VOSZ: A fellendüléshez párbeszédre és határozott cselekvésre van szükség!

2024. 02. 01., 07:25

Az infláció erőteljes csökkenése és a recesszióból kilábaló magyar gazdaság lehetővé teszi, hogy az egészséges piacgazdasági működéshez és a növekedéshez szükséges, megfizethető költségű hiteleket a bankrendszer biztosítani tudja. A VOSZ üdvözli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség ezt felismerve, közösen és határozottan lépett a kamatcsökkentés érdekében.

A magyar vállalkozói közösség is megszenvedte a 2023. év recesszióját és a gazdaságot szétziláló inflációt. Egész évben jellemző volt a kereslet csökkenése, amely mind a lakossági fogyasztásban, mind a vállalatok közötti megrendelések visszaesésében megmutatkozott. A cégek többsége – a piaci kereslet visszatérésében bízva – kitartott, felhasználva tartalékait, megtartva dolgozóit. Az utóbbi hónapokban végre elindult a gazdaság a normalizálódás irányába: az infláció csökkenése gyorsult és most már az 5 százalékos szinthez közelít, a recessziónak 4 negyedév után vége lett, a reálbér – nem utolsó sorban a cégek által vállalt, előre hozott minimálbér-emeléseknek köszönhetően – növekedésnek indult! A termelés és a szolgáltatások bővülésének folytatásához, az energiahatékonysági, termelékenységi beruházások megvalósításához azonban hitelekre is szükség van! – emeli ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének közleménye.

Az emelkedő munkabéreket és a modernizáció költségeit csak a megtermelt többletjövedelem fedezheti! Az általános kamatszint azonban még mindig bőven 10 százalék felett van, amely a legtöbb vállalat számára kigazdálkodhatatlan és csak kamattámogatott forrásokat tudnak igénybe venni, pl. a Széchenyi Kártya Programban vagy a Baross Gábor Újraiparosítási Programban. „Úgy ítéljük meg, hogy egy kontrollált, kiszámítható és fokozatos, de a jelenleginél lényegesen nagyobb lépésekkel haladó kamatcsökkentés nagyban segítheti a recesszióból való kilábalást, az üzleti élet újraindulását, hiszen elérhetőbbé válnak a finanszírozási források a teljes gazdaság számára. A határozott és egyértelmű irányt vevő gazdasági fejlődés hatására a változékony és kiszámíthatatlan forintárfolyam is stabilizálódhat” – hangsúlyozza a VOSZ.

Azon leszünk, hogy a párbeszéd a gazdasági szereplők, a piac és a gazdaságpolitika irányítói között folytatódjon, amely az általános kamatszint fokozottabb ütemű csökkenését – mielőbb a széles körű hitelezést lehetővé tevő általános kamatszint elérését – eredményezheti. Ezzel nem vész el még egy év a magyar gazdaság fejlődéséből és a kamatstop kivezetése sem fog megoldhatatlan költségsokkot okozni a vállalkozásoknak” – zárul a VOSZ közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS