korai fázisban is vesznek fel hitelt

Bár a megkérdezett vállalkozók még ötletük megvalósításának az elején járnak, nem zárkóznak el a banki finanszírozástól: több mint ötödük (23 százalék) vett már fel hitelt korábban. A legtöbbeknek (14 százalék) folyószámlahitel-kerete van, amellyel a likviditását biztosítja, de jellemző még a gépjárművásárlás lízing konstrukcióban (7 százalék) és a beruházási célú kölcsön (7 százalék) is. „A különböző finanszírozási formák láthatatlan fogaskerékként lendítik tovább a cégeket abban, hogy gyorsabban fejlődjenek. A zavartalan mindennapi üzleti tevékenységhez szükséges likviditást a folyószámlahitel, a gépjármű és egyéb tárgyi eszközök beszerzését a lízing, egy nagyobb bővülést, fejlesztést pedig a beruházási hitel segíthet leginkább” – fűzte hozzá Rammacher Zoltán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS