2023. december 15. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 12. 15., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

„Brüsszeli” kérdések és válaszok Magyarország kapcsán

Az Európai Bizottság szakértői kérdés-felelet formában foglalták össze, hogyan áll (halad) Magyarország a jogállamisággal és uniós finanszírozással kapcsolatos ügyekben.

Az Európai Bizottság két határozata Magyarországról

Az Európai Bizottság „úgy ítéli, hogy Magyarország igazságügyi reformja orvosolta a bírói függetlenséggel kapcsolatos hiányosságokat, a költségvetési feltételrendszert érintő intézkedések azonban érvényben maradnak”.

Így formálja át a világot az AI 2024-ben

Az nem kérdés, hogy komoly változások vannak küszöbön, de a szakértők szerint jövőre a vártnál is több szegmens működését alakítja át a mesterséges intelligencia. Ezeknek az ágazatoknak és vállalatoknak az élete fordul a legnagyobbat az AI miatt.

Roland Berger: a mesterséges intelligencia egyértelmű hatékonyságnövekedést hoz a cégvezetők szerint

A vállalatok 47 százaléka már most is használja a ChatGPT-t, de jelentős különbségek vannak az egyes ágazatok között.

Adómentes a hulladékleadást ösztönző juttatás

A különböző hulladékok visszagyűjtésének ösztönzése miatt a hulladék átvevője által adott juttatás adómentes – hívja fel a figyelmet a NAV.

Mit csinál egy pénzügyi képviselő?

Az uniós telephellyel nem rendelkező, EU-n kívüli társaságok, magyarországi adókötelezettségeik teljesítése érdekében kötelesek pénzügyi képviselőt választani, és ezt az adóhivatalnál bejelenteni – írja az RSM Hungary.

Külföldre vinné a cégét határon átnyúló átalakulással? Érdemes megvizsgálni az adókövetkezményeket

A vagyonmérleg-tervezet és vagyonmérleg elkészítése során kötelezően át kell értékelni az eszközöket.

BAMOSZ: novemberben 362 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A kategóriák közül kiemelkednek a kötvényalapok 178,8 milliárd forint új tőkével.

Otthon Centrum: lassul a vidéki ingatlanok áremelkedése

Éves átlagban mindegyik lakástípus esetében áremelkedést mért az Otthon Centrum a megyei jogú városok ingatlanpiacán, ám a drágulás üteme lassult – számolt be Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

Több változásra kell figyelniük januárban a gazdáknak

Az egyik változás a sok közül: január 1-jétől háromszorosára nő a termelésből való kivonás vagy más hasznosítás esetén fizetendő földvédelmi járulék mértéke.

Generali: az infláció és az energiakrízis hátráltatta a hazai kkv-k zöld átmenetét

Minél több munkavállalót foglalkoztat egy cég, annál jellemzőbb, hogy tudatos fenntarthatósági stratégiával rendelkezik.

Tizenegy nemzet munkavállalói dolgoznak a Paks II. építkezésen

Jól haladnak a területelőkészítő munkák az új blokk területén, és nemzetközi színtéren is aktív Paks II. – számolt be Jákli Gergely elnök-vezérigazgató.

Hévíz volt a legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülés novemberben

A fürdővárosok közül a hazai vendégek a legtöbb éjszakát Hajdúszoboszlón töltötték el.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow

A vezető piaci szereplők, a legismertebb nemzetközi és hazai márkák ismét megjelennek 2024. január 24–27. között az AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényen – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Újabb lépés az uniós egészségügyi adattér megnyitása felé

Az Európai Parlament képviselői elfogadták az európai egészségügyi adattér létrehozására vonatkozó álláspontjukat, amelynek célja, hogy megkönnyítsék a személyes egészségügyi adatokhoz való hozzáférést.

Lekvár, cukor, méz: felülvizsgálná a „reggeli” irányelveket az Európai Parlament

A képviselők a földrajzi eredet egyértelmű feltüntetését szorgalmazzák, nagyobb átláthatóságot követelnek a cukortartalom címkézésénél és új kezdeményezéseket fogalmaztak meg a mézhamisítás ellen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS