Bizakodóbbak a gazdák, de az állattenyésztőkre nehéz év vár

2021. 01. 25., 19:00

Javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a tavalyi negyedik negyedév végére az előző negyedévhez képest, de jellemzően a növénytermesztők optimisták, az állattenyésztők a magas gabonárak miatt a korábbinál pesszimistábban látják 2021-et – mondta a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A bank agrár- és élelmiszeripari kilátásokat bemutató Takarék AgrárTrend Indexe 31,8 pontra emelkedett az egy negyedévvel korábbi 30,5 pontról a 48 pontos skálán – ismertette Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója.

A negyedévente összeállított index a bank agrár- és élelmiszeripari ügyfelei közül kiválasztott reprezentatív csoport és a legnagyobb szakmaközi szervezetek megkérdezésén, illetve az elemzők előrejelzésén alapul.

A várakozások leginkább a sertés- és baromfihús szegmensben működő cégeknél kedvezőtlenek, míg a kukorica- és búzatermesztésben dolgozó vállalkozásoknál javultak a legtöbbet - tette hozzá.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a magyar élelmiszergazdaságban a hatékonyság javítása járulhat hozzá leginkább a sikeres működéshez, különösen az állattenyésztőknél.

Hollósi Dávid az előző évet összegezve elmondta: 2020 mozgalmas volt a magyar agráriumban is, az afrikai sertéspestis továbbra is meghatározó mértékben alakította az agrárpiaci folyamatokat, alkalmazkodni kellett a koronavírus-járvány okozta kihívásokhoz, valamint a madárinfluenza és a kedvezőtlen tavaszi időjárás is nehéz feladat elé állította az élelmiszergazdaságot. Úgy vélte, hogy szegmensenként eltérően, de az agrárium alkalmazkodott a körülményekhez.

Az év legnagyobb nyertesei a szántóföldi növénytermesztők voltak, mert a gabonaárak ötéves csúcsokon járnak, ahogy a fehérje- és olajos növények ára is.

A tavaszi fagykárok a gyümölcstermesztőknél jelentős terméskiesést okoztak, emiatt az előző évinél 20-30 százalékkal magasabbak voltak az értékesítési árak 2020 utolsó negyedévében is. A terület szereplőinek várakozásai kissé javultak az utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest.

A tojáságazatban továbbra is kielégítő felvásárlási árakról és keresletről számoltak be a válaszadók, de a takarmányárak emelése hatással volt a tavalyi utolsó negyedévre, emiatt pesszimistábbak a termelők a korábbinál.

A tejágazatban szintén kielégítőek az átvételi árak, az e területen működő vállalkozások várakozásai javultak.

Azokon az állattenyésztési területeken, ahol magas a vásárolt takarmánytól való függőség, a cégek nehéz évre számítanak az idén. A baromfi- és sertéshús esetében átmenetileg túlkínálatos az európai piac, emellett a takarmányok árába 2021 első negyedévében épülhetnek be az előző év végi magas terményárak. Ezek eredményeként kerülhetnek kettős árnyomás alá az állattenyésztők, a takarmányok áremelkedését a feldolgozói oldalról érkező nyomás miatt nem tudják a vágóállat árában érvényesíteni - fejtette ki Hollósi Dávid.

Héjja Csaba, a Takarékbank agrár üzletágának elemzője jelezte, hogy a szarvasmarhát tenyésztőknél az állattenyésztési divízió mellé jellemzően saját takarmánytermő terület is párosul, így kevésbé kitettek a takarmánypiaci folyamatoknak. A húsmarha termékpálya szereplői optimistábbak voltak tavaly az utolsó negyedévben, mint egy negyedévvel korábban.

Az elemző kiemelte, hogy a hatékonyság növelésével érhető el a költségek csökkentése, hosszabb távon pedig a magasabb jövedelmezőség. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 09:11:00
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS