Új ügycsoport az UJEGYKE-adatlapon

2024. 02. 29., 13:10

2024. március 1-jén módosul az UJEGYKE-nyomtatvány, ettől az időponttól már külön is bejelenthető állandó meghatalmazás az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadásával kapcsolatos ügyek intézésére – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

Ha az Európai Unió egyik tagállamából a másikba szállított áruk ideiglenesen elhagyják az Unió vámterületét, akkor megtartják uniós státuszukat, ha az igazolt. Az áruk uniós státuszának igazolására szolgál a T2L és T2L/F igazolás, amelyet 2024. március 1-jétől kizárólag az Európai Bizottság központi Proof of Union Status (PoUS) rendszerben adhat ki a vámhatóság. Az új ügycsoport jelölésével a képviselő jogosult lesz a PoUS-rendszerben az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L, T2L/F) kiadása, valamint az igazolás felhasználása során eljárni.

A külön erre szóló meghatalmazást a nyomtatvány UJEGYKE-3 lapján, a G/7. „Áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadása” új rovat jelölésével lehet bejelenteni.

Az új ügycsoport a következő állandó meghatalmazotti jogcímekkel jelölhető:
28 Cégvezető;
29 Nagykorú foglalkoztatott, ideértve fióktelep esetén az anyavállalat foglalkoztatottját is;
34 Nagykorú tag;
38 Vámtanácsadó;
40 AEO-engedélyes;
41 Vámtanácsadó alkalmazottal rendelkező szervezet.

Azok a meghatalmazottak, akik az említett képviseleti jogcímek valamelyikével rendelkeznek, és jelenleg is jogosultak a vámigazgatási engedélyezések intézésére(G/4. „Vámigazgatási engedélyezések, kivéve vámszabad terület”) vagy minden vámügy intézésére [D/3. „VÁMÜGYEK”], egyúttal az új ügycsoportban is eljárhatnak, azaz nem szükséges új adatlapot beküldeniük.

Az UJEGYKE-nyomtatvány az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), valamint az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is elérhető. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 12:10:00
Egyre elterjedtebb utazásszervezési forma az utazási irodáktól független utazási tanácsadás. A hagyományosan ismert, utazási irodák által szervezett utazások és a független utazási tanácsadók tevékenysége között jelentős különbségek vannak, különösen az utazásért való felelősség tekintetében, ezért a Pest Vármegyei Főügyészség vizsgálatot tartott e területen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS