2024. január 22. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 22., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Új BizniszPlusz Podcast
Gergely Péter: golyóállóbbnak kellene lennünk, ha hitelről, hitelkártyáról van szó

Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai 2024 negyedik hetében?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a január 22-én kezdődő héten.

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: közzétette a Nébih részletes eredményeket

Több mint 1300 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyelők a téli szezonális ellenőrzéssorozat alkalmával 2023 decemberében.

Használtautó-piac: 821 ezer kocsi cserélt tulajdonost 2023-ban

A belföldi használtautó-piacon tavaly is hat márka autói tették ki a teljes forgalom felét.

Insura: tavaly csökkenni kezdett a lakásbiztosítások átlagdíja

Az új szerződések közel harmada már minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás.

Duna House: átlagosan 3 százalékkal csökkent tavaly a budapesti panellakások ára

A vásárlók 701 ezer forintot fizettek átlagosan Budapesten egy négyzetméter panellakásért, ami átlagosan 37,8 millió forint összegű ráfordítást igényelt a Duna House adatai szerint.

Otthon Centrum: óvatos derűlátás az ingatlanpiacon

A tranzakciószám visszaesése az év végére megállt, az idei év kilátásai pedig a korábbinál biztatóbbak – állapította meg az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Szigorú vendégmunkás-kvótával és „negatív listával” védi a kormány a magyar munkahelyeket

65 ezerben maximalizálja a kormány a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek számát, és meghatározta azt a mintegy 300 foglalkozást, amelyekben vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel nem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár.

Vidékfejlesztési Program: 14,75 milliárd forint támogatásról született döntés

284 kérelem vonatkozásában, 14,75 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket „az elmúlt napokban” az Agrárminisztérium; a megvalósítani kívánt fejlesztések elsősorban az öntözést és a tanyák infrastrukturális beruházásait érintik.

Kismértékben módosult a vállalati e-autó beszerzéseket támogató pályázati kiírás

Bővült a lehetséges pályázók köre; a benyújtás 2024. február 5-én belül délután öt órakor kezdődik.

Így utazhat ingyen vagy kedvezményesen díjköteles útszakaszokon

Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak részleges díjmentességre jogosultak, vagyis D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukkal D1 díjkategóriájú e-matrica megváltásával használhatják a díjköteles úthálózatot.

NAV: ellenőrzés nélkül idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén

A Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik.

Folytatólagosan is igénybe vehetők egyes szja-kedvezmények

Aki jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére, személyi kedvezményre, vagy az első házasok kedvezményére, kérheti a kifizetőtől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatát mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, amíg nem tesz új nyilatkozatot, vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését.

Új sorok a 2465-ös áfabevallásban

A 2465-ös áfabevallás az előző évihez képest új sorokat tartalmaz, amelyek bevezetését elsősorban jogszabály változás indokolja – tájékoztatott az adóhivatal.

Bódizs Kornél: a követeléskezelők csak akkor tudnak segíteni, ha el tudják érni a bajba jutott adósokat

„A rövid elévülés elvileg az adósokat hivatott segíteni, azonban azzal jár, hogy a követelés jogosultjának is rövidebb ideje marad a megegyezésre”.

Már a negyedik kút is termel a békési gázmezőn

A tervezett ütemezésnek megfelelően január 18-án üzembe helyezték a negyedik kutat a Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhelyen.

Kvantumszámítógép-vezérlők fejlesztésébe száll be a Siemens

Extrém hidegben működő, kriogén felvezetők fejlesztésére kötött partnerséget a Siemens, a sureCore és a Semiwise.

Az Ikea segítségével épül a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőműve

A svéd cégóriás Ikea beszáll a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkjának megvalósításába. A Balti-tengeren megvalósuló projekt többezer megawatt energiát fog termelni, így a maga nemében egyelőre tényleg nem akad vetélytársa.

Uniós megállapodás a tehergépkocsik, az autóbuszok és a pótkocsik szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről

A Tanács és az Európai Parlament ideiglenes politikai megállapodásra jutott a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátási előírásainak szigorításáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS