2024. március 21. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 03. 21., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Építőipar: a januári magyar adatnál nincs erősebb az EU-ban

A decemberi 3,6 százalékos növekedés után 2024. januárban mindössze 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az építőipari termelés volumene az Európai Unióban.

Úgy nőtt a médiatorta, hogy közben kisebb lett

A 2023. évi MRSZ Médiatorta 351,1 milliárd forint, az MRSZ Kommunikációs torta 648,9 milliárd forint volt. A kimagasló infláció továbbra is rányomta a bélyegét az iparág teljesítményére, vagyis nominálisan ugyan nőtt mindkét torta, de reálértéken még mindig apadás mutatkozik: a médiatorta 6,6 százalékkal, a kommunikációs torta 5 százalékkal csökkent tavaly.

Mi történik a kereskedelmi ingatlanpiacon?

A 2023-as év a budapesti kereskedelmi ingatlanpiac több szegmensében szép eredményeket hozott, ugyanakkor a határokon túlra, a kontinens egészére kitekintve már más a helyzet – a legnagyobb európai országok éppen ellentétes tendenciákat mutattak. Vajon mi okozhatja az eltéréseket, és hogyan alakulhatnak a piacok az elkövetkezendő negyedévekben?

Bocuse: a legjobb tál a magyaroké

Nem sikerült megismételni a dobogós helyezést a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjén, de nem maradtunk díj nélkül.

Netrisk: 100 ezer forintos díjkülönbség is előfordult a lakásbiztosítási kampány második hetében

Közel 20 éves lakásbiztosítást is megújítottak márciusban a Netrisken.

Az Artisjus 12 milliárd forint jogdíjat fizetett ki 2023-ban

Magyarországon a professzionális zenészek jövedelmének átlagosan egyötödét teszi ki a szerzői jogdíj.

Megjelent a mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódó díjtámogatás pályázat

A 2014 óta működtetett konstrukció 23 ezer gazdálkodóval és 1,7 millió hektár biztosított területtel valósult meg az elmúlt időszakban.

Háromból két magyar vállalkozónő nem jut forráshoz vagy segítséghez

Juhász Katalin: a nők vállalkozó kedvének támogatása nem csupán a gazdaságot erősíti, hanem társadalmi értelemben is előremutató.

9-essel kezdődnek az új adószámok

Március 14. óta az új egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek 9-essel kezdődő adószámot kapnak a NAV-tól.

Rekord: majdnem 78 ezer használt autó cserélt tulajdonost februárban

Az alsóközép-kategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (5,1 százalék), a Ford Focus (2,9 százalék) és a Volkswagen Golf (2,6 százalék).

Görögország Horvátországot is megelőzte a magyar nyaralóknál

A nagy tengerparti kedvencek közül hiába utaztak messze a legtöbbet Horvátországba a magyarok, a kint töltött időben és pénzben hatalmasat vert rá Görögország.

Először termeltek 3000 megawatt felett a hazai ipari naperőműparkok

A MAVIR bruttó üzemirányítási adatai szerint szerda délelőtt tartósan meghaladta a 3000 megawattot az 50 kilowatt (kW) feletti méretű napelemes rendszerek összes teljesítménye Magyarországon – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

GVH: 345 milliós büntetés a szerencsejátékosokat átverő Lottolandnek

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a jogszabályban biztosított eszközével élve 2023 szeptemberében letiltotta a honlapot.

Csupán hét ország teljesíti a WHO által elvárt levegőminőséget

Sokkoló, hogy mennyire nem megy a levegő minőségének javítása a világ államainak. Az egészségügyi kockázatok ellenére sem foglalkoznak a kérdéssel, vagy nem tudnak tenni ellene - akárhogy is, a WHO által előirányzott küszöbértékeket a világ 92 százaléka még mindig megsérti.

Nőtt az Európai Szabadalmi Hivatalhoz benyújtott kérelmek száma 2023-ban

A digitalizáció és a „zöld” átállás technológiai fejlesztési igényeivel összhangban 2,9 százalékkal nőtt tavaly a szabadalmi bejelentések száma az Európai Szabadalmi Hivatalnál. A legnagyobb számban amerikai cégek nyújtottak be kérelmet, legnagyobb abszolút növekedést pedig kínai és dél-koreai szabadalmi kérelmek érték el.

Áprilisban rajtol a RajtUp – Lépj az „Elérem a céljaimat” mezőre! program

Már vállalkozói célterületenként és vállalkozói életfázishoz igazodó csomagokban is elérhető a SEED Alapítvány megújult „RajtUp – Lépj az Elérem a céljaimat mezőre” üzlettámogatási programja, amelynek kiemelt támogatója a VOSZ.

Április 15-től 3 héten át várja a látogatókat a kantoni tavaszi vásár

2024. április 15-én nyitja meg kapuit a kantoni tavaszi vásár. A vásárt közel 1,5 millió négyzetméteren rendezik meg, ahol 28 500 stand áll a kiállítók rendelkezésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS