Az ipari drónok már itt vannak, most a jogalkotókon a sor

2018. 11. 08., 13:15

Szabadúszó drónpilótákkal dolgozik különböző magyarországi projekteken a Clue Drone. Körömi János biztos az iparág rohamos fejlődésében. A cég ügyvezetője az Üzletem.hu-nak arról is beszélt, hogyan hasznosítja az Amazonnal szerzett üzleti kapcsolatait a drónvilágban.

– A drónok megváltoztatják a gazdaságot. Az állítást már Magyarországon is elfogadják?

– Magyarországon a legóvatosabb becslések szerint is több tízezer drón van forgalomban. Nyilván ezek nagy része kisebb hobbi eszköz, de ha megnézzük az olyan iparágakat, mint a filmgyártás, a média, a fotózás vagy éppen az energetika és a mezőgazdaság - már egyértelmű a trend. A drónok már itt vannak, és véleményem szerint részben a szabályozás hiányosságai miatt nem terjedtek még el ennél is jobban az iparban. Bízunk ugyanakkor benne, hogy a jogalkotó rövidesen leköveti a fejlődést és élhető szabályozást alkot.

– Ki alapította a Clue Drone-t?

– A Clue PR nevű kommunikációs ügynökség tulajdonosaként én alapítottam a Clue Drone-t 2018 elején. Először főleg hobbi és személyes érdeklődés vezérelt ebbe az irányba, de nagyon hamar kiderült, hogy a drónok mennyivel több dologra használhatóak, mint az egyszerű videózás vagy fotózás. A rajtuk található szenzorok olcsó adatforrást jelentenek, ami nagyon hatékonnyá teszi őket a bármilyen projekt során, ahol olcsó és gyors térképészeti megoldásra van szükség. A drón a megfelelő felszereltséggel és szoftverekkel képes nagyfelbontású, torzításmentes, GPS indexált térképeket, vagy akár 3D modelleket is készíteni. Ezeken a térképeken egy egyszerű számítógép vagy okostelefon segítségével végezhetünk hossz-, terület- és akár térfogatméréseket is. Sőt, a megfelelő kamerával felszerelt drón képes megmutatni, hogy egy mezőgazdasági területen milyen állapotban van a növényzet – hol van szükség beavatkozásra, foltkezelésre.

– Hány munkatársat foglalkoztat a Clue Drone?

– Jelenleg szabadúszó drónpilótákkal dolgozunk az ország különböző részein lévő - főleg mezőgazdasági projekteken.

– Melyik volt az első projektjük? Most hány projektjük fut?

– Leginkább mezőgazdasági repülésekkel kapcsolatban keresnek meg minket – ez is talán a jelenleg elérhető és leginkább megfogható felhasználása az ipari drónoknak. Azt gondolom, hogy most még éretlen a magyarországi piac, azonban biztos vagyok benne, hogy a közeli jövőben – akár már jövő év elejétől jelentős érdeklődés-növekedésre számíthatunk, illetve hiszek benne, hogy a drónos permetezés előtt is nagy jövő előtt áll. Általában heti szinten repülünk 1-2 projektet, tehát úgy látszik, hogy még csak a felszínt karcolgatja az iparág. Más kérdés viszont, hogy a permeteződrónokkal kapcsolatban folyamatosan érkeznek a megkeresések demo repülésekre.

– Közel egy év alatt melyik projektjükre volt a legbüszkébb?

– Egyértelműen a drónos permetezéshez kapcsolódnak a legizgalmasabb repüléseink. Jelenleg nagyon új ez mindenki számára, de egyértelműen látszik, hogy ezek a gépek mindenkit lázban tartanak a gazdáktól kezdve a sajtóban dolgozókig. A technológia fejlődésével egyre nagyobb számban repülnek ezek az eszközök, emiatt egyre olcsóbb és elérhetőbb alternatívát nyújtanak majd a következő években.

– Mekkora a drónparkjuk, kitől vásárolják a gépeket?

– Felmérésekre a DJI gépeit használjuk, permetezésre pedig a világ egyik vezető ipari drón gyártójának, a TTA-nak a permetezőit használjuk – utóbbiak hivatalos magyarországi forgalmazását is elnyertük. A TTA már 10 éve gyárt permeteződrónokat, termékeik nagyon magas színvonalúak az ipari drónok piacán.

– Magyarországon mely ágazatban várja a legnagyobb drónos előrelépést?

– A Clue PR kommunikációs ügynökség 22 országban aktív, olyan világcégeknek dolgozunk, mint a PayPal vagy az Amazon. Ennek köszönhetően igen erős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezünk. A drónos repülés szolgáltatásként egyértelműen földrajzi helyhez kötött, a forgalmazás azonban már más téma. A piaci növekedést tekintve elsősorban az építőipar és a mezőgazdaság területén várunk komoly növekedést.

– Biztosítási szolgáltatásaikat inkább a biztosítók vagy a vállalkozók veszik igénybe?

– A biztosítási drónos szolgáltatások piaca egyelőre elég szűk Magyarországon, kijelenthető, hogy ma még ez inkább felhasználási lehetőség, mint valós piac. Mindenesetre van kész megoldásunk kárbecslésre kárvizsgálatra és kárigazolásra például épületek vagy mezőgazdasági termés esetén.

– Hogyan készítették elő az ipari drónok forgalmazását, mekkora piacra számítanak?

– Azt gondolom, hogy a piac robbanás előtt áll, mi nagyon szerencsés pillanatban tudtunk megjelenni. A gyártói tárgyalások, a tréningek, a logisztikai és alkatrészpótlás-szervezés, az anyagok professzionális előkészítése hosszú hónapok folyamatos munkája. Mindez természetesen jelentős anyagi ráfordítást kívánt. Fontos, hogy az ipari drón már nem játék, biztonságos üzemeltetése az eszköz és a szoftver alapos ismeretét kívánja. Így minden modellhez egyedi tréning kapcsolódik – kezdve az összeszereléstől, az üzemeltetésen át a karbantartási és kisebb javítási feladatokig. Éppen ezért a drón árában benne van a hivatalos gyártói oktatás biztosítása magyar nyelven a rajtunk keresztül megvásárolt TTA drónokhoz kapcsolódóan, illetve az értékesítést követően is fordulhatnak hozzánk vásárlóink kérdéseikkel. Ez azért is fontos, mert szakszerűtlen üzemeltetés esetén könnyen előfordulhat emberi hiba és amennyiben emiatt károsodik az eszköz, úgy a garancia is sérülhet. Más kérdés, hogy a TTA drónok könnyen és olcsón javíthatók, legtöbb alkatrészük moduláris, egyszerűen cserélhető, így javításuk, kis túlzással, sokszor a szántásban is megoldható.

– Az indulás óta melyek voltak a nehézségek a cég életében?

– Azt gondolom, hogy szinte minden üzlet kíván energia- és anyagi befektetést az induláshoz. Jelenleg még beruházási szakaszban vagyunk – mint valószínűleg szinte mindenki ebben az iparágban. Úgy vélem, hogy rövid úton megtérül majd a befektetésünk.

– Mekkora a magyarországi konkurencia?

– Szolgáltatóként természetesen egész mást jelent a konkurencia, mint forgalmazóként, mivel előfordulhat, hogy míg az egyik területen hasonló a célcsoportunk, a másikon egymás ügyfelei vagyunk. Azt gondolom, a piac el fogja dönteni, hogy milyen irányban érdemes fejlődni, hol érdemes versenyre kelni és hol nem. Jelenleg annyira fiatal még az egész iparág Magyarországon, hogy nehéz megbecsülni azt is, hogy ki a valódi konkurencia. Mindenesetre mi igazán hiszünk a technológiában, örömmel állunk bárki rendelkezésére, akit akár csak érdekelnek az ebben rejlő lehetőségek. Szerintem most leginkább az a feladata a piac szereplőknek, hogy a drón, mint technológia, ipari elterjedését segítsék.

– Tudnak pályázati forrásokat bevonni a fejlesztéshez?

– Egyelőre teljes mértékben saját forrásból dolgozunk. Viszont bízunk benne, hogy mind több gazda vásárol és üzemeltet majd földjén permetező drónokat pályázati források bevonásával.

Szerdahelyi Csaba
Fotó: Clue Drone

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-26 10:35:00
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével Áfa tv. azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.
2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS