Külföldre vinné a cégét határon átnyúló átalakulással? Érdemes megvizsgálni az adókövetkezményeket

2023. 12. 14., 18:10

A határon átnyúló átalakulás, egyesülés vagy szétválás esetén adókötelezettség merülhet fel, ennek mértéke akár az ügylet megvalósíthatóságát is befolyásolhatja. A kötelező átértékelésnél a vagyonmérleget, a saját tőke értékét, és az esetleges adókövetkezményeket érdemes időben megvizsgálni a Deloitte szakértői szerint.

Egy uniós irányelv implementációjával 2022 nyarán lépett hatályba a tőkeegyesítő társaságok határon átnyúló átalakulását, egyesülését és szétválását szabályozó új jogszabály. Az újdonság az volt az előző átalakulási törvényhez képest, hogy már anélkül lehetővé teszi egy társaság határon átnyúló átalakulását, vagyis társaságiforma-váltását, hogy a tranzakció előtt egy jogutód céget kelljen alapítani a célországban - a jogszabály gyakorlatilag megteremtette egy társaság két tagállam közötti áthelyezését.

A határon átnyúló átalakuláshoz, egyesüléshez és szétváláshoz kapcsolódóan a belföldi ügyletekhez hasonló számviteli feladatok kapcsolódnak, amelyet alapvetően a számviteli törvény szabályoz. A határon átnyúló átalakulási törvény azonban a számviteli törvényre hivatkozáson túl tartalmaz egy utalást, amely szerint az átalakuláshoz készített vagyonmérlegben piaci értéken kell kimutatni az eszközöket. Mivel a számviteli törvény csak lehetőségként biztosítja az átértékelést ilyen esetekben, és egy-két ritka kivételtől eltekintve nem írja elő annak kötelező alkalmazását, bizonytalan volt, hogy a határon átnyúló átalakulásokat végre lehet-e hajtani könyv szerinti értéken.

A számviteli törvény nyáron hatályba lépett változása orvosolta ezt az ellentmondást, és egy rövid kiegészítéssel összhangot teremtett a két jogszabály között, méghozzá az átalakulási törvényben foglalt rendelkezéseket megerősítve. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy határon átnyúló átalakulás, egyesülés, szétválás esetén a vagyonmérleg-tervezet és vagyonmérleg elkészítése során kötelezően át kell értékelni az eszközöket, és a vagyonmérlegben azokat piaci értéken, a kötelezettségeket pedig a várható értékükön kell kimutatni.

„A vagyonmérlegben kimutatott kötelező átértékelési különbözet adóköteles, és akár jelentős adókötelezettséget is eredményezhet egy határon átnyúló átalakulás, egyesülés vagy szétválás esetén. Ez csak abban az esetben halasztható, ha azok az eszközök, amelyekhez kapcsolódik, Magyarországon tovább működő telephelyhez kerülnek. A negatív különbözet pedig a jogutód saját tőkéjét csökkenti, így ha meghaladja a tőketartalék és eredménytartalék összevont összegét, akár az átalakulás megvalósíthatóságát is bizonytalanná teheti, például a jogutód negatív eredménytartaléka miatt” – mondta Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

Javasolt tehát időben megvizsgálni, hogy a kötelező átértékelés hogyan befolyásolja a vagyonmérleget, a saját tőke értékét, és az esetleges adókövetkezményeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS