Több változásra kell figyelniük januárban a gazdáknak

2023. 12. 14., 20:10

Ahhoz, hogy a gazdálkodók jó döntéseket tudjanak hozni, tisztában kell lenniük azzal, milyen szabályozói keretek között működnek, és ezek a közeljövőben hogyan fognak változni – hangzott el az Agroinform konferenciáján.

Az év elejétől életbe lépő változásokban is tetten érhető az a törekvés, hogy azok az uniós követelményeknek is megfelelve mind a termelés, mind az adminisztráció területén megkönnyítsék a gazdák életét – mondta Jakab István, a Magosz elnöke csütörtökön az Agroinform 1000 résztvevővel megtartott online konferenciáján.

Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára a rendezvényen ismertette, hogy milyen változások várhatóak 2024-től többek között a termőföld adásvétele, haszonbérlete kapcsán. A földforgalmi törvény módosítása szerint az adásvételi szerződések megkötése során a vételárat január 1-jétől már csak átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni. Szintén lényeges változás, hogy az előhaszonbérletre vagy elővásárlásra jogosulttal szemben a bérleti vagy adásvételi szerződésben immár nem lehet külön rendelkezéseket kikötni.

Az ökológiai gazdálkodó ranghelyével kapcsolatosan szigorítás lép életbe: a feltételek között szerepel, hogy csak helyben lakó élhet ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan előjogával termőföld adásvétele esetén. Emellett a jövőben a vállalásukat nem teljesítő gazdálkodókat nem csupán bírsággal, hanem további földszerzéstől való eltiltással is lehet majd szankcionálni, amennyiben az adott vállalást (pl. ökológiai gazdálkodás, állattartás, vetőmagtermesztés) a földszerzéshez tette a ranghely érdekében. Ugyancsak január 1-jétől háromszorosára nő a termelésből való kivonás vagy más hasznosítás esetén fizetendő földvédelmi járulék mértéke.

Az öntözési közösségek (fenntartható vízgazdálkodási közösségek) kapcsán is változnak a szabályok: az öntözési közösség területét művelésből nem lehet kivonatni (kivételt képeznek a mezőgazdasági beruházások), mint ahogyan a belterületbe vonás sem lehetséges.

Öntözéshez kapcsolódó mezőgazdasági beruházásra továbbra is lesz lehetőség, de a korábbiakhoz képest szigorúbban fogja védeni az öntözési közösség területét a jogalkotó. A főtitkár aláhúzta: „Az öntözött területek arányának növelése prioritás, ezért csak abban az esetben lehet megtagadni január 1-jétől egy gazdálkodó öntözési közösséghez való csatlakozási kérelmét, ha a területnövekedés miatt műszaki akadályokba ütközne az öntözés lehetősége.”

Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben egy gazdálkodó úgy döntött, hogy a 2023. évre vonatkozó gazdálkodási naplót (GN) papír alapon vezeti, akkor az ott rögzített adatokat legkésőbb 2024. január 31-ig fel kell töltenie a Nébih elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) felületére. A 2023. évi egységes kérelmek benyújtásához kapcsolódó hatályos jogszabályok alapján a Gazdálkodási Naplót (GN) elektronikusan és papír alapon is vezethetik a gazdálkodók a támogatások igénylésének feltételeként.

Az eGN fejlesztése folyamatos, jelenleg is tart. A Nébih hétről hétre javítja, fejleszti a rendszert a visszajelzések, javaslatok alapján, hogy minél inkább felhasználóbarát rendszer álljon a gazdálkodók rendelkezésére. Az igazgató hozzátette: „A nagyszámú felhasználóra tekintettel, a rendszer esetleges túlterheltsége miatti kellemetlenségek elkerülése érdekében nyomatékosan azt ajánljuk, hogy a termelők mielőbb kezdjék el feltölteni adataikat az elektronikus rendszerbe.”

A feltöltéssel kapcsolatos kérdéseket a Nébih az egn@nebih.gov.hu email címre várja.

Demeter Zoltán, a K&H Bank Agrárüzletágának vezetője előadásában elmondta, hogy a kedvezőtlen működési környezetben (időjárás, energiaköltségek) 2022-ben jelentősen megugrott az agrárszektor hitelállománya, ezen belül a jelentős kamatkülönbség miatt ebben az időszakban a gazdálkodók jelentős része devizahiteleket vett igénybe. A szakember kitért arra, hogy a negyedévenként közzétett, az agrár kkv-k egyéves várakozását tükröző K&H agrárindex jelenlegi-10 pontos értékkel 2015 óta a legalacsonyabb szinten áll.

Hozzátette: 2024-re kedvezőek a kilátások arra, hogy a termelők normalizálódó viszonyok között működhessenek. Az infláció, és ezzel együtt a hitelezési költségek csökkenése mellett jövőre a GDP 3,5 százalékos növekedése következhet be, emellett jó esély van rá, hogy mind az árfolyamok, mind az energiaárak tekintetében csökkenni fog az idén tapasztalt volatilitás, ami kiszámíthatóbbá teheti a működést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.