900 milliós környezetbarát fejlesztés a Kompress Kft.-nél

2024. 02. 01., 21:10

Egyszer használatos, környezetbarát ételtárolók, hamburgerdobozok, tálcák gyártását lehetővé tevő fejlesztést hajtott végre a komáromi Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. csaknem 900 millió forint ráfordításával.

A teljes kapacitás elérésekor évente 300 millió komposztálható ételtárolót gyártanak, 5100 tonna újrahasznosítható kartont feldolgozva. A termékekkel többek között gyorséttermekben találkozhatnak a fogyasztók, Európa egész területén – mondta Szombath Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója.

A fejlesztés során a legmodernebb gyártástechnológiát alkalmazó tálcagyártó-gépsort telepítettek, melynek központi egysége a tálcaformázó gép. A berendezés a nyomtatott szabatokból nagy sebességgel és kamerás minőségi ellenőrzéssel gyártja le a kívánt tálcákat. A felhasznált energia egy részét az üzem tetejére elhelyezett napelemből nyerik. A beruházással 1400 négyzetméterrel, a duplájára nő a vállalkozás termelő területe.

Az új gyártósor részben egy történelmi lovardában kapott helyet, az ingatlan a felújítás során – Siklósi József, Ybl-díjas építész tervei alapján – visszakapja eredeti homlokzatát, mely a XIX. századi huszárlaktanyára emlékeztet.

A fejlesztéshez a GINOP Plusz programból a Kompress 327 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. papír és karton csomagolóanyagok gyártására specializálódott családi vállalkozás. Belföldi és export piacaikra csomagolásokat szállítanak, illetve ezek tervezésében is közreműködnek. Vevőik között megtalálhatók gyógyszergyárak, élelmiszergyártók, elektromos fogyasztási cikkek gyártói, kereskedők, kis-és nagyvállalatok.

A céget 1992-ben alapították, 84 állandó és 17 külföldi munkavállalót foglalkoztat. A társaság a nyilvánosan közzétett beszámoló alapján 2021-ben 1,9 milliárd, 2022-ben 2,6 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Az adózás előtti eredmény 100 millió forint fölé emelkedett 2022-ben a megelőző évi 14,4 millió forintról. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 10. 03., 15:55
Több mint 900 jelölést mérlegelve választották ki azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és az idén jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS