Új sorok a 2465-ös áfabevallásban

2024. 01. 19., 09:10

A 2465-ös áfabevallás az előző évihez képest új sorokat tartalmaz, amelyek bevezetését elsősorban jogszabály változás indokolja – tájékoztatott az adóhivatal.

Az Áfa tv.-ben meghatározott adókulcsok köre 2024. január 1-jével kiegészült egy új, 0 százalékos adókulccsal. A 0 százalékos adómérték és az adómentesség nem azonos fogalmak. A 0 százalékos adómérték nem adómentességet jelent. Jelenleg a napilapok (hetenként legalább négyszer megjelenő kiadványok) közül azoknak az értékesítése adózik 0 százalékos adómértékkel, amelyek 4902 vámtarifaszám alá tartoznak.

A 2024. január 1-jén vagy az után kezdődő időszakokról benyújtandó áfabevallásban a 0 százalékos adómértékű ügyletek bevallására a következő, új sorok szolgálnak:
– 2465A-01-01 lap számú sor – 0 százalékos kulcs alá tartozó értékesítés,
– 2465A-01-01 lap számú sor– Közösségen belülről történő 0  százalékos kulcs alá tartozó termékbeszerzés,
– 2465A-01-01 lap számú sor – Közösségen belül az Áfa tv. 91. § (2) bekezdés szerinti ügylet esetén a beszerző termékértékesítés címén fizetendő 0  százalékos mérték alá tartozó ügylet adóalapja, vagyis háromszögügylet végső vevője által a fordított adózás szabályai szerint – a közbenső vevő értékesítésére tekintettel – fizetendő, 0 százalékos mértékű adó alapja,
– 2465A-01-01 lap számú sor – 0 százalékos mértékű termékimport,
– 2465A-01-02 lap számú sor – 0 százalékos kulcs alá tartozó belföldi termékbeszerzés, szolgáltatás igénybevétel.

A NAV fokozott figyelmet fordít a bevallás főlapjain és az összesítő jelentés (M lap) közötti összefüggések vizsgálatára, valamint az összesítő jelentésben szereplő és az Online Számla rendszerbe beérkezett számlaadatok összevetésére, elemzésére, az eltérések tisztázására. Az eÁFA rendszerben az összefüggésekre figyelmeztető üzenet hívja fel a figyelmet, azonban azok számára, akik még nem használják a rendszert, szintén segítséget kíván nyújtani a NAV. Ezért a helyes kitöltés elősegítése érdekében a 2465-01-05 lapon kialakításra került egy új, „A levonásba helyezett, áthárított adó számított összege meghaladja az összesítő jelentésekben szereplő összesen adóösszeget” megnevezésű 109. sor.
– Ennek a sornak a c) mezőjében szerepel a levonásba helyezett, áthárított adó számított összege a bevallás 64-66., 68. és 29. soraiban szerepeltetett adóösszeg figyelembevételével.
– Az új sor e) – szintén számított – mezőjében pedig akkor szerepel adat, ha az előzőek szerint kiszámított összeg nagyobb vagy egyenlő az M lapokon szereplő összesen adóösszegénél.

Ha az e) mezőben 0-nál nagyobb összegű adat szerepel, ellenőrizni szükséges, hogy az M lapon valamennyi, az adólevonás tárgyi feltételéül szolgáló számla adata szerepel-e, illetve a megfelelő adatokkal szerepel-e.

Nincs változás az egyes mezők kitöltési követelményében. Így a 2465-02 számú M lapon a számla sorszáma oszlopban az adólevonás tárgyi feltételéül szolgáló, áthárított áfát tartalmazó számla pontos sorszámát kell feltüntetni. A teljesítés dátuma oszlopban pedig az ugyanezen a számlán feltüntetett teljesítési időpontot, ennek hiányában a számla kibocsátásának keltét kell szerepeltetni. A 2465M-02 lapon feltüntetett számlaadatoknak egyezniük kell az adatszolgáltatás alapjául szolgáló eredeti számlán szereplő adatokkal. A számla befogadói oldalon felmerülő bármilyen (pl. szerződéstől való) eltérés észlelése esetén a számla kiállítójánál kell kezdeményezni a javítást.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS