Még több bioüzemanyag állítható elő az új enzimmel

Még több bioüzemanyag állítható elő az új enzimmel
2023. 10. 30., 15:22

A biológusok szó szerint ledönthetetlennek hitt akadályt győztek le. A nemrég kifejlesztett enzim lehetővé teszi a ma elérhetőnél sokkal több bioüzemanyag gyártását, ami korszakalkotó jelentőségű lehet a karbonsemleges közlekedés elérésében.

Áthatolhatatlannak gondolt sejtfalakat bont le az amerikai DOE Brookhaven Nemzeti Laboratóriumban létrehozott új enzim, aminek segítségével a napjainkban használt eljárásoknál jóval hatékonyabb lehet a bioüzemanyag-előállítás. A karbonsemleges közlekedés egyik Szent Gráljának tekintett etanol lényege az lenne, hogy a felhasználása legfeljebb annyi szén-dioxid-kibocsátással járjon, mint amennyit az elkészítéséhez szükséges növények az életük során már elnyeltek. Csak ebben az esetben beszélhetünk ugyanis teljesen megújuló energiaforrásról. A biomassza feldolgozásához egyre innovatívabb megoldások kellenek, hogy fokozzák az üzemanyag-előállítás hatékonyságát.

A Plant Biotechnology Journal folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok kifejtik: a bioüzemanyagok megújuló energiaforrásnak számítanak, és igen nagy a kereslet irántuk. Annak érdekében, hogy javítsák a fűfélék biomasszájának bioüzemanyaggá és más biotermékké történő alakításának hatékonyságát, a Brookhaven Laboratórium növénybiológusai olyan új típusú enzimeket hoztak létre, amelyek optimalizálják a növények biomassza-fejlesztő képességét. Ezek az enzimek megváltoztatják a növényi sejtfalakat alkotó vegyi anyagokat, hogy hozzáférést biztosítsanak a bonyolult szerkezetekbe zárt cukrokhoz, mivel azok egyedülálló üzemanyag-előállító tulajdonságokkal rendelkeznek.

„A biomassza bioüzemanyaggá alakításának koncepciója egyszerűnek tűnik, de technikailag nagyon nehéz a cukrok felszabadítása – jegyezte meg Chang-Jun Liu laborvezető növénybiológus. A tanulmány fő szerzője 15 éve foglalkozik a mesterségesen előállított, monolignol-4-O-metiltranszferáz (MOMT) néven ismert enzimekkel, amelyek egyedülálló módon képesek megváltoztatni a monolignolokat, a növény szerkezetéért felelős polimer, a lignin fő összetevőit. A lignin mennyiségének csökkentése a növényekben hozzáférhetőbbé teszi a cukrokat, hiszen összetett szerkezete akadályozza azok hatékony kivonását a cellulózból és a hemicellulózból. Ez a kivonás kulcsfontosságú a bioüzemanyag-előállítás szempontjából.

Liu és csapata először nyárfákon hajtotta végre a folyamatot, majd a fűfélék felé fordult, mivel ezekből rendkívül nagy mennyiségű biomassza termelhető. A kutatók megállapították, hogy a nem módosított növényekhez képest akár 30 százalékkal több cukrot lehet kinyerni a MOMT—ot expresszáló növényekből, mivel a sajtfaluk kevesebb lignint tartalmazott.

A tudósok most azt remélik, meghatározhatják, hogy az általuk kifejlesztett MOMT enzimek maximalizálhatják-e a különböző fűszernövényfajták, például a cirok és a bambusz cukorhozamát is. A munkájuk rávilágít arra, hogy a tudósok milyen módszerekkel tudnák a legjobban felszabadítani a sejtfalakban lévő cukrot, ezáltal mérsékelve a nem módosított biomassza növényekkel kapcsolatos hulladék egy részét, miközben megteremtik a sokkal hatékonyabb bioüzemanyag-előállítás feltételeit is.

Gábor János

Főoldali kép: rawpixel.com - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS