Akár karanténban is zöldülhet a háztartás

2020. 10. 05., 19:00

A GreenDependent Intézet szeptemberben megtartotta a júniusban elmaradt E.ON EnergiaKözösségek verseny 6. évadának záró díjkiosztó rendezvényét. A programon a fél éven át tartó verseny során a legtöbb energiát megtakarító és a legkreatívabb közösségeket, valamint az önkéntes koordinátoraikat jutalmazták. A szervezők külön oklevéllel és ajándékcsomaggal díjazták a legjobb „zöld járvány történetek” összegyűjtőit is, vagyis azokat a közösségeket, akik a karanténban is kitartóan és kreatívan folytatták a zöld életmódot és takarítottak meg energiát.

Az idei versenyt a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet rendhagyóvá tette, hiszen a résztvevő családok szinte a verseny felét házaikba, lakásaikba szorulva töltötték. Az otthoni oktatás és munkavégzés, illetve az, hogy a szabadidő is nagyrészt a négy fal közé szorult, szintén befolyásolta a megtakarítás lehetőségeit. Azonban ez nem szegte kedvét a családoknak és a váratlan, kezdeti nehézségeken átlendülve bizonyították, hogy a karanténban is zöldülhet a háztartás, sőt, csökkenhet az energiafogyasztás.

Idén az első helyezést a Bolygóvédők energiaközösség szerezte meg 20,07 százalékos megtakarítással és a kreatív feladatok megoldása során elért 98 százalékos eredménnyel. A csapat 8 pestszentlőrinci, már zöldülő életmódot folytató kisgyerekes családból szerveződött. Második lett az Életet a Földnek közösség 15,03 százalékos megtakarítás, 90 százalékos kreatív feladat megoldással. A csapat 10 gödi, hasonló gondolkodású, Földet szerető háztartásból állt össze. A harmadik pedig az ENJO csapata lett, 16,7 százalékos megtakarítással, 73 százalékos kreatív feladatok során elért eredménnyel. A közösség 8, vegyesen kisteleki és budapesti családból alakult meg, Ausztriában élő koordinátoruk vezetésével. (A közösségek beszámolói a linkekre kattintva megtekinthetőek.)

A záró rendezvényen a résztvevőket Pál Norbert, azE.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója köszöntötte. Pál Norbert immár 5. alkalommal nyitotta meg a díjkiosztó rendezvényt. Négy sikertényezőt emelt ki, amelyek miatt az E.ON fontosnak tartja, hogy támogassa a programot. Először is, a program közösségi tanulást tesz lehetővé, amelynek keretében a közösségek egyrészt az egyes családok között, kisközösségi szinten, másrészt a képzések és záró rendezvény keretében egymástól is tanulnak.

Fontos az is, hogy olyan változásokat népszerűsít a program, amelyeket bárki meg tud otthonában valósítani a saját tempójában és saját háztartásához igazítva a tennivalókat. Ez egyben a harmadik lényeges tényező is: az E.ON EnergiaKözösségek nem írja elő, hogy ki pontosan hogyan változzon. Eszközöket, tippeket és támogatást nyújt a résztvevőknek, amelyekkel belátásuk szerint élhetnek. Végül, a változtatás, változás eredményét a résztvevők egyből láthatják a mérőórák leolvasása és az online kalkulátor segítségével számszerűsítve is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS