Rekord: majdnem 78 ezer használt autó cserélt tulajdonost februárban

2024. 03. 20., 12:10

Februárban a DataHouse adatai szerint 77 800 személygépkocsi cserélt tulajdonost, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez előzetes, becsült érték – a hónapban lezajlott adásvételeket követő átírások késleltetve jelennek meg a statisztikákban –, az már biztosnak látszik, hogy megdőlt a havi forgalomra vonatkozó 76 ezres rekord, amit 2022 márciusában állított fel a piac.

„Csaknem egy évnyi oldalazó mozgás után az év első két hónapjában jelentősen nőtt a belföldi használtautó-piac aktivitása: a havi adásvételek száma látványosan kitört az eddigi, 70 ezres sávból – értékelte az adatokat Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az új rekordérték ráadásul éppen az év legrövidebb hónapjában, a 29 napos februárban született meg. Egy olyan csúcs dőlt meg, amelyet 2022 tavaszán olyan egyszeri hatások generáltak (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj), ami jelentős plusz forrásokat biztosított a háztartások számára.”


A forgalom nem csupán a használt autók piacán, hanem az újautó-piacon is élénkült: idén februárban 10 százalékkal több új személygépkocsit regisztráltak, mint tavaly ilyenkor. Az infláció visszaszorulását, a reáljövedelmek újbóli emelkedését követően az eddig óvatosan kiváró vásárlók egy része már újra megjelent a piacokon. A kamatok csökkenésével pedig a hitelezett eladások száma is emelkedni kezdett. A használtautó-piacon az is segítette a folyamatot, hogy az elmúlt időszakban egyes használtautó-szegmensekben akár 10 százalékot meghaladó mértékű áresés is lezajlott, így a vevők ismét reálisabb árakon juthatnak autóhoz.

Az általános piaci környezet azonban továbbra sem vetít előre további meredek emelkedést: a kereslet lassan, fokozatosan tér vissza, az adásvételek száma a következő hónapokban inkább a 75 ezres sávban stabilizálódhat.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 28, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első két hónapban.

Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (5,1 százalék), a Ford Focus (2,9 százalék) és a Volkswagen Golf (2,6 százalék). A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,0 százalék) vezeti, amelyet az Opel Corsa (2,0 százalék) és a Volkswagen Polo (1,5 százalék) követnek. A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal (2,8 százalék), a Skoda Octaviával (2,7 százalék) és a BMW 3-as szériával (2,1 százalék) képviselteti magát (az összes leggyakoribb modell listáján a legszembetűnőbb változás a Skoda Octavia előretörése: ez a modell tavalyhoz képest három hellyel javította pozícióját, felkerülve az ötödik helyre.)

Miközben a használtautó-piacon 2024 első két hónapjában tulajdonost cserélő 151 200 személyautó mennyisége 18,7 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 127 400-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 18 600 darab volt, ami 9,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 17 000-es értéket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS