Bezárta a NAV az „áfamentesen” működő webáruházláncot

2024. 03. 21., 14:10

Egy elkövetői kör fizetendő adójuk csökkentése és piaci szerepük kiterjesztése érdekében, külföldi gazdasági társaságok mögé rejtve, közel 1,5 milliárd forint értékű számítástechnikai eszközöket, adathordozókat, számítógépes perifériákat értékesített webáruházon keresztül Magyarországra, egy erre a célra létrehozott cégláncolaton keresztül.

Az elkövetői kör folyamatosan cserélődő belföldi és közösségi gazdasági társaságokból álló számlázási láncolatot hozott létre, azért, hogy ezzel elkerüljék az adófizetési kötelezettségüket és a versenytársaiknál jóval kedvezőbb áron kínálják termékeiket, így növelve a piaci részesedésüket.

Az elkövetők jól szervezett módon, saját tevékenységüket és valós adóalanyiságukat leplezve, közösségi országban bejegyzett cégek nevében értékesítettek magyar vevők részére webshopokon keresztül. Mielőtt a végső felhasználókhoz eljutott volna az áru, azelőtt átszámlázták az általuk létrehozott számlázási láncon is, hogy ezzel az elkövetési módszerrel kihasználják a közösségi cég nevében történő számlázás bonyolultabb ellenőrizhetőségét és a határellenőrzésben rejlő rizikó áthidalását.

A NAV pénzügyi nyomozói összehangolt akciót tartottak egy időben 10 helyszínen, amelynek eredményeképp a központi költségvetésnek okozott 400 millió forintot meghaladó vagyoni hátrány megtérítése érdekében több mint 200 millió forint értékben bankszámlát, ingatlant vettek zár alá, továbbá gépkocsikat foglaltak le.

Az elkövetői kör irányítóját, egy Pest vármegyei férfit, költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a pénzügyőrök. A nyomozás jelenleg is folyamatban van. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS