A vállalkozói kapcsolatok erősítéséről tartott fórumot a VOSZ Zentán

A vállalkozói kapcsolatok erősítéséről tartott fórumot a VOSZ Zentán
2023. 12. 06., 20:40

A magyarországi és a vajdasági vállalkozások közötti gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről rendeztek fórumot Zentán december 4-én.

Dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Ellenőrző Bizottságának, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szervezetének elnöke kiemelte: nagyon fontos, hogy a fórumon a szerb kormány államtitkári szinten képviseltette magát, a magyar politikusok a pénzügyi, a közlekedési és infrastruktúraügyi tárca szakértőiként vettek részt a rendezvényen.

A VOSZ küldöttségét Czomba Csaba, a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetség Nemzeti Fórumának (KMVNF) elnöke, a VOSZ társelnöke vezette, az elnökök közül a Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyei is ott volt Zentán. Mint dr. Lits József mondta: a kezdeményezésnek máris van eredménye, hiszen a fórum napján Zenta önkormányzata szerződést írt alá arról, hogy egy magyarországi cég a Zentai Ipari Parkban kezd dolgozni.

A beruházást Czegledi Rudolf zentai polgármester jelentette be, Tamás Tünde, a Kristály Kft. víztechnológiai és fejlesztési igazgatója, a Crystal Water d.o.o-projekt vezetője pedig közölte, hogy decemberben hozzákezdenek a beruházáshoz, s reményeik szerint az 5-10 főnek munkát adó telephely jövő augusztusban már működhet Zentán.

A rendezvény házigazdája, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője szerint már most is többen keresik a partnerséget, s a kapcsolatépítésben élen akarnak járni. Közölte: „a Vajdasági Magyar Szövetség a magyar beruházókat a döntéshozatal különböző szintjeiről tudja segíteni. A gazdaságfejlesztés sikerességére már több példa van, a Vajdaság jó lehetőség minden beruházónak.”

A lehetőségek közé sorolta dr. Lits József a turizmust, benne a sport- és gyógyturizmust. Egy következő alkalommal sor kerülhet arra, amire hétfőn időhiányában nem volt lehetőség, hogy beszéljenek a Tisza-menti települések vállalkozóinak jövőbeni együttműködéséről. „Ehhez érdemes lenne uniós forrásokat is felhasználni. A lényeg az összefogás, a közös gondolkodás” – tette hozzá a VOSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS