Még több bioüzemanyag állítható elő az új enzimmel

Még több bioüzemanyag állítható elő az új enzimmel
2023. 10. 30., 15:22

A biológusok szó szerint ledönthetetlennek hitt akadályt győztek le. A nemrég kifejlesztett enzim lehetővé teszi a ma elérhetőnél sokkal több bioüzemanyag gyártását, ami korszakalkotó jelentőségű lehet a karbonsemleges közlekedés elérésében.

Áthatolhatatlannak gondolt sejtfalakat bont le az amerikai DOE Brookhaven Nemzeti Laboratóriumban létrehozott új enzim, aminek segítségével a napjainkban használt eljárásoknál jóval hatékonyabb lehet a bioüzemanyag-előállítás. A karbonsemleges közlekedés egyik Szent Gráljának tekintett etanol lényege az lenne, hogy a felhasználása legfeljebb annyi szén-dioxid-kibocsátással járjon, mint amennyit az elkészítéséhez szükséges növények az életük során már elnyeltek. Csak ebben az esetben beszélhetünk ugyanis teljesen megújuló energiaforrásról. A biomassza feldolgozásához egyre innovatívabb megoldások kellenek, hogy fokozzák az üzemanyag-előállítás hatékonyságát.

A Plant Biotechnology Journal folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok kifejtik: a bioüzemanyagok megújuló energiaforrásnak számítanak, és igen nagy a kereslet irántuk. Annak érdekében, hogy javítsák a fűfélék biomasszájának bioüzemanyaggá és más biotermékké történő alakításának hatékonyságát, a Brookhaven Laboratórium növénybiológusai olyan új típusú enzimeket hoztak létre, amelyek optimalizálják a növények biomassza-fejlesztő képességét. Ezek az enzimek megváltoztatják a növényi sejtfalakat alkotó vegyi anyagokat, hogy hozzáférést biztosítsanak a bonyolult szerkezetekbe zárt cukrokhoz, mivel azok egyedülálló üzemanyag-előállító tulajdonságokkal rendelkeznek.

„A biomassza bioüzemanyaggá alakításának koncepciója egyszerűnek tűnik, de technikailag nagyon nehéz a cukrok felszabadítása – jegyezte meg Chang-Jun Liu laborvezető növénybiológus. A tanulmány fő szerzője 15 éve foglalkozik a mesterségesen előállított, monolignol-4-O-metiltranszferáz (MOMT) néven ismert enzimekkel, amelyek egyedülálló módon képesek megváltoztatni a monolignolokat, a növény szerkezetéért felelős polimer, a lignin fő összetevőit. A lignin mennyiségének csökkentése a növényekben hozzáférhetőbbé teszi a cukrokat, hiszen összetett szerkezete akadályozza azok hatékony kivonását a cellulózból és a hemicellulózból. Ez a kivonás kulcsfontosságú a bioüzemanyag-előállítás szempontjából.

Liu és csapata először nyárfákon hajtotta végre a folyamatot, majd a fűfélék felé fordult, mivel ezekből rendkívül nagy mennyiségű biomassza termelhető. A kutatók megállapították, hogy a nem módosított növényekhez képest akár 30 százalékkal több cukrot lehet kinyerni a MOMT—ot expresszáló növényekből, mivel a sajtfaluk kevesebb lignint tartalmazott.

A tudósok most azt remélik, meghatározhatják, hogy az általuk kifejlesztett MOMT enzimek maximalizálhatják-e a különböző fűszernövényfajták, például a cirok és a bambusz cukorhozamát is. A munkájuk rávilágít arra, hogy a tudósok milyen módszerekkel tudnák a legjobban felszabadítani a sejtfalakban lévő cukrot, ezáltal mérsékelve a nem módosított biomassza növényekkel kapcsolatos hulladék egy részét, miközben megteremtik a sokkal hatékonyabb bioüzemanyag-előállítás feltételeit is.

Gábor János

Főoldali kép: rawpixel.com - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS