900 milliós környezetbarát fejlesztés a Kompress Kft.-nél

2024. 02. 01., 21:10

Egyszer használatos, környezetbarát ételtárolók, hamburgerdobozok, tálcák gyártását lehetővé tevő fejlesztést hajtott végre a komáromi Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. csaknem 900 millió forint ráfordításával.

A teljes kapacitás elérésekor évente 300 millió komposztálható ételtárolót gyártanak, 5100 tonna újrahasznosítható kartont feldolgozva. A termékekkel többek között gyorséttermekben találkozhatnak a fogyasztók, Európa egész területén – mondta Szombath Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója.

A fejlesztés során a legmodernebb gyártástechnológiát alkalmazó tálcagyártó-gépsort telepítettek, melynek központi egysége a tálcaformázó gép. A berendezés a nyomtatott szabatokból nagy sebességgel és kamerás minőségi ellenőrzéssel gyártja le a kívánt tálcákat. A felhasznált energia egy részét az üzem tetejére elhelyezett napelemből nyerik. A beruházással 1400 négyzetméterrel, a duplájára nő a vállalkozás termelő területe.

Az új gyártósor részben egy történelmi lovardában kapott helyet, az ingatlan a felújítás során – Siklósi József, Ybl-díjas építész tervei alapján – visszakapja eredeti homlokzatát, mely a XIX. századi huszárlaktanyára emlékeztet.

A fejlesztéshez a GINOP Plusz programból a Kompress 327 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. papír és karton csomagolóanyagok gyártására specializálódott családi vállalkozás. Belföldi és export piacaikra csomagolásokat szállítanak, illetve ezek tervezésében is közreműködnek. Vevőik között megtalálhatók gyógyszergyárak, élelmiszergyártók, elektromos fogyasztási cikkek gyártói, kereskedők, kis-és nagyvállalatok.

A céget 1992-ben alapították, 84 állandó és 17 külföldi munkavállalót foglalkoztat. A társaság a nyilvánosan közzétett beszámoló alapján 2021-ben 1,9 milliárd, 2022-ben 2,6 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Az adózás előtti eredmény 100 millió forint fölé emelkedett 2022-ben a megelőző évi 14,4 millió forintról. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.