2024. március 1. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 03. 01., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Jelentősen csökkentek éves szinten az ipari termelői árak 2024 januárjában

Az ipari termelői árak 2024 januárjában 6,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, a belföldi értékesítés árai 7,6, az exportértékesítéséi 6,3 százalékkal csökkentek – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Beruházások: 2023 végén 3 százalékos, az év egészében 8,5 százalékos volt a visszaesés

A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal csökkent, a III. negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,5 százalékkal nőtt – tájékoztatatott a statisztikai hivatal.

Rivaldafényben az év befektetői a HIPA díjátadó gáláján

Kilenc kategóriában ismerték el a legkiemelkedőbben teljesítő külföldi és hazai szereplőket a Nemzeti Befektetési Ügynökség „Év befektetője” díjátadóján.

Soha vissza nem térő alkalom: május 31-ig utólag is bejelenthető a részesedés korábbi megszerzése

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

Új ügycsoport az UJEGYKE-adatlapon

2024. március 1-jén módosul az UJEGYKE-nyomtatvány, ettől az időponttól már külön is bejelenthető állandó meghatalmazás az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadásával kapcsolatos ügyek intézésére – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

Adatlapok és nyomtatványok „NAV-ügyekhez”: 2024. február

Az adóhivatal „friss nyomtatványai” 2024 februárjában.

2024 a munkaerő megtartásának éve, de készen állnak erre a vezetők?

Az elmúlt négy év megviselte a munkavállalókat és végletekig feszítette a szervezeteket .

Bátorítás a tanulásra és fejlődésre – mi kell a nőknek a munkahelyen?

Medvey Leila: a nők karrierútjának, vezetővé válásának előmozdításában fontos, hogy helyet kapjanak az ösztönző tehetségprogramok.

Enyhülhet a sofőrhiány, indul a gépjárművezető képzési program

A munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program indul 2024. március 1-jén.

Az energiahatékonyság növeli az ingatlan árát

A szabadon álló családi házak hőveszteségi mutatója kedvezőtlenebb a társasházi lakásokénál, mivel több lehűlő felületük van.

Csaknem 3 milliárd forintos zöld technológiai fejlesztést valósított meg a Solar FM Komlón

A vállalat releváns tapasztalatokkal rendelkezik a zöldgazdaság területén.

Nébih: már most érdemes védekezni a pockok ellen

Az időben megtett védekezéssel csökkenthető a kártétel, amelyhez többféle készítmény és felhasználási forma is a gazdák rendelkezésére áll.

MNB: 10 milliós bírság a tőzsdén részvényekkel manipuláló magánszemélynek

A jegybank tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Megváltás az űriparnak: a „lélegző műhold” csökkenti az űrszemet

Gyakorlatilag végtelen üzemanyag juthat a műholdaknak, ha a jelenleginél alacsonyabb pályára ereszkednek, hiszen levegővel hajtva jóval tovább használhatók, mint eddig hittük. A felfedezés átírhatja az űripar ma ismert szabályait.

Megtiltható-e a vény nélkül kapható gyógyszerek távértékesítése?

Az Európai Unió Bírósága pontosította azokat a feltételeket, amelyek mellett valamely tagállam megtilthatja a gyógyszerészeket és az ügyfeleket a gyógyszerek online értékesítése céljából összekapcsoló szolgáltatást.

Visszaesett a tranzakciós aktivitás a régió biztosítási piacán

A magas infláció, az emelkedett kamatszintek, a dráguló finanszírozási költségek következtében kialakuló magas piaci bizonytalanság jelentősen visszavetette a tranzakciós kedvet, még a legaktívabb piaci szereplők körében is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS