Alakul a kata-reform: szűkül a kör, nő a teher

2022. 07. 10., 16:25

Bár a kata bevételi határa a tervek szerint 18 millió forintra emelkedik, sok vállalkozót érzékenyen érint majd, hogy az egy cégnek – különadó nélkül – számlázható összeg várhatóan 1 millió forintra csökken.

Az új szabályozás körvonalait Varga Mihály július 7-én vázolta Facebook-bejegyzésében. A pénzügyminiszter beszámolója szerint „a vállalkozói érdek-képviseletekkel tartott egyeztetések után a Gazdasági Kabinet július 7-i ülésén elfogadta azokat az alapelveket, amelyek alapján a kata-adójogszabályok módosulhatnak”. A szóban forgó alapelvek szerint a köztehernek alacsonynak, az adminisztrációnak egyszerűnek kell maradnia, a megreformált katának a lakosság számára értékesítő „alapvetően önfoglalkoztatók” számára kell alternatívát nyújtania úgy, hogy kizárja a színlelt munkaviszonyt.

A Pénzügyminisztérium már dolgozik az új jogszabályon, amelyben a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének értesülései szerint többek között szerepel az adó mértékének a minimálbérhez való kötése, egyes tevékenységek kizárása, valamint az, hogy egy cégnek legfeljebb 1 millió forintért lehet számlázni. (Az 1 millió forint feletti összeget különadóval terhelnék meg. Ilyen szabály jelenleg is érvényben van, de a „küszöb” jóval magasabb: 3 millió forint.)

Parragh László: a kata „kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozókat” célozza

A kata összege növekedne, de 18 millió forintra emelkedne a most 12 milliós éves összeghatár, és nagyobb lenne az érintett vállalkozókat megillető társadalombiztosítási ellátás is – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek.

Parragh szerint semmiképpen nem engedhető meg, hogy egyesek a céges szabályok kikerülésére, adóoptimalizálásra használják azt az adóformát, ami kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozóknak szól. A kamara azt tartaná a legjobbnak, ha a nyáron már szavazna a törvényhozás a kérdésről, és januárban lépnének életbe az új rendelkezések – tette hozzá az elnök.

„Minden szónak és részletkérdésnek komoly hatása lehet”

Varga Mihály május 19-én beszélt a kata lehetséges szigorításáról, azóta jelentősen visszaesett az újonnan induló egyéni vállalkozók száma Magyarországon – derült ki az Opten közleményéből.

Az idei évben minden hó első 3 munkanapján 2500–3000 körül volt az újonnan bejegyzett egyéni vállalkozók száma, júniusban ez az érték 1150-re csökkent, azaz az általános hó eleji egyéni vállalkozói hullám több mint 50 százalékot esett – írták az Opten szakértői, akik szerint „minden szónak és részletkérdésnek komoly hatása lehet a 450 ezer katás adózó működésére”.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS