És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást

És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást
2023. 11. 13., 14:10

Német közreműködéssel, világelsőként teljesítette a lehetetlent a namíbiai Oshivela projektet vezető HyIron. A vállalat kidolgozta a zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett működő vasgyártás folyamatát. A találmányuk méltán nevezhető történelminek.

Namíbia úttörő szerepet játszik a zéró kibocsátású vasgyártásban - köszönhetően a HyIron vállalat Oshivela projektjének. Az ESG News szerint az afrikai állam lett a világ első olyan országa, ahol karbonlábnyom nélkül valósl meg az ipari vasgyártás. Az úttörő jelentőségű üzem alapkövét a napokban tették le, a programot megvalósító namíbiai és német cégvezetők, valamint a támogatást nyújtó Namíbiai Befektetési és Fejlesztési Tanács (NIPDB) képviselői.

A HyIron Oshivela Project összhangban van az NIPDB által kitűzött célokkal - hangzott el az ünnepségen, mivel a szervezet csak olyan tervek finanszírozásában akar részt venni, amelyek egyszerre támogatják a munkahelyteremtést, a műszaki ismeretek átadását és a gazdaság diverzifikációját, miközben hozzájárulnak a bolygó szén-dioxid-mentesítéséhez.

Márpedig a vasgyártás hosszú ideje és következetesen olyan szén-dioxid-intenzív módszereket alkalmaz, amelyek jelentős CO₂-kibocsátással járnak. A fosszilis tüzelőanyagokra való nagyfokú támaszkodás miatt az acélgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás egyik legfőbb okozója, ezért történelmi jelentőségű lehet, hogy a HyIron sikeresen forradalmasította a folyamatot. A vállalat által kidolgozott technológia a magas karbonkibocsátású tüzelőanyagok helyett zöld hidrogént és közvetlen redukciós technikát alkalmaz, ami tényleg egyedülálló a világon.

„Az Oshivela projekt kísérleti szakaszában 50 embert fogunk foglalkoztatni, miközben 15 ezer tonna vasat termelünk. Mivel a vas globális piaca évi 2 milliárd tonna, a növekedési potenciál nyilván óriási – közölte az alapkőletételen Johannes Michels, a HyIron ügyvezető igazgatója. Szeretnénk köszönetet mondani a namíbiai kormánynak a kivételes támogatásért, amellyel lehetővé tette, hogy a világon az elsők legyünk. Ez a projekt számos ember elkötelezettségét és a jelentős pozitív hatás elérése iránti szenvedélyüket bizonyítja.”

François Van Schalkwyk, a NIPDB ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: az ország számára fontos, értékteremtő beruházás indul, elősegítve a gazdasági diverzifikációt és a Namíbiában életbe vágóan fontos munkahelyteremtést. Rainer Baake, a német-namíbiai energetikai és éghajlatvédelmi együttműködés különmegbízottja ezután kiemelte a zöld hidrogéngazdaság downstream iparágak szén-dioxid-mentesítésében betöltött szerepét, amivel Namíbia a zöld ipari átmenet élvonalába lőtte magát.

„Az itt készülő közvetlen redukálású vas például a németországi acélgyártás előtermékeként is felhasználható, a szélturbinák vagy járművek gyártásához szükséges zöld acél előállításához.”

A világelső karbonmentes vastermelés 2024 végén indulhat el. A beruházás kezdeti szakasza 30 millió euróba (kb. 11,3 milliárd forintba) kerül, és a tervek szerint évi 15 ezer tonna közvetlenül redukált vasat állít majd elő, több mint 50 munkahelyet teremtve, és hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás globális csökkentéséhez.

Gábor János

Főoldali kép: NIPDB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS