Alakul a kata-reform: szűkül a kör, nő a teher

2022. 07. 10., 16:25

Bár a kata bevételi határa a tervek szerint 18 millió forintra emelkedik, sok vállalkozót érzékenyen érint majd, hogy az egy cégnek – különadó nélkül – számlázható összeg várhatóan 1 millió forintra csökken.

Az új szabályozás körvonalait Varga Mihály július 7-én vázolta Facebook-bejegyzésében. A pénzügyminiszter beszámolója szerint „a vállalkozói érdek-képviseletekkel tartott egyeztetések után a Gazdasági Kabinet július 7-i ülésén elfogadta azokat az alapelveket, amelyek alapján a kata-adójogszabályok módosulhatnak”. A szóban forgó alapelvek szerint a köztehernek alacsonynak, az adminisztrációnak egyszerűnek kell maradnia, a megreformált katának a lakosság számára értékesítő „alapvetően önfoglalkoztatók” számára kell alternatívát nyújtania úgy, hogy kizárja a színlelt munkaviszonyt.

A Pénzügyminisztérium már dolgozik az új jogszabályon, amelyben a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének értesülései szerint többek között szerepel az adó mértékének a minimálbérhez való kötése, egyes tevékenységek kizárása, valamint az, hogy egy cégnek legfeljebb 1 millió forintért lehet számlázni. (Az 1 millió forint feletti összeget különadóval terhelnék meg. Ilyen szabály jelenleg is érvényben van, de a „küszöb” jóval magasabb: 3 millió forint.)

Parragh László: a kata „kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozókat” célozza

A kata összege növekedne, de 18 millió forintra emelkedne a most 12 milliós éves összeghatár, és nagyobb lenne az érintett vállalkozókat megillető társadalombiztosítási ellátás is – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek.

Parragh szerint semmiképpen nem engedhető meg, hogy egyesek a céges szabályok kikerülésére, adóoptimalizálásra használják azt az adóformát, ami kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozóknak szól. A kamara azt tartaná a legjobbnak, ha a nyáron már szavazna a törvényhozás a kérdésről, és januárban lépnének életbe az új rendelkezések – tette hozzá az elnök.

„Minden szónak és részletkérdésnek komoly hatása lehet”

Varga Mihály május 19-én beszélt a kata lehetséges szigorításáról, azóta jelentősen visszaesett az újonnan induló egyéni vállalkozók száma Magyarországon – derült ki az Opten közleményéből.

Az idei évben minden hó első 3 munkanapján 2500–3000 körül volt az újonnan bejegyzett egyéni vállalkozók száma, júniusban ez az érték 1150-re csökkent, azaz az általános hó eleji egyéni vállalkozói hullám több mint 50 százalékot esett – írták az Opten szakértői, akik szerint „minden szónak és részletkérdésnek komoly hatása lehet a 450 ezer katás adózó működésére”.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS