Duna House: átlagosan 3 százalékkal csökkent tavaly a budapesti panellakások ára

2024. 01. 19., 16:40

A házgyári lakásokat 2022-ben megtisztelő „rezsivédett” címke árfelhajtó erejét igyekezett kompenzálni 2023-ban az ingatlanpiac. A korábbi 32 százalékos átlagos emelkedést követően átlagosan 3 százalékos mértékben enyhültek az árak négyzetméterenként a fővárosi lakótelepi lakások esetében. A vásárlók 701 ezer forintot fizettek átlagosan Budapesten egy négyzetméter panellakásért, ami átlagosan 37,8 millió forint összegű ráfordítást igényelt a Duna House adatai szerint.

A háborús helyzet következtében kialakult energiaválság a figyelem középpontjába helyezte az alacsony energiaigényű ingatlanokat, így a 2022-es év második felének sztárjai lettek a modern újépítésűek mellett a szélesebb vevői kör számára is megfizethető alternatívát nyújtó, kedvező fenntartási költségekkel bíró házgyári lakások. A „rezsivédett” címke hatása azonban véget vetett a pénztárcakímélő áraknak, ugyanis a fokozódó kereslet miatt a 2022-es év során átlagosan 32 százalékkal emelkedtek 2021-hez képest a fővárosi lakótelepek lakásainak négyzetméterárai.

„Habár az összes fővárosi tranzakciót tekintve 2022-höz képest 1 százalékponttal, 18 százalékra erősödött a panellakások népszerűsége tavaly, a nagyfokú áremelkedést követően a 2023-as év mégis fordulatot hozott az árakat illetően. A vizsgált 12 fővárosi lakótelepből 5-nél tapasztalható az árak 320 százalék közötti mérséklődése, 4 területen stagnálást és csupán 3 esetben mutattak további növekedést az értékesítési adatok” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A fővárosban az ismertebb, nagyobb lakótelepeken kívül található panelházakban értékesített lakások adatait is beleértve, a legnagyobb arányban, 37 százalékban 600–700 ezer forint/m2 áron találtak gazdára a házgyári lakások, de gyakori (24 százalék) a 700–800 ezer forint közötti négyzetméterár kategóriában elkelt lakások előfordulása, millió feletti négyzetméterárat pedig csupán az esetek 3 százalékban fizettek a vevők. Összességében a fővárosban eladott panellakások adataiból készült statisztika alapján 701 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárra és 37,8 millió forint körüli átlagos vételárra kell készülnie annak, aki ilyen típusú, átlagosan 54 négyzetméter alapterületű ingatlant vásárolna Budapesten.

Az átlagnál jóval magasabb árat kellett fizetni a legnevesebb lakótelepek lakásaiért. Míg 2022-ben a Fehérvári úti lakótelep, a 2023-as eladások alapján már a gazdagréti panelek árszintje volt a legmagasabb, itt csekély, 3 százalékos mérséklődés után 870 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron juthattak lakáshoz a vásárlók tavaly. A Fehérvári úton 7 százalékkal csökkentek az árak, így közel 840 ezer forintot költöttek házgyári lakásra ezen a területen a vevők.

Átlag feletti árat kellett még fizetni a stagnáló árszinten mozgó Vizafogón (804 ezer forint/m2) és Békásmegyeren (706 ezer forint/m2), valamint Ferencvárosban és Zuglóban is. Az utóbbiak esetében azonban 2022 után további, 5–7 százalékos áremelkedést hozott a tavalyi év. A IX. kerületben, a József Attila úton 722 ezer, a zuglói Füredi úti lakótelepen pedig 770 ezer forintos átlagos árakon lehetett lakáshoz jutni az elmúlt évben.

A 2022-höz képest 1 százalékkal magasabb, ám így is igen kedvező ár jelentős mennyiségben vonzotta a vevőket a Havanna lakótelepre. Az összes fővárosi panelvásárló 18 százaléka döntött a XVIII. kerületi lakótelep mellett, ahol 577 ezer forinttal a legalacsonyabb négyzetméterárakon lehetett ingatlant szerezni. A második legtöbb tranzakciót Újpesten zárták az ingatlanközvetítő munkatársai, ahol az előző évi drágulás után jelentősen, 13 százalékos mértékben korrigáltak az árak (662 ezer forint/m2).

A legmagasabb árú panellakást 2023-ban Budapest XIII. kerületében értékesítették a Duna House kollégái. Az ingatlanért kevéssel 67 millió forintot meghaladó összeget fizetett az új tulajdonosa. Négyzetméterár tekintetében egyre ritkább a milliós nagyságrend, 2023-ban a csúcstartó egy III. kerületi, 27 négyzetméter alapterületű, jó állapotú panellakás, amely 1,1 millió forintos négyzetméteráron, összességében 30 millió forintért kelt el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS