2024. február 1. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 02. 01., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Belföldi ipari termelő árak: mínusz 3,6 százalék 2023 decemberében, plusz 25,4 százalék az év egészében

2023 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest; a belföldi értékesítés árai 3,6, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

 

VOSZ: A fellendüléshez párbeszédre és határozott cselekvésre van szükség!

 

Az infláció erőteljes csökkenése és a recesszióból kilábaló magyar gazdaság lehetővé teszi, hogy az egészséges piacgazdasági működéshez és a növekedéshez szükséges, megfizethető költségű hiteleket a bankrendszer biztosítani tudja. A VOSZ üdvözli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség ezt felismerve, közösen és határozottan lépett a kamatcsökkentés érdekében.

Danis Ádám: Missziókban gondolkozom

A legfontosabb motiváló erő a bizalom és a szabadság. Minden kollégámnak nagy szabadságot adok, az már rajtuk múlik, hogy mihez kezdenek vele – mondta az Üzletemnek Danis Ádám, a Bellis Egészségtár Kft. ügyvezető igazgatója.

Adatlapok és nyomtatványok „NAV-ügyekhez”: 2024. január

Az adóhivatal „friss nyomtatványai” 2024 januárjában.

NAV: utalással is fizethető az egészségügyi szolgáltatási járulék

A csekkhez ragaszkodók a 1819-es számon hívható NAV Infóvonalon kérhetik azt, az igényléshez az adóazonosító jelet kell megadni.

Aranyvízummal száll versenybe Magyarország a vendégbefektetőkért

A befektetőkért folytatott versenybe Magyarország is beszállt azzal, hogy a 2023. évi XC. törvény alapján 2024 januárjától új vízum és tartózkodási engedély kategóriát nyitott meg az EU-n kívüli állampolgárok részére.

Érkeznek az értesítők a banki díjak emeléséről

Gergely Péter: az adott bankon belül is található az ügyfelek számára kedvezőbb kondíciókkal bíró számlacsomag.

Új módszer: így előzheti meg az AI az épület- és hídomlásokat

Egy mesterséges intelligencia által vezérelt robotrendszer forradalmasíthatja az infrastruktúra-ellenőrzést, amivel kritikus szerkezetek: különböző épületek, utak és hidak hibáit lehet idejekorán felismerni és elhárítani – még azelőtt, hogy katasztrófa történne.

Fantáziadús vezetőket keresünk: új lehetőségek a mesterséges intelligenciától

Rusznyák András: Fontos, hogy az első projekteket megfontoltan válasszuk ki és kis lépésekben haladjunk.

MI: 30 milliárd paraméterre bővítik a magyar nyelvi modellt

Anyanyelvünk használata nincs a nemzetközi technológiai cégek fejlesztéseinek fókuszában.

GVH: fontos információkat hallgathatott el a Wizz Air az utasok elől

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított a Wizz Air Hungary Kft.-vel szemben.

Uniós támogatással növelte kapacitását a kerekegyházi Harangpack Kft.

A fejlesztéssel 20 százalékos kapacitásbővítésre számítanak.

K&H: így kellene kommunikálniuk a cégeknek a Z generációval

Ez a korosztály az általános tudás helyett inkább a hozzá közel álló egy-két dologban merül el mélyebben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS