A Nébih laboratóriuma lett az első hazai akkreditált referencianyag-gyártó szervezet

2024. 04. 09., 19:10

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma már több mint 20 éve készít referenciaanyagokat. 2005 óta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) együttműködő laboratóriumaként működik e területen. A több évtizedes tapasztalat alapján a hatóság kérelmezte referenciaanyag-gyártó tevékenységének akkreditálását, amit sikeresen elnyert, így a Nébih laboratóriuma lett az első magyar akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet.

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) – alapos előkészítő munkát követően – a részletes dokumentáció, valamint a helyszíni szemle alapján ítélte megfelelőnek a Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratórium felkészültségét. Az MSZ EN ISO 17034:2017 szabvány szerinti akkreditált státuszt 2024. március 21-én ítélték oda a hivatalnak. Ezzel a Nébih Radioanalitikai Referencia Laboratórium elnyerte az első hazai akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet státuszát – írja közleményében a Nébih.

Általánosan érvényes, hogy a laboratóriumok működésének és akkreditációjának feltétele a mérési eredmények megfelelőségének garantálása. Az eredmények érvényességének biztosítása – az MSZ EN ISO/IEC 17025 szabványnak megfelelően, és a NAH állásfoglalása szerint – referenciaanyagok és tanúsított referenciaanyagok használatával is történhet. Ezen anyagok egyaránt alkalmazhatóak a laboratóriumon belüli összehasonlító mérésekhez, jártassági vizsgálat szervezéséhez, mérőberendezések ellenőrzéséhez és módszerfejlesztéshez.

Felkérés esetén a Nébih Radioanalitikai Referencia Laboratórium egyaránt képes folyékony vagy szilárd porszerű anyagminták készítésére, immár akkreditált gyártóként.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS