A mesterséges intelligencia volt a téma a VOSZ Páholyban

A mesterséges intelligencia volt a téma a VOSZ Páholyban
2024. 05. 01., 18:25

A mesterséges intelligencia lehetőségeiről és veszélyeiről beszélgetett Vass Judit Szertics Gergellyel, az AI Partners Kft. ügyvezető igazgatójával a VOSZ Páholyban április 25-én Egerben a Rege Birtokon.

A VOSZ Páholy előadásai visszanézhetők a VOSZ YouTube csatornáján:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL3RLPmxUIq23Lpm2imNQuUVZ_bBpyPvJw

Szertics Gergely szerint a társadalom még nem készült föl a technikai fejlődés felgyorsulására, korábban is idő kellett a lekövetéséhez, de ennek eredménye például a szabad hétvége. Kifejtette, a ChatGPT egy fejlesztés mellékterméke volt és a fejlesztők is meglepődtek a sikerén, de már megjelenésekor is voltak újabb verziói. Ez a nyelvi modell nem keresőmotor, nem lát ki az internetre, nincsenek friss információi, csak abból dolgozik, amit korábban elolvastattak vele. Ugyanakkor képes együttműködni keresőkkel, a Microsoft a saját böngészőjével meg is teremtette a kapcsolatot és előfizetős verziója is van – írja a heol.hu.

Kardinális kérdés a munkahelyek megőrzése, a mesterséges intelligencia asszisztensként ugyan sok feladatot elvégez az emberek helyett, de teljesen nem pótolja őket, így ezek a dolgozók új feladatokat végezhetnek el, a cégek új szolgáltatásokat indíthatnak, eddig nem létező igényeket szolgálhatnak ki. Az emberek igénye ugyanis nem véges, ha a mesterséges intelligenciával végzett munka révén a termékek, szolgáltatások olcsóbbak lesznek, másra is el fogják költeni pénzüket. Bár laikusok is használhatják az algoritmusokat, de igazán jól csak képzett szakemberek kezében működik majd az alkalmazás. Ugyanakkor bizonyosan fogják elveszíteni emberek a munkájukat az MI használata miatt.

Szóba kerültek a mesterséges intelligencia korlátai is. Jogszabályok még csak néhány országban készültek a használatának szabályozására, de minél hamarabb meg kell teremteni a kereteit. A szakértő reméli, hogy a virtuális rendőrség is tenni fogja a dolgát, a technológiai védekezés gyorsasága fontos lesz. Szerinte egyébként a deepfake videóknál nagyobb veszélyt jelent, hogy megmérgezik az emberek ivóvizét, pedig amiatt az emberek sokkal kevésbé aggódnak. A most formálódó új világban még nincsenek normák, azokat meg kell teremteni.

Szóba került a kultúra kérdése is, alkotásnak tekinthetők-e a mesterséges intelligenciával készült filmek, zenék, képek. Szertics Gergely szerint, ha a gépzenét is zenének ismerik el sokan, akkor ezek is alkotásnak számítanak. Az eredetiség az emberben van, aki az eszközt használja. Más az eszközt használó ember tehetsége és más az eredetiség is, a gép lesz az ecset vagy az operatőr. Szerinte felértékelődnek a rendezői képességek, van olyan videógeneráló oldal, amellyel remek ötleteket lehet megvalósítani. Ugyanakkor a nézők szeretik az emberi teljesítményt, ami a látottak mögött van, hasonlatával élve: súlyemelő versenyen sem indul targonca.

A társas kapcsolatokról szintén beszéltek, érdekes lesz, hogy elmagányosodnak-e az emberek, beleszeretnek-e a mesterséges intelligencia asszisztenseikbe? Szertics Gergely szerint az MI-k két nagy csoportra oszlanak, szakértő asszisztensekre, illetve emberekre specializálódott modellekre, amelyek például a saját stílusunkat utánozva, vagy segít a tanulásban.

A mesterséges intelligencia és az igazság

A mesterséges intelligenciától sokat azt várják, hogy megállapítsa az igazságot, de Szeritcs Gergely úgy látja, hogy az MI-nek nincs fogalma arról, mi a helyes, nem tudja mi a jó, a szép, mi az igazságtalan. Csak arról tud, mi mindent mondunk a helyesről, ami vélemény. Az MI mindenkinek azt mondja, amivel ő egyetért, így fokozza a véleménybuborékot. Több típusú igazság van, például az abortuszt is saját értékrendjük alapján ítélik meg az emberek. Szertics szerint Elon Musk modelljében az MI azt fogadja el igaznak, amit két, egyébként más nézeteket valló ember elfogad, és nem azt, amiben egy homogén csoport egyetért.

Szertics szerint azonban az MI megjelenése olyan kérdéseket is fölvet, melyek eddig nem voltak. Például az önvezető autóknál, hogy baleseti helyzetben kit üssön el? Ez csak azért merülhet föl, mert gyorsabban tudna reagálni, mint ahogyan az ember dönteni, reagálni tud. Szüksége volna mintára ahhoz, hogy ilyen helyzetekben válasszon, de ebben a kormányok nem partnerek.

Az oktatásban is kardinális kérdés az MI használata, a gyerekeknek meg kell tanulniuk használni (felelősséget vállalva azért, amit vele összehoztak), és a tanároknak is alkalmazniuk kell, kreatív megoldásokra kell sarkallniuk a diákokat. A tudomány lényege, hogy szintetizálja a tudást és új nézőpontokat, intuíciókat adjon. Úgy véli, a középkorú és idősebb generációk is meg kell, hogy ismerkedjenek az MI-vel, biztatja őket arra, hogy kísérletezzenek, játsszanak vele. A tanuláshoz meg kell találniuk a jó forrásokat, fontos lesz a folyamatos önképzés, a szerkesztő - aki segít tudáshoz jutni - szerepe eltűnőben van.

A szakértő elmondta, mitől fél a mesterséges intelligencia kapcsán. Leginkább a félelem végességétől, attól, hogy a gyereke inkább az MI-re figyel, nem rá. Meg kell tanítani a gyerekeket, kötődjenek jobban szüleikhez, társaikhoz, mint a digitális asszisztenseikhez. Az is fontos lesz, hogy ne váljanak veszélyessé azok, akik úgy érzik, a mesterséges intelligencia miatt csúsztak le, váltak kirekesztetté. Van, amiért tehetünk, van, amiért nem, az MI öntudatra ébredését meg kell például akadályozni. Kiemelte, ahogyan kiderült az időről, hogy véges, más dolgokról, amit természetesnek veszünk, arról is ki fog. Ilyen a figyelem és az intimitás, meg kell tanulnunk gazdálkodni velük, hogy ezeket ne vonja el a közösségi média és a mesterséges intelligencia. Szerinte utóbbi félelmet és örömöt is fog hozni az embereknek.

(Fotó: Gál Gábor)

A VOSZ Páholy korábbi előadásai is elérhetőek online a VOSZ YouTube csatornáján:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL3RLPmxUIq23Lpm2imNQuUVZ_bBpyPvJw

Ha tetszett bármelyik eseményünk, örömmel vesszük, ha like és komment formájában visszajelzi, ezzel támogatja és nagyban segíti a munkánkat. Ugyanitt várjuk kérdéseit, valamint téma- és vendégjavaslatait is.

vosz.hu/naptar oldalon tájékozódhat a VOSZ országos és vármegyei rendezvényeiről. Csatlakozzon és legyen részese az ország legnagyobb önkéntes és független vállalkozói szövetségének!

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS