2023. október 19. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 10. 19., 08:19

Az Üzletem.hu összefoglalója.

5 százalék alá csökkent az átlagos infláció az Európai Unióban

Az augusztusi 5,9 százalék után 2023 szeptemberében már csak 4,9 százalékos volt az átlagos éves infláció az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: közelgő határidőre figyelmeztet a NAV

A havi és negyedéves bevallóknak 2023. október 20-áig kell benyújtaniuk a 23TFEJLH jelű nyomtatványt, és befizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Építőipar: erősebb az uniós átlagnál az augusztusi magyar adat

Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbit ugyanakkor 0,2 százalékkal meghaladta az építőipari termelés volumene az Európai Unióban 2023 augusztusában.

Netrisk: drágább lett a kötelező, egyre többen kötnek cascót

Nőtt az újonnan megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások száma a Netrisknél. Az éves kgfb-átlagdíjak 8 százalékkal nőttek, meghaladták az 52 ezer forintot – derül ki a társaság összefoglalójából.

Bende Kata: Imádom a kreatív munkát

Sok időt töltök a munkatársak kiválasztásával. Azt gondolom, hogy akik mellettem állnak az üzleti célok elérésében, azokban 100 százalékig meg tudok bízni – mondta az Üzletemnek Bende Kata, a ZK Design ügyvezetője.

Zalakaros, Hévíz, Bük és Hajdúszoboszló lesznek a hosszú hétvége slágerei

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a lefoglalt vendégéjszakák 65 százaléka hotelekbe szól az október 20–23. közötti hosszú hétvégére.

Könnyebben juthatnának lakáshoz a fiatalok

Megkönnyítené az első lakásukat vásárló fiatalok számára az otthonhoz jutást a Magyar Nemzeti Bank azzal, hogy a jelenlegi minimum 20 százalékról 10 százalékra csökkentené a kötelező minimális önerőt – írja a Bank360.hu.

Nem hagyta realizálni az „adóelőnyt” a NAV

A céget foglalkoztatotti létszám változásának mértéke miatt választották ki vizsgálatra, és az Online Számla rendszer adatai vezették rá az ellenőröket a személyi összefonódásokra és a számlázási láncolatra.

Követhetünk el drónnal közlekedési bűncselekményt?

A legfontosabb tudnivalókat dr. Bertényi Imre, a Legfőbb Ügyészség ügyésze foglalta össze.

Jön a „Magyar Vállalkozók Napja”

„A kezdeményezést Orbán Viktor miniszterelnök úr és Nagy Márton miniszter úr is támogatja.”

November 5-ig lehet pályázni a FIVOSZ Év Fiatal Vállalkozója díjra

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) 16. alkalommal hirdeti meg az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat.

Jógyakorlatok a hulladék keletkezésétől a kezeléséig

A fenntarthatóság nyomában – jógyakorlatok a hulladék keletkezésétől a kezeléséig címmel tartanak online vállalkozói fórumot október 26-án.

Óránként 500 téglát rak az új robot, pontosabban, mint a kőműves

Róma sem egy nap alatt épült fel, de ha a birodalom egyik császáráról elnevezett Hadrian X már akkor rendelkezésre áll, szinte biztos, hogy összejön. Íme, a ma ismert talán leggyorsabb építőipari robot.

A jegybank 15 millió forint bírságot szabott ki a Wáberer Biztosítóra

Az MNB 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Wáberer Biztosítóra.

Semmelweis Egyetem: még lehet jelentkezni az ország legnagyobb egészségügyi állásbörzéjére

Több száz álláslehetőséggel, negyven egészségügyi kiállítóval, tizenöt szakmai előadással várják az érdeklődőket az ország legnagyobb egészségügyi karriernapján és állásbörzéjén.

Ellenőrizte a budapesti radiológiai monitoring rendszert az Európai Bizottság

Az Országos Atomenergia Hivatal október 10–13. között fogadta a Bizottság szakértőit.

A Seychelle-szigetek is felkerült az EU „feketelistájára”

Az Európai Unió Tanácsa Antiguát és Barbudát, Belize-t, valamint a Seychelle-szigeteket is felvette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékébe, a Brit Virgin-szigetek, Costa Rica és a Marshall-szigetek pedig kikerült onnan.

Digital Media Trends 2023: Online élmények a személyes kapcsolatok helyett?

A fejlett országokban a fogyasztók közel kétharmadának legalább egy, reklámokkal támogatott előfizetése lesz a közeljövőben – olvasható a Deloitte legfrissebb, Digital Media Trends kutatásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS