27 magyar fiatal versenyez a WorldSkills szakmák világbajnokságán

2022. 09. 24., 10:17

Az idei WorldSkills szakmák világbajnokságán 23 versenyszámban 27 magyar fiatal szakember versenyez 10 különböző országban, 14 időpontban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében, szakmai támogató szervezetek részvételével.

A WorldSkills világversenyt eredetileg 2022 októberében tartották volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt lemondták a rendezvényt.

Ezért a WorldSkills International úgy döntött, hogy a világversenyt WorldSkills Competition 2022 Special Edition néven, különböző időpontokban és helyszíneken tartják. A versenyt 15 ország 26 városában bonyolítják le 62 versenyszámban, 57 országból 1015 versenyző méretteti meg magát szeptember 7. és november 26. között.

Magyarország a virágkötő és az informatikai rendszerüzemeltető versenyszámokban a lebonyolításért felelős főszakértő-helyetteseket delegált.

Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke az MTI-nek elmondta: a szakmai versenyek történetében először fordul elő, hogy nem egy helyszínen, egy időben versenyeznek a fiatalok. Az mindenesetre kedvező, hogy a sanghaji verseny lemondása után a WorldSkills nemzetközi szervezet talált megoldást a világverseny lebonyolítására, a megmérettetés nem marad el, még ha el is tér a korábban megszokottól.

A magyar versenyzők felkészülése töretlen, a feltételek adottak, a fiatalok kedve megmaradt. Remények szerint a magyar csapat eredményei jók lesznek, és a magyar szakképzési rendszer a jövőben is magas szinten tudja majd képviseltetni magát a világversenyeken – fogalmazott az MKIK alelnöke.

Magyarország 2006 óta tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től a WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek, 2011 óta az MKIK magyar tagszervezetként vesz részt a két szervezet munkájában. Emellett szervezi és koordinálja a magyar részvételt a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken. Szakmai támogatókkal együttműködve biztosítja a versenyzők felkészítését az eredményes szereplésre.

A magyar versenyzők 2007 óta mérettetik meg magukat a WorldSkills és a EuroSkills szakmai versenyeken, eddig 19 arany-, 17 ezüst-, 27 bronzérmet nyertek, és 67 kiválósági érmet hoztak el. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:10:00
A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10–15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024-06-12 12:00:31
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták: a termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult.
2024-06-12 11:10:01
A nem túl rózsás gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét. Így elsősorban belső hatékonyságuk javítására és ügyfeleik jobb kiszolgálására összpontosítanak – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs igazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták: a termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS